Få svar på dine spørgsmål om konflikt

Danmarks Lærerforening har lavet en konflikt-ABC, hvor man finde svar på mange af de spørgsmål, som melder sig, hvis en konflikt bliver en realitet. Se hvordan det forholder sig med din ferie, og hvad der skal til, før skoler lukker.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

5.500 kommunalt ansatte medlemmer af Danmarks Lærerforening forventes at få besked om. at DLF har udtaget dem til konflikt. DLF afsender konfliktvarsel på folkeskoleområdet i morgen, fordi det skal ske fire uger før en strejke kan træde i kraft. Dermed kan en strejke tidligst træde i kraft onsdag den 4. april. Men da forhandlingerne lige nu foregår i Forligsinstitutionen, har forligsmanden mulighed for at udsætte konflikten to gange 14 dage. Strejken træder kun i kraft, hvis parterne ikke kan nå til enighed under forhandlingerne i Forligsinstitutionen.

Offentligt ansatte varsler strejke fra 4. april

Hvem kan udtages til strejke?

Selv om DLF udtager alle lærere på en skole til konflikt, kan der stadig være lærere, som ikke må strejke. Tjenestemandsansatte lærere - dem er der stadig godt 3000 af - må ikke deltage i konflikten og skal passe deres normale arbejde.

Tjenestemænd kan godt føre tilsyn med flere klasser, eller blive pålagt at føre tilsyn med en klasse, samtidig med at de undervisere deres egen, men kun i det omfang, det har været almindeligt på skolen inden strejken.  

Lukker skolerne?

Udmeldingen er, at det kun er mellem 10-15 procent af medlemmerne, der bliver udtaget til en strejke. Hvis konflikten betyder, at skolens tilsyn med eleverne ikke længere kan varetages på betryggende vis, må skolens leder beslutte, at skolen skal hjemsende elever. Det er kommunalbestyrelsen, der har det overordnede ansvar for, at der etableres det fornødne tilsyn med eleverne på skolen. Det er skolens leder, der træffer beslutning om udøvelse af tilsynet. 

OK18: En strejke kan blive til en lockout

Nye medlemmer

DLF har vedtagt at yde en konfliktstøtte per dag konfliktdag udgør på ca. 1.860 kr. I tilfælde af lockout bliver den økonomiske støtte ydet i form af tilbud om et lån. Lånebeløbet fastsættes til 846 kr. pr. konfliktdag.

Men ny-indmeldte, der har været medlemmer af DLF kortere end de seneste 12 måneder, der har været berettigede til at DLF-medlemskab i mere end tre måneder, omfattes af karens i et år. Det betyder, at de ikke får konfliktstøtte fra DLF under strejken. De kan i stedet søge om konfliktlån. Desuden tager DLF stilling til enkeltsager, hvor forholdene taler for, at en nyindmeldt ikke skal omfattes af karens-bestemmelsen.

Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten

Hvad sker der med min ferie?

Hvis der er aftalt og planlagt ferie til start før eller senest samtidig med, at konflikten påbegyndes, afholdes ferien som planlagt. Hvis man har ret til løn under ferien, vil der blive udbetalt normal løn. Men er ferien planlagt til at begynde, efter en strejke eller lockout er iværksat, kan man ikke holde ferie. Dette gælder under alle omstændigheder, også selv om ferien tidligere er planlagt og aftalt med arbejdsgiveren. Der vil derfor heller ikke kunne udbetales løn eller feriegodtgørelse for den planlagte ferieperiode. Ferien skal derfor holdes efter konfliktens afslutning. 

Læs mere

Få svar på flere spørgsmål i DLF's Konflikt-ABC