Skoleledernes formand Anders Balle mener, at reglerne for elevplaner er for firkantede. Lærerne har meget svært ved at følge dem til punkt og prikke.

58 kommuner har fået dispensation fra elevplaner

Over halvdelen af landets kommuner har søgt om tilladelse til at blive fri for at lave elevplaner i alle fag. I alt har 409 skoler fået dispensation fra Undervisningsministeriet. Skoleledernes formand mener, at reglerne om elevplaner er for stramme.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Noget er helt skævt. Reglerne om elevplaner er alt for firkantede. De er et eksempel på, at embedsmændene i ministeriet har kolde hænder, og at de ikke forstår sig på vores varme. De har kun fokus på kontrol og styring ikke på pædagogik og læring, og det går altså ud over både lærere og elever," siger skoleledernes formand Anders Balle til Avisen.dk, som har lavet opgørelsen over dispensationer.

Lærere har protesteret mod elevplaner

Elevplanerne blev til i skoleforliget fra 2006 mellem Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Kravet om elevplaner blev dengang mødt af højlydte protester fra lærerne.

Hvis reglerne følges til punkt og prikke skal lærerne udfylde elevplaner i samtlige dag også dag som færdselslære, seksualvejledning og erhvervsvejledning. Men ifølge Anders Balle er det meget få lærere, der strengt følger reglerne.

"Det er en stille protest mod bureaukratiet. De mange regler er blevet en spændetrøje for både skoleledere og lærere. Politikerne bør give folkeskolerne frihed til at gøre det, der er bedst for børnene."

Mulighed for dispensation forsvinder

Kommunernes mulighed for at søge dispensation forsvinder 1. januar 2014, når ordningen med udfordringsretten ophører.

"Folkeskolen er en sårbar institution, og det vil være en katastrofe, hvis den forsætter med at spilde tid og kræfter på nonsens. Når ordningen om udfordringsret stopper, håber jeg, at politikerne har tænkt sig at lære af erfaringerne, så intentionen om afbureaukratisering ikke ender med at blive merbureaukratisering," siger skoleledernes formand.

Læs mere

Avisen.dk