Foruden Kim Valentin (th.), Steen Christiansen (nr. to fra højre) deltog også Mette With Hagensen fra Skole og Forældre, Lars Søgaard fra BUPL, Flemming Pedersen, skoleleder på Fælleshåbsskolen i Børkop og Gordon Ørskov Madsen fra DLF.

Borgmestre: Vi skal prøve at holde fingrene fra folkeskolen

Både den socialdemokratiske borgmester i Albertslund og hans Venstre-kollega i Gribskov er enige om, at lokalpolitikere skal prøve at blande sig uden om folkeskolens arbejde. Det kom frem på Ceveas konference om folkeskolens styring.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvilke ideer for bedre rammer skal vi forfølge? Det var et af spørgsmålene til paneldeltagerne på Ceveas konference om styringen af folkeskolen i går. Her bestod panelet blandt andet af Steen Christiansen, borgmester i Albertslund Kommune for Socialdemokraterne, Kim Valentin, borgmester i Gribskov Kommune for Venstre samt Gordon Ørskov Madsen fra Danmarks Lærerforening.

Debatten var afledt af en nylig rapport fra Cevea på opfordring fra Danmarks Lærerforening. DLF pointerede, at det i stigende grad er uklart, hvor ansvaret for folkeskolens økonomi, opgaveformulering og opgaveløsning ligger. Både skolebestyrelser, kommunalbestyrelser, regering og Folketing har noget at skulle have sagt.

Debat: Er selvejende danske skoler vejen frem?

De to repræsentanter fra det kommunale niveau, henholdsvis en socialdemokratisk og en venstre borgmester var enige om, at kommunalpolitikerne helst ikke skal styre alt for meget, men at lidt styring alligevel er nødvendig.

"I forbindelse med folkeskolereformen lavede vi en ny styringsvedtægt. Hovedbudskabet er, at medarbejdere og ledere sammen med forældre leder den enkelte folkeskole. Selvfølgelig på baggrund af den overordnede skoleudviklingsplan i Albertslund. Det prøver jeg at stå vagt om", sagde Steen Christiansen.

Formand for de hollandske kommuner: Vi ønsker ikke ansvaret for skolen

Resultat frem for hverdagsstyring Da Steen Christiansen startede som borgmester i Albertslund, foreslog han et tiårigt udviklingsprogram for kommunens folkeskoler, fordi udvikling ikke sker fra den ene dag til den anden. Planen går ud på at løfte de unges karakterer og få flere i ungdomsuddannelse. Men selvom der er en overordnet plan, er det ifølge Steen Christiansen ikke det samme som at der skal være en konkret plan for den enkelte skole fra forvaltningens side.

"Vi er interesseret i resultatet, altså hvordan eleverne kommer igennem folkeskoleforløbet, og så længe det kører, så er jeg fuldstændig tryg ved, at skolen selv tilrettelægger hverdagen", sagde han.

Gordon Ørskov Madsen, der er formand for overenskomstudvalget i DLF, mente dog, at politikerne skal være klar til at tage et ansvar.

"I hverdagen står læreren med en stor opgave, der bliver større og større fra centralt hold og der bliver også fyldt på fra kommunalt hold. Læreren står i en situation, hvor han har en kæmpe opgave, men der er ingen, der tager ansvar for hjælpe med at få den løst. Jeg tror ikke bare, at vi skal læne os tilbage Steen", sagde Gordon Ørskov Madsen og foreslog, at man i stedet skal lave forpligtende samarbejder lokalt, hvor man sammen bliver enige om problemer og løsninger.

"Lad os prøve at beskrive hvad, der er problemet og så i næste instans prøve at finde ud af om selveje, skolebudgetter eller noget andet kan løse problemet".

KL-direktør: Kommunerne skal stå ved deres ansvar for skolerne

Bondo blander sig for meget Kim Valentin, der er borgmester i Gribskov Kommune for Venstre og medlem af KL's børne- og kulturudvalg er til dels enig med Steen Christiansen om, at politikerne skal lade detailstyrinen af skolerne være.

"Jeg er helt enig med Steen i, at vi uddanner nogle rigtig dygtige elever, men det er ikke det samme, som at vi bare skal læne os tilbage. Jeg er også helt enig med Steen i, at vi skal passe på med at komme hvert andet år og sige, at nu laver vi det hele om en gang til. Der skal være ro og fred, og vi skal lade være med at lave tingene om alt for tit", sagde Kim Valentin og understregede, at han gerne vil have selvstændige skoler.

"Min vigtigste opgave er ansætte en dygtig ledelse på den enkelte skole. Så skal jeg give fred omkring ledelsesrummet og der blander Anders Bondo sig en gang i mellem lidt for meget synes jeg", sagde Kim Valentin. Men indimellem er politikerne nødt til at gøre noget påpegede han også, fordi der er af og til ting som ikke fungerer, og det skal løses.

Verdens frieste lærere går rundt i Holland

"Indimellem påpeger nogle i min administration, at noget ikke fungerer. Så kan byrådet gå i selvsving over det, og der kan det ske, at vi politikere går ind og tilføjer noget. Men jeg oplever det sjældent", sagde Kim Valentin og tilføjede, at han hellere så forældrene meget mere inddraget i folkeskolens processer.