Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Et obligatorisk to-årigt praktisk-musisk valgfag og krav om udbud af håndværk og design med prøve på alle skoler med blev mødt af klapsalver fra håndværk- og designlærerne. De brugte fredag og lørdag i sidste weekend på Håndværk- og Designforeningens første sommerstævne, som blev afholdt i Haldum-Hinnerup skolens store og veludstyrede lokaler.
Flertal: Alle skal have et praktisk/musisk valgfag i udskolingen
Da politikerne præsenterede aftalen, lagde undervisningsministeren et billede ud med et glædeshop fra uddannelsesudvalget.
Det kvitterede lærerne nu for med et billede af deres glædeshop. Og så var det ellers tid til at komme i gang i de fem praktiske workshops.
Ifølge næstformand i foreningen Wisti Pedersen, som var tovholder på stævnet, var formålet med workshopsene var at give deltagerne nye færdigheder og teknikker, tid til fordybelse, indøvning og små grydeklare eksempler på undervisningsforløb.
"De kompetente instruktører havde dog størst fokus på deltagernes egen udvikling og på teknikker til de større elever, hvilket gav god mening med den politiske udmelding. I pauser og fordybelsesstunder blev der livligt delt praksiserfaringer, årsplaner og anden faglig sparring. Det er helt sikkert, at alle fik lært nyt i de i alt 12 timer der blev arbejdet i", fortæller han til folkeskolen.dk/h&d.
Ministeriet: Der bør være lærere nok til valgfag i de praktisk-musiske fag
Wisti Pedersen bad en deltager fra hver workshop om at fortælle om udbyttet. Se billeder fra stævnet taget af Wisti Pedersen her:
Snittefest i det fri
Den erfarne snittemester Frank Egholm stod for snittekurset. Karin Stensgaard Jensen, som er håndværk og designlærere på Hjørringskolen deltog i kurset og fortæller;
"Deltagerskaren spændte fra enkelte, som aldrig havde snittet før til øvede snittere, men dette forstod Frank at spænde over. Han havde fyldt sin bil med træ, værktøj og eksempler på snitterier, til stor inspiration for alle".
Deltagerne gik i gang med selvvalgte opgaver, og Frank adviserede undervejs.
"Jeg har snittet før, så jeg gik i gang med en skammel. Som viste sig at blive til en børnestol. Jeg lærte undervejs små fif til at lave fine samlinger, noget som jeg sagtens vil kunne bruge til undervisning i udskolingen", siger Karin Stensgaard Jensen.
Sy i genbrugsmaterialer
På sykurset havde Heidi Elmose Korsholm fra Sejs Skole en meget positiv oplevelse til trods for, at hun kom med få og gamle erfaringer med at sy på symaskine
"Derfor var det endnu mere glædeligt at opleve, at jeg ret hurtigt fik lært de grundlæggende teknikker i forhold til at sy små tasker. Pludselig blev den ene taske til efter den anden, og der var god tid og hjælp til at få forfinet detaljerne og prøve materialer af".
Hun fik også inspiration til sin egen undervisning
"At materialerne var genbrugsmaterialer gav workshoppen et ekstra krydderi, da det er en indgangsvinkel, man ofte kan bruge i undervisningen - det giver mening at bruge det stof og materialer, som ligger lige for næsen af os".
Hvid og sort smedning
På smedekurset fik alle uanset erfaring, lært og afprøvet alle processer i at smede skærende værktøjer.
"Vores fantastiske instruktør Jørn Thomsen, var enorm god til at guide os i alle de vigtige opvarmninger der skal til, for at man til sidst har et færdigt værktø,j der er korrekt hærdet og skarpt til brug. Vi kunne afprøve alle former for esser lige fra vikinge-modellen, trædeessen, motoresser og ikke mindst de "hvide" gasesser", fortæller en deltager fra VIA.
"Hvid smedning" på gasesser var nyt for mig, men meget sjovt at prøve. Esserne var udlånt fra Linå og Smedjeriet, og Smederietes Anders, var en stor hjælp for os. Gasesser er nemme at bruge, lugter ikke og er nok bedst i H&D-valgfaget, og er ikke dyrere end en god symaskine. Det bliver ikke sidste gang jeg smeder "hvidt" i gasser!", fortæller han.
Læder og træ
Thomas Laursen underviste i workshoppen om læder og træ, hvor Frank Lindgreen deltog.
"Jeg er efter de to intensive dage blevet klædt på til at arbejde med læder i min H&D-undervisning i 4.-6. klasse. Det oplæg vi fik, var en læderkrukke med tilhørende vejledning og herefter blev vi sluppet løs".
Derefter gik de i gang med selv at undersøge materialerne og designe deres egne krukker. Undervejs fik de små instruktioner i alt fra syning, indfarvning og værktøjernes anvendelse
"Jeg lærte utrolig meget af at blive sluppet løs og udforske materialets muligheder og begrænsninger. Ikke mindst var det utrolig befordrende at være sammen med ligesindede kolleger og blive inspireret. Tusind tak til Instruktøren", siger Thomas Laursen.
Barkflet
Undervisen i barkflet fortalte, at håndværket i denne form stammer fra Nordamerika, hvor forskellige indianerstammer har brugt den. Folk på alle kontinenter har gjort brug af træernes bark til indpakning og opbevaring.
"Vi arbejdede med opblødt pilebark, som er føjelig og relativt nem at arbejde med. Dog skal der tages højde for hvor meget barken krymper når den tørrer igen" fortæller lærer Christel Bøeg fra Esrum.
"Flere af mine medkursister gik i tanker om at bruge skolens jord til at dyrke piletræer, så eleverne kan få en oplevelse af at se materialet gro og være med til at høste det. Selv tænker jeg mere i afledninger af det lærte. Måske kan man bruge andre materialer…. strips? gavebånd? karton i matematisk udregnede former som tværfagligt emne? Helt sikkert er det i hvert fald at metoderne har stort potentiale i undervisningen - på mange niveauer", fortæller hun.
Håndværk og design-stævner i alle fire regioner
Næstformand Wisti Pedersen glædede sig over stævnet.
"Det er bare fantastisk at se, hvilken entusiasme og glæde de næsten 60 deltagere er gået til arbejdet i workshoppene på, og at opleve et fagligt fællesskab i højeste gear - selv i fritiden. Det er også helt ufatteligt, at vor kun to-årige forening, ud over den store Forårskonfernce i Skjern, nu med Sommerstævnet også har fået etableret H&D-stævner i alle fire regioner, foruden de 8 lokalforeningers mange kurser året rundt".
Sommerstævnet sluttede med en udstilling af deltagernes produkter. Næste stævne er i Nordjyllandsstævnet den 14. til 15. september 2018 i Frejlev