Dygtige og engagerede ledere, der fx giver medarbejderne plads til at bruge deres faglighed og inddrager dem i tilrettelæggelsen af opgaverne, skaber ofte de bedste resultater og gode arbejdspladser med høj trivsel, siger innovationsminister Sophie Løhde.
Foto: Nadia Fryd
Regeringen: Medarbejdermotivationen skal undersøges
Offentliggjorte brugertilfredshedsundersøgelser på bl.a. folkeskolerne, eftersyn af lederuddannelserne og en undersøgelse af medarbejdermotivationen er centrale dele af det udspil om bedre offentlig ledelse, som regeringen lagde frem i dag.
Centrale initiativer i udpillet
- Nyt tværoffentligt kompetenceråd
Der etableres et nyt kompetenceråd, som bl.a. skal sætte enstrategisk retning for udviklingen af de offentligt ansatteskompetencer.
- 145 mio. kr. til indsatser mod sygefravær
Fællesoffentlig indsats mod sygefravær, herunder 100 mio.kr. til en særlig indsats på arbejdspladser med et højt sygefraværeller et særligt belastet arbejdsmiljø, et nyt rejsehold,videnspakker og bedre ledelsesinformation.
- Offentlige lederuddannelser skal have et eftersyn
Der igangsættes et eftersyn af de godkendte offentligelederuddannelser, som skal danne grundlag for ændringer af og evt.udvikling af nye offentlige lederuddannelser.
- Direktionsforløb på tværs af den offentligesektor
På tværs af staten, kommuner og regioner skal der etableresdirektionsforløb og udvikles rotationsforløb for ledere ogmedarbejdere, som skal give øget indsigt om bl.a. de forskelligevilkår og udfordringer, der er i den offentlige sektor.
- Nyt evalueringsværktøj til offentlig ledelse
Der skal udvikles et nyt værktøj til brug for lederevalueringer.Det skal tilbydes til den enkelte leder for bl.a. at give dem etblik på egen ledelse.
- Landsdækkende brugertilfredshedsundersøgelser
Nationale brugertilfredshedsundersøgelser påinstitutionsniveau skal udbredes systematisk på de storevelfærdsområder, herunder på skoler og dagtilbud. Det skal bl.a.give flere ledere mulighed for i højere grad at træffe beslutningerpå baggrund af ledelsesinformation om borgernes tilfredshed.
- Medarbejdermotivationen i det offentlige skalundersøges
Der skal gennemføres en motivationsundersøgelse blandt ledere ogmedarbejdere i hele den offentlige sektor. Undersøgelsen skal bl.a.give input til, hvordan og inden for hvilke områder offentligearbejdspladser kan arbejde med at styrke trivslen og motivationenblandt de ansatte.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Ambitionerne i udspillet er fine, mener næstformand i den nye Fagbevægelsens Hovedorganisation Bente Sorgenfrey, men regeringen lever ikke op til sine egne ord om at inddrage medarbejderne i de centrale initiativer i udspillet.
"Det er positivt, at regeringen vil forbedre både ledelse og kompetenceudvikling - det er centrale faktorer for at udvikle kvaliteten i den offentlige sektor, som står overfor store ændringer og nye krav", siger hun på foh.dk. "Når det er sagt, er det faktisk skuffende, at regeringen har arbejdsgiverbrillerne på og stort set ikke lægger op til, at medarbejdersiden skal inddrages i at få de centrale initiativer omsat til virkelighed".
- Nyt evalueringsværktøj til offentlig ledelse Der skal udvikles et nyt værktøj til brug for lederevalueringer. Det skal tilbydes til den enkelte leder for bl.a. at give dem et blik på egen ledelse.
- Landsdækkende brugertilfredshedsundersøgelser Nationale brugertilfredshedsundersøgelser på institutionsniveau skal udbredes systematisk på de store velfærdsområder, herunder på skoler og dagtilbud. Det skal bl.a. give flere ledere mulighed for i højere grad at træffe beslutninger på baggrund af ledelsesinformation om borgernes tilfredshed.
- Medarbejdermotivationen i det offentlige skal undersøges Der skal gennemføres en motivationsundersøgelse blandt ledere og medarbejdere i hele den offentlige sektor. Undersøgelsen skal bl.a. give input til, hvordan og inden for hvilke områder offentlige arbejdspladser kan arbejde med at styrke trivslen og motivationen blandt de ansatte.
Som det tidligere har været fremme, vil regeringen afsætte 145 millioner kroner til indsatser mod sygefraværet, heraf 100 mio. kr. til en særlig indsats på arbejdspladser med et højt sygefravær eller et særligt belastet arbejdsmiljø.
Brugertilfredshedsmålinger
Innovationsminster Sophie Løhde havde også på forhånd meldt ud, at regeringen vil indføre nationale brugertilfredshedsundersøgelser på bl.a. folkeskolerne, som skal erstatte eventuelle kommunale tilfredshedsmålinger. Regeringen vil drøfte, hvordan resultaterne af brugertilfredsmålingerne på de enkelte skoler og institutioner kan offetliggøres, så de skaber bedst mulig værdi for borgere, ledelse og medarbejdere.
Ny undersøgelse: Stort behov for at klæde skoleledere på
Regeringen vil undersøge, hvad der motiverer medarbejderne. Det bakker Fagbevægelsens Hovedorganisation op om, men: "Det er lige så vigtigt at se på, hvordan ydre pres kan dræne motivationen, det kan fx være strenge dokumentationskrav, et stort ledelsesspænd eller konstante sparekrav og omstrukturering", siger Bente Sorgenfrey.
Verdens bedste job, som mange lærere ikke holder til
Læs mere
Læs 'En offentlig sektor rustet til fremtiden'