Med Lov 409 og folkeskolereformen har lærerne i Hedensted haft svært ved at nå at forberede deres undervisning. Nu stiller et forståelsespapir med kommunen krav om, at lederen skal sætte tid af til, at læreren kan udføre sine opgaver
Foto: Kreds 116
Hedensted-lærere skal have tid på deres opgaver
Der er ingen timetal i det forståelsespapir, som Hedensted Lærerkreds netop har indgået med den østjyske kommune. Til gengæld skal skolelederen i dialog med hver enkelt lærer om, hvor meget tid læreren skal bruge på a) undervisning, b) forberedelse og c) øvrige opgaver.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Jeg ved godt, at det her papir ikke løser alle problemer. Men det er et skridt i den rigtige retning, og det er et fælles skridt, og det tror jeg er vigtigt", siger kredsformand Ole Bjerre Martinussen
I evalueringen af det første skoleår med folkeskolereform og Lov 409 konstaterede Hedensted Kommune som så mange andre kommuner, at der var problemer med at få forberedelsestiden til at slå til. Derfor opfordrede kommunalpolitikerne til en dialog med lærerkredsen, og den var så småt i gang, da OK15 blev indgået, og de 15 arbejdstidspunkter kunne blive en del af dialogen. Resultatet er blevet et forståelsespapir (se link til højre), hvor punkterne gennemgås og uddybes, og hvor man i Hedensted altså tydeliggør, at lærerne skal have at vide, hvor meget tid, de forventes at bruge på forberedelse.
Forståelsen rummer også en mulighed for en mere fleksibel arbejdstid.
"Vi har i forløbet brugt meget tid på at drøfte, hvordan der sikres at lærerne har fleksibilitet, der gør det muligt at løse opgaverne, når det giver mening", fortæller Ole Bjerre Martinussen.
Efter sommerferien opererer Hedensted-skolerne med fixtid (fastlægges af lederen) og flextid (placeres tidsmæssigt af læreren). Man skal tilstræbe, at hver lærer får minimum fem timers flextid i gennemsnit i de 40 skoleuger.
Der er 21 skoler i Hedensted Kommune, og det er ret forskelligt fra skole til skole, hvor mange undervisningstimer hver lærer har.
Børne- og kulturchefformand: Arbejdstidspapir giver nye muligheder
Læs mere
Fælles forståelse, Hedensted