Det kommer til at koste 52 millioner kroner plus moms at komme skimmelsvampen på Fjrordskolen til livs, vurderer Cowi i en ny rapport.

Lokal lærerformand advarer: Elever på specialskole med skimmelsvamp tåler ikke byggestøj

For et halvt år siden blev der konstateret skimmelsvamp på specialskolen Fjordskolen i Kruså. Det koster 52 millioner kroner plus moms at forbedre skaderne, viser ny rapport. Byggestøj kan føre til mistrivsel og konflikter blandt eleverne, advarer lærernes kredsformand.

Offentliggjort Sidst opdateret

Lige siden Fjordskolen med 250 elever med vidtgående behov i 2019 flyttede fra Aabenraa til en nedlagt folkeskole i Kruså, har medarbejdere lidt af hovedpine, tørre slimhinder og andre typiske gener af dårligt indeklima.

I efteråret 2020 afdækkede Teknologisk Institut, at der er skimmelsvamp flere steder på skolen, og det på trods af at bygningerne blev renoveret og bygget om inden indflytningen.

Nu følger ingeniørvirksomheden Cowi trop med en rapport, som konkluderer, at indeklimaet på Fjordskolen påvirkes negativt af skimmelvækst i blandt andet gulve, vægge, kældre, isolering og tagkonstruktioner.

”Der kan ikke gives et entydigt svar på påvirkninger af indeklimaet fra disse forhold, men det skønnes, at påvirkningerne i bygning 4 og bygning 3 (lokalt) er mest direkte, og derfor med fordel kan håndteres først”, skriver Cowi.

Hvornår bliver faren akut?

Rapporten har fået de faglige organisationer for henholdsvis lærere, pædagoger og medhjælpere til at sende et åbent brev til børne- og uddannelsesudvalget i Aabenraa Kommune.

Fjordskolen

Indtil 2019 lå Fjordskolen på to matrikler i Aabenraa, men blev så flyttet til en nedlagt folkeskole i Kruså. Både blandt forældre og medarbejdere var der stor utilfredshed med, at skolen skulle flytte fra Aabenraa.

Fjordskolen tilbyder vidtgående specialundervisning til:

  • Børn med autismespektrumsforstyrrelser
  • Børn med multiple funktionsnedsættelser
  • Børn med generelle indlæringsvanskeligheder og for nogles vedkommende fysiske handicap
  • Børn med indlæringsvanskeligheder kombineret med opmærksomhedsforstyrrelser og socio-emotionelle vanskeligheder

Eleverne henvises fra Aabenraa Kommune og de sønderjyske nabokommuner. Skolen har cirka 250 elever

”Det er betryggende endelig at få bekræftet, at der var hold i de bekymringer, personalet igennem lang tid har givet udtryk for på elevernes og egne vegne. Desværre efterlader rapporten også en del spørgsmål”, indleder Aabenraa Lærerkreds, FOA Sønderjylland og BUPL Sydøstjylland.

Trekløveret peger på, at den lange proces omkring indeklimaet på Fjordskolen har haft en negativ psykisk effekt på arbejdsmiljøet.

”Vi opfordrer til, at der hurtigst muligt og uden yderligere ophold laves en handleplan for Fjordskolen, som på kort sigt sikrer, at Aabenraa Kommune sørger for, at arbejdsforholdene sikkerheds- og sundhedsmæssigt er fuldt forsvarlige, at ingen medarbejdere eller elever skal opholde sig unødigt i skimmelramte omgivelser, og at der i videst muligt omfang tages de nødvendige pædagogiske hensyn til eleverne”.

Formand for Aabenraa Lærerkreds Mads Lund uddyber henvendelsen.

”Embedslægen og Arbejdsmedicinsk Klinik siger stadig, at det ikke er sundhedsmæssigt farligt at opholde sig i bygningerne, så der er ikke akut fare. Men hvornår bliver faren akut? Det bekymrer medarbejderne”, siger han til folkeskolen.dk/specialpædagogik.

Byggestøj kan føre til konflikter

Ifølge Cowi vil det koste 52,4 millioner kroner plus moms at komme skimmelsvampen på Fjordskolen til livs.

Ingeniørvirksomheden foreslår, at arbejdet udføres i to faser, da en del kan iværksættes relativt hurtigt og derfor kan betragtes som 'lavthængende frugter' i forhold til at forbedre indeklimaet.

Håndværkere kan på seks til otte måneder klare det indvendige arbejde med blandt andet gulve og vægge, omfangsdræn, udskiftning af isolering med fugtskader i kælderområder, etablering af ventilering i kældre og rensning af eksisterende ventilationskanaler.

Sideløbende bør der planlægges en mere omfattende renovering af tagkonstruktioner og facader med opdeling i bygningsafsnit, anbefaler Cowi.

Mads Lund fra Aabenraa Lærerkreds er bekymret over, hvordan forbedringerne skal føres ud i livet.

Læs rapporten fra Cowi

”Man kan ikke drive specialskole på en byggeplads, for nogle af Fjordskolens elever er meget følsomme overfor lyd. Derfor vil byggestøj føre til dårligere trivsel og dermed til flere konflikter med udadreagerende adfærd og vold mod medarbejdere”, forudser formanden.

Børne- og uddannelsesudvalget i Aabenraa Kommune gennemgår rapporten fra Cowi i begyndelsen af april.