Forårets prøver kommer ministeriet til for første gang at udføre forcensur på den skriftlige afgangsprøve i tysk.

Tysklærere: Årets terminsprøve var alt for nem

Flere tysklærere beretter samstemmende, at terminsprøven i januar var alt for nem. Tysklærerforeningen kalder det ”foruroligende”. Fremover skal sværhedsgraden tjekkes efter, lyder det fra ministeriet.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da tysklærer Kim Østerskov Andersen skulle give sine elever karakterer for deres terminsprøve i tysk, blev han noget overrasket:

15 ud af 24 elever havde fået 12 i lytte-øvelsen. Resten havde fået 10 eller 7. 

"Altså, jeg synes, at jeg har en dygtig klasse. Men så dygtige er de heller ikke", fortæller Kim Østerskov Andersen, der arbejder på Holmeagerskolen i Greve.

Terminsprøven i januar var den prøve, der skulle havde været brugt til sygeprøven i skoleåret 2020/2021, hvis afgangsprøverne ikke var blevet aflyst. "Jeg synes, at sygeprøven plejer at være lidt nemmere end afgangsprøven. Men denne gang var niveauet alt for lavt i alle opgaver på nær stilen", siger han. "Meningen med at holde en terminsprøve er jo, at den skal afspejle det, som eleverne kommer til at møde til afgangsprøven. Det har den ikke gjort denne gang".

Vurderingen til den skriftlige prøve i tysk og fransk bliver snart ændret

Eleverne får falske forhåbninger

Kim Østerskov Andersen har talt med sine tyskkollegaer om terminsprøven. De har også oplevet, at eleverne har klaret sig bedre, end de plejer. 

"Mine elever blev rigtig glade, da de fik deres karakter. De fik fornemmelsen af, at de godt kan finde ud af tysk. Men problemet er jo, at terminsprøven giver dem falske forhåbninger. Det er ikke et realistisk billede af, hvad eleverne kan", siger han. "Derudover giver det jo også mig et forkert indtryk af elevernes evner. Hvis jeg tager deres resultater fra terminsprøven med i deres standpunktskarakter, er der ikke nogen, der vil få under 7". 

"Troede mine elever havde snydt"

Folkeskolen.dk/tyskfransk har været i kontakt med andre tysklærere, der alle beretter, at de også har oplevet, at prøven var betydeligt lettere end normalt.

Og også på Folkeskolens Facebookside har lærere givet udtryk for, at terminsprøven var for nem. Her skriver en lærer blandt andet: 

"Jeg troede mine elever havde snydt. Aldrig har jeg set så mange 10/12 i læse, lytte og sprogdelen".

Blog: Maskinoversættelse og rugbrødsarbejde

Næstformand i Tysklærerforeningen Carl Knize har ikke selv haft elever til terminsprøven. Men han har lagt mærke til, at tysklærerne har diskuteret prøven på Facebook.

"Det er selvfølgelig foruroligende, hvis den har været alt for nem", siger han til folkeskolen.dk/tyskfransk.

Lærer inviterer tysk- og fransklærere til at lave en gruppeprøve i de to sprogfag 

Ministeriet indfører forcensur på tyskprøverne

Folkeskolen.dk/tyskfransk har bedt Børne- og Undervisningsministeriet forholde sig til lærernes oplevelse af, at prøven var for let.

Det forholder ministeriet sig ikke konkret til. I et skriftligt skriftligt svar fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) lyder det i stedet, "at sværhedsgraden i opgavesæt kan variere fra år til år". 

Til gengæld oplyser ministeriet, at man fremover vil lave det, man kalder forcensur på den skriftlige prøve i tysk.

Det indebærer, at prøvens sværhedsgrad fremover skal testes på en række skoler inden, og på den baggrund bliver det fastlagt, hvad der skal til for at opnå de forskellige karakterer. 

"Den skriftlige prøve i tysk har ikke tidligere være omfattet af ministeriets forcensur, men det vil den være fra prøveterminen i maj 2022 og fremadrettet", oplyser Stuk til folkeskolen.dk/tyskfransk.

Tysklærerforeningen: Vi skal se på prøverne

"Programmerne er simpelthen blevet for gode", siger han. "Vi skal jo evaluere eleverne på, hvad de kan. Det er meget svært, hvis de bare kan oversætte sig ud af det".

Lærer inviterer tysk- og fransklærere til at lave en gruppeprøve i de to sprogfag

En løsning kunne være at erstatte den nuværende afgangsprøve i tysk med en gruppeprøve. Den løsning er Tysklærerforeningen lige nu ved at afprøve sammen med en gruppe tysklærere, der frivilligt har valgt at teste gruppeprøven af.

"En af de gode ting ved en gruppeprøve er, at eleverne får talt en hel masse tysk. Det er vigtigt, synes jeg. Hvis eleverne ikke er trygge ved at tale tysk, er de dårligt stillet", siger han.