Lærernes var sidst i konflikt i april 2013, hvor den altomfattende lockout betød aktioner og happenings over hele landet. Her er lærerne fra Sønderskov-Skolen i Sønderborg på gaden med 1000 traner foldet i papir, som ifølge en japansk legende betyder, at har man lov at få et ønske opfyldt.

Offentligt ansatte varsler strejke fra 4. april

Forhandlingsfællesskabet for de ansatte i kommuner og regioner har netop taget den endelige beslutning om at varsle strejke til ikrafttræden 4. april. Allerede i dag vil DLF-medlemmer på det statslige område få besked, om de er udtaget, mens øvrige får besked på tirsdag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Strejke eller lockout: Sådan bliver konfliktstøtten 

"De offentlige arbejdsgivere i staten, kommunerne og regionerne er i færd med at sætte afgørende dele af den unikke danske sammenhængskraft ud af spil. Derfor er vores konfliktgrundlag, at der skal være fremskridt og ikke forringelser for alle ansatte i kommuner og regioner", siger formand for Forhandlingsfællesskabet Anders Bondo Christensen i en pressemeddelelse fra Forhandlingsfællesskabets repræsentantskab, der har holdt møde i dag efter sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne i både stat, kommuner og regioner.

Alle faglige organisationer for Danmarks offentligt ansatte parate til at gå i konflikt for at sikre en fremgang i reallønnen, som er parallel til lønudviklingen i den private sektor, lyder det fra Forhandlingsfællesskabet:

"At vi dertil mødes af bastante krav fra KL og RLTN om forringelse af seniorordninger, samt manglende vilje til at indgå en arbejdstidsaftale med lærerne er helt uforståeligt for os. Arbejdsgiverne har heller ikke i forhold til den betalte spisepause, som har tæt sammenhæng med de statslige forhandlinger, vist vilje til at finde løsninger, som kan betrygge de ansatte".

200-300 skoleledere skal måske strejke 

Forhandlingerne fortsætter nu i regi af Forligsinstitutionen, og her har  forligsmand Mette Christensen mulighed for to gange at udsætte konflikten i 14 dage i et forsøg på at opnå forlig og dermed undgå konflikt.

I dag fredag skulle alle DLF-medlemmer ansat på statslig overenstkomst, fx sosu-lærere og lærere på private gymnasiers grundskoler, modtage et medlemsbrev på mail med et link ind til en side på dlf.org, hvor de kan se, hvilke arbejdspladser, der er udtaget til konflikt. Men først på tirsdag den 6. marts får DLF-medlemmer i folkeskolen, på andre kommunale arbejdspladser og i regionerne et tilsvarende medlemsbrev.

Aarhus-lærere melder sig klar til at gå i konflikt 

"Det skyldes, at vi nu har fået afklaret, at det ikke længere er nødvendigt at varsle konflikten i et anbefalet brev, men at det godt kan ske elektronisk. I kommuner og regioner skal varslet skal sendes fire uger før, og det betyder, at vi først skal sende varslet på tirsdag, når konflikten skal træde i kraft 4. april", forklarer formand for organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening, Thomas Andreasen.

De faglige organisationer i hele den offentlige sektor har aftalt at udtage mellem 10 og 15 procent af de ansatte til strejke - i Lærerforeningen svarer det til omkring 5500 personer. Det er kun de overenskomstansatte lærere, der kan være i konflikt, mens de lærere, der er ansat som tjenestemænd, ikke må strejke. KL har på forhånd lagt op til, at et varsel vil blive besvaret med en større lockout.

Strejke: Se de udtagne arbejdspladser på statsoverenskomst 

 

Læs mere