To elever fra Østerhåbskolen i Horsens og lærer Pernille Vinther Søby Holm til fælles naturfagsprøve i 2016. Arkivfoto

Naturfagsprøve: Nogle gennemfører emnelodtrækning på nettet, andre udskyder

Nogle 9.-klasse-elever skal i denne uge trække emnet for deres naturfagsprøve på nettet med elever, lærer og leder online, mens andre har udskudt emne-udtrækket til efter påske, hvor skolerne måske kommer i gang igen. Lærerne gør det forskelligt, bare formalia overholdes, siger en skoleleder.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi har fire prøveklasser, og den ene trækker emner på fredag den 3. april. Det er en stærk klasse, og de vil gerne bruge noget af påskeferien til at fordybe sig fagligt", fortæller pædagogisk leder Birgitte Davidsen fra Langsøskolen i Silkeborg.

"De tre andre klasser venter til efter påske. De har mere brug for voksenkontakt i forbindelse med arbejdet. De er noget pressede her i denne tid".

Det er muligt at trække emner fra 1. april, og prøven kan finde sted i perioden fra 27. maj til 24. juni. Rettet kl. 11:23, red.

Udtrækket på fredag bliver over GoogleMeet og nok med brug af fire raflebægre. Læreren slår hvert bæger, men løfter ikke bægret. Eleverne skal gruppevis så vælge et af de fire bægre. Hvis terningen viser 5 eller 6, bliver der slået om, for der er kun fire emner.

"Jeg har sagt til lærerne, at de gerne må tænke kreativt, bare de overholder formalia", siger Birgitte Davidsen. Hun fortæller, at man også kan bruge fire forskelligt farvede stykker papir, og så vælger eleverne en farve og får emnet. Normalt ville der være sedler på et bord, som eleverne skulle trække én af. 

Blog: Spørgsmål og (nogle) svar om den fælles naturfagsprøve 

Venter af hensyn til eleverne

På Sølystskolen i Silkeborg venter de med at trække emnerne til efter påske.

"Det er ikke altid en god ide at have for lang tid. Ikke for vores elever. Det handler om at få ro på eleverne, berolige forældrene og få understreget, at vi har styr på det, vi kan have styr på i denne tid. Vi venter og trækker emner efter påske, hvor vi kan hjælpe eleverne med at strukturere arbejdet med at læse, udarbejde mindmaps og lave nogle forsøg", siger Mette Mellerup, der også er naturfaglig rådgiver på folkeskolen.dk/naturfag

Hun fortæller, at de jævnligt oplever, at eleverne efter naturfagsprøven siger, at det egentlig var en god oplevelse at være til prøven.

"Prøven er en god træning, så jeg synes bestemt ikke, at vi skal droppe eksamen. Eleverne har haft natur/teknologi siden børnehaveklassen, så det er ikke naturfagsprøven, der vælter læsset for dem. Det er en god erfaring for dem at gå til prøve og opleve, at det var ok". 

Blog: Undskyld er det dig eller mig, som skal til prøve? 

I år bliver det efter påske

På Østerhåbskolen i Horsens har de udskudt trækning af emner til naturfagsprøven til efter påske. Det vil i år finde sted 15. april. Men normalt ville de have trukket emner så tidligt som muligt - altså 1. april.

"Vi trækker altid så tidligt som muligt, så kan eleverne gå lidt til og fra emnet, de har trukket og bruge deres fordybelsestid", siger lærer Pernille Vinther Søby Holm.

Hun er ikke bekymret for, hvordan det går med naturfagsprøven, hvis de skal op i den.

"De skal blot læse op på det emne, de trækker, og det skal nok gå".

 

Vi trækker over nettet

På Hellebækskolen i Helsingør bliver det udtræk over GoogleMeet i år. Lærer Gry Sommer fortæller, at eleverne skal mødes klassevis sammen med hende og lederen.

"Eleverne skal sige et nummer for hver gruppe, og så trækker jeg for dem. Det bliver næsten som det plejer bare over computeren. Vi har lavet grupperne allerede før corona'en brød løs", siger Gry Sommer.

Hun understreger, at sedlerne ikke må lægges tilbage, så det bliver en smule mere omstændeligt, men det er vigtigt at overholde formalia.