Her kan I komme tilmesse
Roskilde
Onsdag den 18. september fra 9 til 14 og 16 til 19 og torsdagden 19. september fra 9 til 14 i kongrescentret. Fagfolk kandeltage i konferencen 'Unge på kanten af uddannelse og job'.
Herning
Onsdag den 25. september fra 9 til 18 på Carl-Henning Pedersenog Else Alfelts Museum. Fagfolk kan deltage i konferencen 'Unge påkanten af uddannelse og job'.
Kolding
Torsdag den 26. september fra 9 til 18 på InnovationsfabrikkenFagfolk kan deltage i konferencen 'Unge på kanten af uddannelse ogjob'.
Aarhus
Torsdag den 3. oktober fra 9 til 18 på rådhuset. Fagfolk kandeltage i konferencen 'Unge på kanten af uddannelse og job'.
Aalborg
Torsdag den 24. oktober fra 9.30 til 17 i Gigantium.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er stadig muligt for lærere at tage på messe med deres elever med særlige behov for at vise dem, hvad der findes af uddannelsesmuligheder, når der de er færdige med folkeskolen. Men det bliver ikke det samme overflødighedshorn som sidste år, da der var mindst 13 messer at vælge imellem.
I år er tallet nede på fem vejledningsmesser, som er fordelt med en på Sjælland over to dage og fire i Jylland på hver en dag. Mens messen i Roskilde er arrangeret af firmaet Compass Fairs i samarbejde med Foreningen Ligeværd, står Ligeværd selv for messerne i Herning, Kolding og Aarhus. I Aalborg arrangeres messen af det lokale UU-center.
Kommuner spænder ben for de unges besøg
Sidste år arrangerede firmaet Ud i Fremtiden otte messer rundt om i landet, men de bliver ikke gentaget i år.
"Der er mange andre messetilbud. Desuden kor der færre gæster til hver enkelt at vores messer, fordi vi havde spredt dem ud over landet. Jeg vil ikke sige, at vores messer var en fiasko, men der var ikke en god økonomi i dem, for vi skulle både leje haller og stille udstyr op. Som et lille firma må vi vurdere, hvad vi skal bruge vores tid på", siger Kim Ingwersen, der ejer Ud i Fremtiden.
Det spiller også ind, at mange kommuner udelukkende henviser til deres eget STU-tilbud.
"Selv om loven siger, at de unge i målgruppen skal have mulighed for at vælge, er det kommunale STU-tilbud nærmest obligatorisk mange steder. Med messerne gav vi de unge mulighed for at se, hvad der findes af tilbud, men mange kommuner siger til deres UU-vejledere, at de ikke må involvere sig i messerne, fordi de unge og deres forældre så vil få et indtryk af, at der er andre muligheder end kommunens eget tilbud", siger Kim Ingwersen.
Fortvivlede vejledere ringer i til Ligeværds rådgivning
Den påstand understøttes af erfaringerne i rådgivningen hos Foreningen Ligeværd. Her er det ikke længere enestående, at kommunale sagsbehandlere ringer og fortæller, at de er havnet i et dilemma, fordi de på den ene side ønsker at hjælpe en ung til det bedste forløb, men på den anden side er bundet af kommunens stramme politik om at bruge det kommunale STU-tilbud så meget som muligt.
Undervisningsministeren vil invitere til politisk statusdrøftelse om STU
"Jeg bliver oftere og oftere ringet op af sagsbehandlere eller UU-vejledere i kommunerne, som har behov for at fortælle mig om dilemmaer, de står i, eller lette deres hjerte om sager, de ikke synes, bliver behandlet, som de bør", siger Ligeværds socialfaglige konsulent Julie Fabian til foreningens hjemmeside.
Et konkret eksempel kan være en sagsbehandler, der bliver bedt om ikke at skrive specifikke ønsker og drømme ind i de unges uddannelsesplaner. Det gør det nemmere for visitationsudvalget at beslutte, at de unge skal på det kommunale STU-sted. Samtidig er det vanskeligt for de unge at lave en relevant klage over afgørelsen, og dermed mindskes muligheden for få den ønskede uddannelse. Står der derimod et specifikt ønske i uddannelsesplanen, skal visitationsudvalget tage det med i sine overvejelser, skriver Ligeværd.
Vejen til uddannelse er kompliceret for unge med særlige behov
Netop ønsket om at give unge med særlige behov og deres pårørende et større indblik i deres muligheder efter folkeskolen er drivkraften bag messen Specialkompasset, som foregår i Roskilde onsdag og torsdag i denne uge. Også her ser arrangørerne det som en hæmsko, at unge med særlige behov skal omkring kommunen.
Tidligere STU-elev kæmper for større valgfrihed til sine efterfølgere
"Hvis Mads vil på gymnasiet, og Karina vil være snedker - og de i øvrigt har karakterer og evner til det - er det som regel, sådan det bliver. Men når unge med for eksempel autisme eller cerebral parese har et brændende ønske om en uddannelsesvej eller -sted, skal de runde kommunen først. Og erfaringerne viser, at der sjældent er frit valg på øverste hylde. Vejen er besynderligt nok noget mere krøllet og kompliceret, for de unge, der har allermest brug for en forenklet proces", siger Christina Qvistgaard, som er kommunikationsansvarlig for Specialkompasset.
Uddannelsesverdenen på specialområdet står sammen
Flere end 70 institutioner, skoler og organisationer, heriblandt STU-foreningen Consentio, Ligeværd, Sammenslutningen af Unge med Handicap og Søskendeforeningen, er gået sammen om messen i Roskilde.
"Vi håber at kunne vise, at specialuddannelsesverdenen står stærkt sammen for at give unge med handicap og psykiske diagnoser den bedste start på ungdomslivet", siger Christina Qvistgaard.
Messer for unge med særlige behov suppleres af konference for UU-vejledere
Udover besøg på standene kan deltagerne høre unge med diagnoser og handicap fortælle om deres uddannelses- og ungdomsliv. Imens kan lærere, UU-vejledere og andre fagfolk deltage i en konference om unge på kanten af uddannelse og job. Det samme kan de i Herning, Kolding og Aarhus.
Ud i Fremtiden vender tilbage til foråret
Indehaveren af Ud i Fremtiden har ikke opgivet at tilbyde unge med særlige behov et indblik i uddannelsesverdenen. Han planlægger i øjeblikket en uddannelsesmesse til foråret sammen med UU Vejle.
"Vejle Kommune har en tro på, at alle dens borgere har mulighed for at udvikle sig. Derfor samarbejder jeg med UU Vejle om et større arrangement. Det bliver formentlig i maj. Så må folk i regionen transportere sig lidt længere end sidste år", siger Kim Ingwersen.