Flere af Alternativets ansatte har holdt deres børn hjemme fra de nationale test i folkeskolen. Men den slags civil ulydighed er helt i orden, mener partiets politiske ordfører.

Civil ulydighed i Alternativet: Holder børn hjemme fra nationale test

Flere ansatte på Alternativets Christiansborgsekretariat har de seneste dage haft deres børn med på arbejde for at undgå, at de skulle deltage i de nationale test. ”Det er en form for civil ulydighed, som vi i Alternativet har forståelse for”, lyder det.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Alternativets politiske sekretariat på Christiansborg har der de seneste dage været lidt flere skolebørn, end normalt. Det skyldes, at både børnene og deres forældre ikke vil deltage i de nationale test i folkeskolen, som Alternativet er arg modstander af.

Det skriver partiets politiske ordfører Carolina Magdalene Maier, der også er undervisningsordfører, i et debatindlæg i dagens udgave af BT. Hun uddyber over for folkeskolen.dk: "Det er en form for civil ulydighed, som vi i Alternativet har forståelse for. Det betyder ikke, at vi opfordrer til det, men vi har en forståelse for det".

Hun medgiver dog, at det er lidt spøjst, at et politisk partis ansatte på den måde omgår folkeskoleloven ved bevidst at holde deres børn hjemme fra skole de dage, hvor der er nationale test.

Skoleudspil fra Alternativet: Vi vil sætte skolen fri 

"Det vil altid være et dilemma, hvor meget man som politiker kan have forståelse for mennesker, der bryder lovgivningen. Men nationale test er en så grundlæggende forkert måde at undervise på, hvor man tror, at børn er sådan nogle beholdere, der bare skal fyldes med viden. Men samtidig er der altså børn, der får ondt i maven. Jeg kan blive helt ked af det på de børns vegne", siger hun.

Langer ud efter forligspartierne

Alternativets ordfører fortæller, at partiet er inderligt imod de nationale test, og derfor også har forståelse for, at nogle forældre vælger at holde deres børn hjemme fra skole de dage, hvor der er nationale test.

"Grundlæggende mener vi ikke, at vi skal udsætte vores børn for de nationale test. Jeg kan sagtens forstå, at der er nogle forældre, der vælger den løsning. Men det er ærgerligt, at de bliver nødt til det", siger Carolina Magdalene Maier.

Alternativet: Timingen er rigtig til at gøre testene frivillige 

Hun opfordrer forligskredsen til at lytte til lærernes, elevernes og forældrenes ønsker.

"Man burde jo finde nogle andre løsninger, som at afskaffe de nationale test eller gøre dem frivillige. Der er sindssygt mange i befolkningen, der siger, at det er helt galimatias, og nogle gange må vi tage bestik af de stemmer og sige, at det må vi ændre på. Jeg synes der mangler en ydmyghed fra politikernes side over for de mange forældre og lærere, der fortæller, at børnene får ondt i maven. Det er børn, vi har med at gøre, ikke produkter nede i supermarkedet".

Hun henviser til, at både SF og Det Radikale Venstre går ind for at afskaffe de nationale test, mens Socialdemokratiet vil afskaffe dem i folkeskolens mindste klasser. I modsætning til de tre partier er Alternativet ikke selv med i folkeskoleforliget og kan derfor ikke rejse sagen i forligskredsen. Carolina Magdalene Maier undrer sig over, hvorfor de andre partier ikke griber muligheden for at rejse sagen i forligskredsen.

Nu skal ministeren begrunde, hvorfor forældre ikke må fritage deres børn fra nationale test 

"Man kan ikke stille sig op som politiker og tale højt og flot om, hvor vigtigt det er, at vores unge mennesker trives og ikke føler sig stressede eller føler præstationsangst, og så ikke ville røre ved det forlig, som faktisk kan gøre noget ved det. Det gør mig en lille smule indigneret nogle gange", siger Carolina Magdalene Maier.

Tillid til lærerne og frihed til skolerne

Hun fortæller, at hvis Alternativet var med i folkeskoleforliget, så ville partiet arbejde for at få afskaffet de nationale test helt.

"Vi har grundlæggende den tillid til lærerne, at vi tror på, at de lever op til folkeskolens formålsparagraf og til fagbeskrivelserne. Alt derefter skal være frit for lærerne og skolelederne. Der skal ikke være nogle krav fra os om, at man skal følge op via test. Selvfølgelig er der stadigvæk folkeskolens afgangsprøve, og den har vi ikke noget problem med, men vi vil faktisk gerne sætte skolerne fri", siger hun og uddyber:

"Hvis der er skoler, der ikke gør det godt nok, så må vi jo kigge på det, men det bliver ikke ved at indføre alle mulige dokumentationskrav, læringsmålsstyret undervisning og nationale test. Det handler om at give frihed til skolerne, og hvis de så bruger friheden til at lave test, så skal skolen være fri til det. Men så er forældrene jo også frie til at vælge en anden folkeskole for deres barn".

Konference: For meget styring af skolen giver uselvstændige elever

Carolina Magdalene Maier er selv en af de forældre, der har fravalgt folkeskolen. To af hendes tre børn har nemlig gået i friskole:

"Jeg mener ikke, at nationale test er en særlig god form for læring. Det er også en af grundene til, at vi har valgt friskolen", siger hun.