Demontrationen i Aarhus viser, at offentligt ansatte står sammen, og det kommer bag på arbejdsgiverne, vurderer Anders Bondo Christensen.
Bondo til demonstranter: Sammenholdet skal bære os igennem OK-forhandlingerne
Tusindvis af offentligt ansatte inklusive lærerne Nicolai Holm og Søren Svendsen deltog sent torsdag i en stor demonstration i Aarhus for at vise arbejdsgiverne, at offentligt ansatte står sammen om OK18. Netop sammenholdet skal sikre den danske model, sagde Anders Bondo fra scenen.
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I et hjørne af Store Torv deler sygeplejersker røde kampagne-T-shirts ud, og blandt de flere hundrede fremmødte foran scenen forlanger skilte 'Arbejdstid på plads nu!', 'Lige løn lige nu!' og 'Luk Mordorniseringsstyrelsen'.
Annonce:
Under parolen 'En løsning for alle' repræsenterer deltagerne i dagens demonstration på Store Torv i Aarhus - som konferencier Sebastian Dorset hurtigt omdøber til Ikke Stort Nok Torv - en lang række faggrupper fra det offentlige. Netop sammenholdet er vigtigt, pointerer DLF's formand, Anders Bondo Christensen, da han går på scenen som den sidste taler.
"Jeg har haft den fornøjelse at tilbringe ugens tre første dage i Forligsinstitutionen, men i dag er det sjovere. Først har jeg været sammen med 10.000 tillidsrepræsentanter i Fredericia. Det var kanonstort. Så kommer jeg til Aarhus, hvor I er rigtigt mange. Det kan jeg tage med tilbage til Forligsinstitutionen, når vi forhandler i morgen, på mandag, på tirsdag, på onsdag…", siger Anders Bondo Christensen.
Forhandlerne gør, hvad de kan for at nå en tilfredsstillende aftale for de 800.000 medarbejdere i det offentlige, lover Anders Bondo Christensen. Udfordringen er, at der er gået udgiftspolitik i forhandlingerne.
"For arbejdsgiverne handler det ikke om at sikre vilkår, som får medarbejderne til at møde på arbejde med engagement og begejstring. Nej, alt handler om kroner og øre og skal kunne puttes ind i et regneark. Vi skal blive længere på arbejdsmarkedet, men når vi nævner seniordage, tænker arbejdsgiverne kun i, hvor mange flere arbejdstimer de kan få ud af medarbejderne uden seniordage. De tænker slet ikke langsigtet, for I er hele tiden tal i et regneark".
Det gør årets overenskomst helt afgørende, understreger Anders Bondo Christensen.
Annonce:
"Vi vil gøre op med den måde at tænke på i Danmark. Derfor hælder vi til den danske model, men der sidder nogle på den anden side af bordet, som er kultur- og historieløse. De forstår ikke, hvor vigtig den danske model er, selv om andre lande misunder os den".
Erhvervslivet har brug for en velfungerede offentligt sektor
Ude på pladsen står Nicolai Holm, fungerede tillidsrepræsentant på Samsøgades Skole i Aarhus. Han har været til stormødet i Fredericia og prioriterer også at deltage i demonstrationen i det centrale Aarhus.
"Det er vigtigt at støtte op og vise, at hele samfundet har brug for aftaler, som hænger sammen", siger Nicolai Holm.
Han hørte mange gode pointer på stormødet i Fredericia. Blandt andet om at det private erhvervsliv har brug for en velfungerede offentlig sektor for at kunne producere varer med kvalitet og dermed være konkurrencedygtig.
"Det kan erhvervslivet kun være, hvis offentligt ansatte har ordentlige arbejdsvilkår. For eksempel skal lærere være i stand til at uddanne børnene, og vi kan kun rekruttere dygtige lærere med gode arbejdsvilkår", siger Nicolai Holm.
Arbejdsgiverne skal ikke alene bestemme
Annonce:
Længere ned blandt demonstranterne står Søren Svendsen fra Ellekærskolen i Aarhus-forstaden Hasle sammen med tre-fire kolleger. Han er kommet for at markere, at han vil have en arbejdstidsaftale fremfor lov 409.
"Demonstrationen viser, at vi står sammen på tværs faggrupperne om, at vi vil have indflydelse på vores aftaler. Det er ikke kun arbejdsgiverne, som skal bestemme. Jeg håber, det lykkes at få lavet en aftale, selv om jeg ikke har de bedste erfaringer", siger Søren Svendsen med tanke på lockouten i 2013.
"Det håber jeg virkelig ikke, men det peger i den retning. Vi har ganske vist ikke hørt noget i lang tid, men der er nok en grund til, at der bliver holdt en demonstration i dag".
Ingen kriseaftale, når samfundet nu er i vækst
Nok er nok, så nu vil fagforbundene have en ny begyndelse, siger Anders Bondo Christense fra talerstolen.
"Vores krav er på ingen måde ublu: Vi vil følge lønudviklingen i samfundet omkring os, og vi vil undgå forringelser. I går sagde Michael Ziegler til medierne, at han er bekymret for, at vi puster os op. Da jeg stod i Fredericia i dag, følte jeg mig ikke oppustet. Jeg følte mig opløftet, fordi vi har et fantastisk sammenhold på tværs af faggrupperne. De elendige arbejdsvilkår lærerne blev budt i 2013, skal blandt andet sygeplejersker og ergoterapeuter også have, hvis det står til arbejdsgiverne, men vi laver ikke en kriseaftale, når samfundet nu er i vækst".
Anders Bondo Christensen er sikker på, at det er kommet bag på arbejdsgiverne, at det sammenhold, fagforbundene aftalte i efteråret, er intakt.
"Vi oplever i stigende grad opbakning fra organisationer på det private arbejdsmarked, og en ny undersøgelse viser, at 70 procent af befolkningen støtter op om, at vi skal have ordentlige overenskomster. Danskerne støtter den indsats, vi yder til daglig, og de er trætte af regneark".