Billedkunsteren Mille Rude sigter nu efter en læreruddannelse, så hun kan få mere viden om pædagogik og didaktik – og få løn efter kvalifikationer, når hun underviser børn i billedkunst.

Lyn-beslutning: Billedkunstner læser til lærer inden forbud

Det var en veninde bosat i Roskilde, der ringede til Mille Rude forleden dag og fortalte hende, at hvis hun skyndte sig, kunne hendes drøm om en læreruddannelse alligevel blive til virkelighed. Om to uger starter den 43-årige billedkunstner på læreruddannelsen.

Offentliggjort

Sidste frist i morgen

Læreruddannelsen er den, som flest vælger som anden uddannelse.UC Sjælland havde da også allerede optaget 11professionsbachelorer, 13 universitetsbachelorer og femuniversitetskandidater på læreruddannelsen med start 1. februar, daprofessionhøjskolen i sidste uge meldte ud, at man stadig kunne nåat undgå loftet ved at søge seneste 11. januar.

Dagen efter meldte også UCC i København ud, at der var ledigepladser med studiestart 25. januar, og her er ansøgningsfristen imorgen kl. 12.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

UC Sjælland giver loftsramte en ekstra chance for en læreruddannelse 

Mille Rude er uddannet på Kunstakademiet og dermed så rigeligt uddannet til, at et folketingsflertal ikke vil give hende lov til at tage en ny uddannelse.  Ved siden af sit arbejde som billedkunstner har hun altid arbejdet med undervisning og formidling - hun har lavet kunst med børn på flere folkeskoler via huskunstner-ordningen, hun har ført en stribe billedkunsthold op til studentereksamen, og senest har hun haft billedkunsttimer på en folkeskole og lavet kunst med børnene efter skoletid som medhjælper i en fritidsklub.

"Forfærdeligt og tåbeligt", siger hun om uddannelsesloftet. "Fordi jeg kun har været løst ansat, har jeg ikke kunnet få pædagogikum, og nu hvor jeg går og bruger min erfaring og viden som billedkunstner til at undervise børn i kunst og bliver aflønnet som ufaglært, kan jeg mærke, at jeg gerne vil have uddannelsen og få løn efter mine kvalifikationer. Så jeg blev virkelig stresset, da jeg hørte om uddannelsesloftet".

Læreruddannelsen er den mest populære dobbeltuddannelse  

Mille Rude har fået tre børn inden for et par år, og det har gjort behovet for fast job og fast indtægt mere påtrængende. Som kunstner har hun altid undervis parallelt med sin kunstneriske praksis, og hun vil rigtig gerne koble og kvalificere sin kunst ved også arbejde med formidling. 

Tidligere har hun søgt ind på en kandidatuddannelse i kulturformidling og blev også optaget, men måtte droppe at starte, fordi hun fik tvillinger.  De senere år er hun blevet mere optaget af folkeskoleverden, men fordi børnene stadig er små, havde hun egentlig tænkt først at søge ind på læreruddannelsen til næste år, og derfor var regeringens uddannelsesloft en kæmpe streg i regningen. Men i sidste uge kom redningen så, da UC Sjælland meldte ud, at de havde ledige pladser på februarholdet. Egentlig er vinteroptaget nemlig i 2016, og derfor er det ikke ramt af loftet, som gælder fra nytår. Og bagefter fandt hun ud af, at også UCC på Campus Carlsberg i København har ledige pladser og søgte ind begge steder.

Lærerstuderende dropper at aflevere afgangsprojekt 

Dansk på Campus Carlsberg

"Jeg er blevet optaget begge steder, og fordi jeg bor i København, starter jeg på Campus Carlsberg den 25. januar. Der var kun plads på dansk for 6.- til 10. klasse, så det starter jeg med, og så vil også tage billedkunst og historie", fortæller Mille Rude.

I går måtte hun så fortælle på den skole, hvor hun startede  som billedkunstlærer og klub-medhjælper i september, at hun stopper igen.

"Som kunstner er jeg altid nødt til på én gang at afslutte et projekt, være midt i ét og starte et nyt. Så studielivet tiltager mig - jeg glæder mig til lidt ro og fordybelse".