»Jeg kan rigtig godt lide at gå i skole. For her kan jeg være sammen med mine venner, og jeg kan lære noget«, fortæller Negin, 13 år og flygtet fra Afghanistan. Hun ankom til Faaborg-Midtfyn Kommune i april 2014 og begyndte samtidig på Nordagerskolen. Hun klarer sig fremragende og er allerede nu på vej til at blive sluset ud i en almindelig 6. klasse på skolen. »Det glæder jeg mig til. For jeg tror, jeg kan lære mere der end i modtageklassen, hvor der hele tiden kommer nye flygtninge, der ikke kan sproget«, siger hun forsigtigt. I Afghanistan måtte Negin ikke gå i skole, så det var først, efter at hun sammen med sin mor og tre mindre søskende flygtede til Grækenland, at hun kom i skole. Negin opholdt sig i Grækenland i tre år og kan derfor også tale græsk. Familien ville dog gerne til Danmark, hvor både Negins mormor og onkler boede i forvejen.
Pres på modtageklasser
Over hele landet betyder den stigende flygtningestrøm et pres på folkeskolens modtageklasser. Aarhus Kommune har allerede oprettet tre nye modtageklasser, Nyborg opretter to nye, og i Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor Nordagerskolen ligger, overvejer man også at oprette ekstra modtageklasser.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
»Indtil videre har vi kunnet rumme flygtningebørnene, men vores tre modtageklasser er stort set fyldt op, og da kommunen skal modtage en gruppe på otte-ni syriske mænd, som sikkert søger familiesammenføring, kan vi meget hurtigt få brug for yderligere en modtageklasse. Samtidig er kommunen i dialog med Udlændingestyrelsen om et asylcenter i Faaborg«, fortæller Sencan Altintas, kommunens tosprogskonsulent.
»Flygtningebørn skal lære alt«
Samtidig kan de opjusterede flygtningetal for 2015 fra Udlændingestyrelsen betyde yderligere pres.
»Som kommune ved vi ikke, om vi modtager børn eller voksne, og vi får først besked om de visiterede flygtninge, to-fire uger før de ankommer til kommunen. Så vi har desværre ikke mulighed for at planlægge, indrette lokale eller rekruttere lærere, før det bliver aktuelt«, konstaterer Sencan Altintas.
Faaborg-Midtfyn Kommune skulle oprindeligt have modtaget 39 flygtninge i 2014. Siden blev tallet opjusteret til 56 med mulighed for yderligere stigning, så den 18. december var 72 flygtninge visiteret til kommunen - heraf 12 børn i skolealderen. Flere af de visiterede flygtninge søger familiesammenføring, og dermed kan kommunen få yderligere 35 børn, heraf 20 børn i skolealderen. For 2015 kender kommunen ikke tallet, men med opjusteringen fra Udlændingestyrelsen fra 4.000 til 12.000 flygtninge til kommunerne ventes væsentligt flere.