I sidste ende bliver folkeskolen taberen, hvis lærerne ikke har ordentlige arbejdstidsregler, mener formand for Hillerød Lærerkreds Berit Halskov.

Kredsformand om KL's lockout: En katastofe

Kommune og kreds i Hillerød landede i går en arbejdstidsaftale, som begge parter er godt tilfreds med. Og så varsler KL lockout. Brandærgerligt er for mildt et ord, siger kredsformand.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nu har de lige fået den på plads, arbejdstidsaftalen for næste skoleår - og så varsler KL lockout.

"Brandærgerligt er for mildt et ord", siger kredsformand for Hillerød Lærerkreds Berit Halskov. "Det er en katastrofe".

Det er nemlig en aftale, som både kreds og kommune er tilfredse med, men efter KL's lockout-varsel er det ikke sikkert, at den nogen sinde bliver til noget i virkelighedens verden. Uden central aftale er der ikke hjemmel for lokale aftaler.

"Vi er ellers godt tilfreds med aftalen", siger Berit Halskov. "Lærerne skal bruge lidt mere af deres tid til at undervise, men så bliver der til gengæld reduceret i tiden til andre opgaver. Derudover er der sikret tid til kompetenceudvikling til alle lærere".

Håber, at KL og DLF finder hinanden

Hun håber, at parterne på en eller anden måde finder hinanden i løbet af de næste uger og får indgået en central aftale, der kan give hjemmel til, at den lokale aftale i Hillerød kan implementeres fra august.

Det blev en A05-aftale i Odense

Men når hun bruger et stort ord som 'katastrofe', skyldes det, at der er noget på spil, der er større end den nys indgåede arbejdstidsaftale. Nemlig lærernes faglige identitet. Og folkeskolens identitet og kvalitet.

"En 'normalisering' af arbejdstiden vil gøre rigtig meget ved lærerne. Vi ved, at glade og engagerede lærere er en forudsætning for kvalitet i undervisningen, og lærerne bliver altså ikke glade og engagerede af at blive kørt over af en tromle.  Som den canadiske professor og uddannelsesforsker Ben Levin ganske rigtig har sagt: Man kan ikke tæve folk til at yde fremragende undervisning", siger kredsformanden.

"Så på langt sigt kan det blive forældrene og eleverne og folkeskolen, der bliver taberne", tilføjer hun.

Solrød: Ny arbejdstidsaftale giver eleverne en time mere om ugen

Borgmester Kirsten Jensen er også glad for den aftale, som kommunen har indgået med kredsen.

"Jeg er meget tilfreds med, at vi har kunnet indgå denne arbejdstidsaftale med Dannmarks Lærerforening. Det er en aftale i retning af, at lærerne kan undervise lidt mere inden for deres arbejdstid, som vi vedtog med budgetaftalen for 2013. Samtidig er alle lærere sikret tid til kompetenceudvikling. Det er særligt vigtigt, fordi vi på den måde kan understøtte udviklingen af inkluderende læringsmiljøer, " siger hun.

 

Lærerne i Ringsted får ny arbejdstidsaftale