Mette Frederiksen holdt i dag sin første åbningstale som statsminister.
Foto: Tv fra Folketinget
Mette F.'s åbningstale var uden visioner for folkeskolen
Det var ikke mange ord, Mette Frederiksen fandt plads til om folkeskolen i sin tale ved Folketingets åbning. Bortset fra, at hun undrer sig over, hvorfor skolebibliotekerne skal hedde PLC'er.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lidt over klokken 12 i dag åbnede Mette Frederiksen for første gang som statsminister et nyt folketingsår.
I en næsten 40 minutter lang tale var det ikke folkeskolen, der fik lov at fylde. Og heller ikke regeringens netop præsenterede lovkatalog proklamerer kommende ændringer for skolen i det nye folketingsår.
Den socialdemokratiske statsminister valgte kun at nævne folkeskolen i forbindelse med, at hun oplever, at New Public Management, besparelser og effektiviseringer har været skyld i, at den nære omsorg er trukket for meget i baggrunden.
Ifølge statsministeren har der nemlig eksempelvis været en udvikling henimod, at det er blevet sværere at gennemskue, hvad der ligger bag en række betegnelser. Og det gælder blandt andet elevernes skoleskemaer.
"Da jeg i august kiggede på min datters nye skoleskema, forstod jeg ikke forkortelserne. Et lærerseminarium er blevet til et University College. Og ved I for eksempel, hvad PLC er? Nej vel. Det står for Pædagogisk Læringscenter. Engang hed det et skolebibliotek. Hvorfor er vi holdt op med at kalde ting det, de er? Det er en helt unødvendig fremmedgørelse", lød det fra statsministeren.
Få bud på nye lov for skolen
Samtidig med åbningstalen præsenterede den socialdemokratiske regering de love, regeringen vil arbejde for at få gennemført i det kommende folketingsår.
Heller ikke her er der mange ord om folkeskolen. Regeringen planlægger således kun to lovændringer med direkte betydning for folkeskolen.
I lovkataloget fremgår det, at regeringen ønsker at gøre det strafbart at videreformidle eller sælge opgavebesvarelser til elever, der skal til prøve.
Loven skal gælde for alle uddannelser under Børne- og Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Regeringens lovkatalog indeholder desuden en ambition om at gøre det nemmere for elever med handicap at have en god skolegang.
"Formålet med lovforslaget er at tydeliggøre retten til rimelig individuel tilpasning på grund af handicap i forhold til dagtilbud til børn og i forhold til folkeskolen m.v.", lyder de få ord om forslaget i lovkataloget.
Finanslovsforslag præsenteres i morgen
Regeringens præsenterer i morgen sit bud på regeringens første finanslov. Her er det ventet med spænding, om regeringen har lyttet til sine tre støttepartier Enhedslisten, SF og Radikale, der alle ønsker, at folkeskolens årligt skal tildeles én ekstra milliard.
De tre partier har foreslået, at den ekstra milliard skal være betinget af, at Danmarks Lærerforening og KL lykkes med at indgå en ny arbejdstidsaftale.