Overenskomstforhandler for KL Michael Ziegler (tv) var en af de politikere, der tog sig tid til at møde de mange demonstranter fra fagbevægelsen foran indgangen til KL's Topmøde i Aalborg til morgen.

KL-formand: Vi har fremlagt forslag om lærerarbejdstiden

"KL har fremlagt konkrete forslag, hvor vi har adresseret nogle af de udfordringer, som lærernes organisation har peget på. Vi er desværre indtil videre blevet mødt med forslag, som ikke ville fungere for skolerne, og som ville efterlade os med store problemer lokalt", lød budskabet i dag fra afgående KL-formand Martin Damm på KL's topmøde i Aalborg.

De nordjyske lærerforeninger var blandt de mange repræsentanter for de offentligt ansatte, der var trukket i varmt tøj og gule veste for at tage imod borgmestrene fra hele Danmark, som er samlet i Aalborg for blandt andet at sammensætte KL's nye bestyrelse.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ziegler: Vi vil gerne forhandle lærerarbejdstid - men ikke forfra 

"Vores tilgang har været - og er fortsat, at vi gerne vil drøfte lærernes arbejdstidsregler. Udgangspunktet for os er at justere dér, hvor det giver mening i forhold til at drive en moderne folkeskole. KL har fremlagt konkrete forslag, hvor vi har adresseret nogle af de udfordringer, som lærernes organisation har peget på. Vi er desværre indtil videre blevet mødt med forslag, som ikke ville fungere for skolerne, og som ville efterlade os med store problemer lokalt", sgde Martin Damm i sin tale til KL-topmødet.

"I KL ønskede vi en lønramme, der ligger op ad det private forlig som Metals formand og DI's direktør kom ud ad døren med sidste år. Det vil give individuelle reallønstigninger til alle. Som det i øvrigt også har været tilfældet ved overenskomstforhandlingerne i 2013 og 2015. Vi blev i forhandlingerne mødt med et lønkrav, der lå langt højere end det private forlig. Men de kommunale overenskomster kan selvfølgelig ikke ligge over de private", sagde Martin Damm også.

DLF lægger forhandlingsdokumenter om arbejdstid frem   

Nødvendig lockout

"Inden konflikten blev optrappet med strejkevarsler, opfordrede vi de faglige organisationer til at give Forligsinstitutionen en chance for at finde en løsning. Desværre blev vores appel ikke hørt. Vi har nu modtaget et stort antal strejkevarsler, der rammer områder i alle kommuner. Det gælder desværre også de ældre og handicappede borgere. Det er vi som arbejdsgivere nødt til at reagere på. KL's bestyrelse har derfor i går besluttet at udsende et bredt lockoutvarsel, dog med væsentlige undtagelser", fremhævede Martin Damm.

"Det har været en ganske vanskelig beslutning at træffe, fordi en konflikt vil skabe stor forstyrrelse i mange borgeres liv. På den anden side er det en nødvendig beslutning for at sikre, at der lægges maksimalt pres på forhandlingerne, så vi undgår, at borgerne skal belastes i månedsvis. Det har været et vigtigt element i vores drøftelse, at lockouten ikke bidrager til at udsatte borgere lider overlast. Derfor undtager vi blandt andet store dele af ældreområdet, handicappede, socialpsykiatrien, specialskoler og special-daginstitutioner. Kritiske samfundsfunktioner, som fx el-, varme- og vandforsyning, er heller ikke omfattet af lockouten". 

"Men en konflikt vil under alle omstændigheder ramme alt for mange borgere. Det vil vi rigtig gerne undgå. Ingen skal være i tvivl om, at KL's helt klare målsætning er, at der skal indgås en aftale", understregede Martin Damm.

I sin tale fortalte han også om en ny undersøgelse, der viser, at 4 ud af 10 kommunalpolitikere har været udsat for chikane, trusler, hærværk og vold:

"Det kan vi selvfølgelig ikke leve med. Lokalt i kommunalbestyrelserne og sammen skal vi have en debat om, hvordan vi forebygger og håndterer dette problem. Politikere, der tager en tørn for fællesskabet, skal kunne føle sig trygge, når de giver udtryk for deres holdninger. Alt andet er helt uacceptabelt".

Topmødet er KL's første delegeretmøde efter kommunalvalget i november og markerer indledningen på en ny fireårig valgperiode i KL. På de politiske gruppemøder undervejs vælger partierne, hvem der skal besætte posterne i bl.a. KL's bestyrelse og KL's repræsentantskab de næste fire år.