Lærere har allerede været i demonstrationer for at opfordre arbejdsgiverne til at komme lærernes forhandlere i møde.
Foto: Sebastian Bjerril
Megamøde: 10.000 tillids-repræsentanter mødes på torsdag
#enløsningforalle er overskriften på et gigantisk stormøde, hvor tillidsrepræsentanter fra kommuner, regioner og staten på torsdag mødes i Fredericia. Målet er at skabe fællesskab mellem faggrupper over hele landet forud for en mulig storkonflikt.
DET FORHANDLER DE OM
Danmarks Lærerforening vedtog overenskomstkrav på kongressen ioktober 2017. På arbejdstidsområdet lød kravet:
"Aftalte rammer for arbejdstiden, der skal understøtte etprofessionelt lærerarbejde, lærernes mulighed for at leve op tilkravene i lovgivningen og skabe kvalitet i undervisningen.Arbejdstidsregler for lærere skal sikre rettigheder, som modsvarerøvrige ansattes rettigheder på det kommunale arbejdsmarked." Dertilkommer en række løn- og tryghedskrav:
DLF har vedtaget overenskomstkrav - se dem her
Siden er kravene indgået i de samlede generelle krav fra dekommunalt ansattes Forhandlingsfællesskab til KL - hent dem her
og i Lærernes Centralorganisations specielle krav påunderviserområdet - hent dem her
Fra arbejdsgiverside har KL rejst krav på det generelleområde - hent dem her
og på lærerområdet - hent dem her
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Vi samler tillidsrepræsentanter fra alle faggrupper på alle arbejdsområder. Tillidsrepræsentanterne kommer både fra staten, regioner og kommuner til et fælles kæmpe-stormøde. Der kommer i hvert fald 10.000 mennesker. Vi gør det, fordi vi måske står over for en af historiens allerstørste konflikter", siger formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen om mødet i Fredericia på torsdag.
Fra morgenstunden vil tillidsrepræsentanterne strømme til Fredericia Messecenter, hvor de bliver budt på morgenmad og så bliver bænket på tværs af faggrupper, men opdelt efter, hvor i landet, de arbejder.
"Det er en lejlighed til, at vi mødes på tværs af faggrupperne. Et mål er, at vi får set hinanden og måske også får lagt de første planer til, hvad der kan ske, hvis konflikten træder i kraft", siger Gordon Ørskov Madsen.
DLF: Lån til alle konflikt-ramte
Organisationer: Urimeligt hårdt lockoutvarsel
I 2013 stod lærerne alene, da de blev lockoutet. Nu har uenighed om blandt andet lønstigninger, betalt spisepause og lærernes arbejdstid ført til, at organisationerne har varslet strejke for ti procent af medlemmerne fra 4. april, og arbejdsgiverne i stat, kommuner og regioner har svaret igen med en lockout af mellem 400.000 og 500.000 offentlige ansatte fra 10. april. Foreløbig foregår der forhandlinger i Forligsinstitutionen, men bliver parterne ikke enige her, kommer der storkonflikt.
"Omfanget er helt ude af proportioner og vil ramme almindelige danskere urimelig hårdt", står der i programmet for torsdagens møde.
Analyse: Den danske model er ude af balance
DLF: Ingen skal stå med gul vest på, hvis de ikke har lyst
På mødet vil arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet give et perspektiv på den danske model, der vil være fællessang, og lærernes formand Anders Bondo Christensen vil deltage i en paneldebat med topforhandleren på statens område Flemming Vinther, FOA-formand Dennis Kristensen, sygeplejerskernes formand Grete Christensen, formand for HK/kommunal Bodil Otto og formand for akademikerne Lars Qvistgaard.
Gordon Ørskov Madsen, formand for Lærerforeningens overenskomstudvalg, skal selv med til Fredericia, og han mener, at mødet er en vigtig måde at markere fællesskab på - og at mødet netop bliver et sted, hvor man kan tage de første drøftelser af, hvordan man lokalt skal samarbejde, hvis konflikten bliver en realitet.
"Det er vigtigt, at vi over hele landet får brugt det store fællesskab, vi er. Vores erfaring fra 2013 var, at der var lærerne alene i konflikt. Hvis der bliver konflikt denne gang, så bliver det en konflikt på tværs af faggrupperne og det store fællesskab, og det skal vi bruge til at styrke hinanden".
OK18: Flere politikere opfordrer til aftale om lærernes arbejdstid
Han er sikker på, at fælleskabet har stor betydning for netop lærerne, som i 2013 oplevede lockout.
"Der er mange lærere, der har tænkt; åh nej, nu er vi der igen. Men det er en anden situation nu. Det vil være en anden konflikt, fordi vi netop er det store fællesskab. Det skal vi bruge. Ingen skal stå med en gul vest på, hvis de ikke har lyst. Vi bliver nødt til at finde nogle markeringer, hvor alle kan se sig selv. Og det jeg hører er, at lærerne gerne vil være med i markeringer i det store fællesskab, hvor man gør det sammen med andre", siger Gordon Ørskov Madsen.
Blog: Vi vandt sammenholdet