Lærerens Dag
Lærerens Dag fejres i over 100 lande den 5. oktober hvert år,men i år er den skubbet frem til fredag, så lærerne kan blivehyldet i skolen.
Hensigten er at hylde lærerens vitale rolle både somunderviser, men også som medvirkende til at udvikle aktivemedborgere i et moderne samfund.
Lærerens Dag er også med til at sætte fokus på, at uddannelse eren fundamental menneskeret og bliver markeret af DanmarksLærerforening i samarbejde med Oxfam Ibis. Sådan har det væretsiden 2004.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Som lærer er man vidne til lidt af hvert. I anledning af Lærerens Dag kan du her høre nogle af anekdoterne fra klasselokalerne rundt omkring i landet.
It-bøvl og tøjvask
Alice Falk Sidelmann, lærer på Fløng Skole, Høje-Taastrup
Da Alice Sidelmann og klassen havde besøg af en større gruppe lærerstuderende gik det galt med de nyindkøbte iPads, og det blev en temmelig pinlig episode for læreren.
Heldigvis er det ikke lutter frustration, læreren deler.
"Når man fører eleverne hen over højen. Når de ser lyset og opdager, at de kan noget, de ikke troede, de kunne", siger hun og fortæller i klippet nærmere om en elev, hun hjalp med at vaske tøj.
Fredagskrammere og kirkebommert
Kristina Bundgaard, lærer på Nørre Alslev Skole, Guldborgsund Kommune:
Det kan lade sig gøre at lade elever helt ned i 1. klasse-alderen præge dagsordenen i undervisningen. I Kristina Bundgaards klasse er det eleverne, der på eget initiativ har indført et ritual om fredagen.
Kristina Bundgaard deler også et af sine mindre stolte øjeblikke, som hun selv ser som en konsekvens af inklusionen i folkeskolen.
Litterært stof til eftertanke og Uge Sex
Lea Schmidt, lærer på Måløvhøj Skole, Ballerup Kommune
Lea Schmidt og en usikker dreng i 8. klasse har begge fundet glæden ved Benny Andersens digt Smil. I videoen fortæller hun, hvordan eleven kunne spejlede sig i en af dansk litteraturs mestre.
"I forbindelse med et forløb vi havde om dansk litteratur og Benny Andersen, fortalte han, at efter han havde læst Smilet, havde han mere ro i sig. For første gang i sit liv oplevede han, at der var andre, der havde det ligesom ham", fortæller hun.
Senere fortæller hun, at følte sig nødsaget til at henvende sig til forældrene i en klasse, efter at de i fællesskab havde diskuteret sexhyppighed.
Blanke øjne
Marianne Toftgaard, tidligere lærer på Skovlyskolen i Holte, Rudersdal.
Nogle gange betyder det alverden, når man roser sine elever. Det kan Marianne Toftgaard skrive under på, da hun engang afholdt skole-hjem-samtale.
"Det er første gang, at nogen har sagt noget pænt til mig", erindrer den tidligere lærer, at eleven sagde til hende.
Finn hang i ringene
Finn Ebbesen Jensen, lærer på Dronninggårdskolen i Holte
Læreren fra nordsjællandske Rudersdal skulle vise sine elever i idræt, hvordan man udfører ringgymnastik til perfektion. Troede han.
Skakminderne hænger på Mads' væg
Mads Tudvad, lærerstuderende
Mads har har tidligere undervist elever i skak, og de kvitterede de med kærlighed og en perleplade.
"Det har været en stor del af min motivation for at være lærer".
Succesoplevelse med computerspil
Andreas Mejlhede, lærerstuderende
Ligesom Mads, er Andreas lærerstuderende, og han har allerede erfaringer med lærergerningen, han gerne vil dele. Blandt andet dengang det lykkedes at få en autistisk dreng til at få nye venner gennem computerspil.
Fælles for de udvalgte lærere er, at de deltog i Lærerforeningens kongres i København i denne uge.