”Nu er der gået fire år, og det niveau som Lov 409 har, er langt fra godt nok. Vi kan ikke acceptere Lov 409 ved OK18. Vi skal have et centralt forhandlet kompromis. Det er uacceptabelt, at arbejdsgiverne som udgangspunkt ikke vil forhandle arbejdstid”, siger formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen.
Foto: Sarah Bender
Enighed om lærernes arbejdstid i 72 kommuner
I det nye skoleår arbejder lærerne i 72 kommuner efter arbejdstidsregler, som den lokale kreds og kommune er blevet enige om. Men ikke alle aftaler er lige gode, og i 26 kommuner arbejder lærerne stadig efter en politisk bestemt lov. Der skal forhandles et centralt kompromis, mener DLF.
HER ER DER ENIGHED OMARBEJDSTID:
Albertslund Kommune
Allerød Kommune
Assens Kommune
Ballerup Kommune
Bornholm Kommune
Brøndby Kommune
Brønderslev Kommune
Dragør Kommune
Egedal Kommune
Esbjerg Kommune
Fanø Kommune
Favrskov Kommune
Faxe Kommune
Fredensborg Kommune
Fredericia Kommune
Frederiksberg Kommune
Frederikshavn Kommune
Frederikssund Kommune
Furesø Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Gentofte Kommune
Gladsaxe Kommune
Glostrup Kommune
Greve Kommune
Gribskov Kommune
Guldborgsund Kommune
Halsnæs Kommune
Hedensted Kommune
Helsingør Kommune
Herlev Kommune
Hillerød Kommune
Hjørring Kommune
Holbæk Kommune
Horsens Kommune
Hvidovre Kommune
Hørsholm Kommune
Ishøj Kommune
Jammerbugt Kommune
Kerteminde Kommune
København Kommune
Lejre Kommune
Lyngby-Taarbæk Kommune
Læsø Kommune
Middelfart Kommune
Morsø Kommune
Nordfyns Kommune
Næstved Kommune
Odder Kommune
Odense Kommune
Odsherred Kommune
Randers Kommune
Rebild Kommune
Ringsted Kommune
Rudersdal Kommune
Rødovre Kommune
Samsø Kommune
Silkeborg Kommune
Skanderborg Kommune
Skive Kommune
Slagelse Kommune
Solrød Kommune
Sorø Kommune
Stevns Kommune
Struer Kommune
Svendborg Kommune
Vejle Kommune
Vesthimmerland Kommune
Viborg Kommune
Vordingborg Kommune
Aabenraa Kommune
Aalborg Kommune
Århus Kommune
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Forbedret fælles forståelse i Furesø
"Der er kommet lidt flere aftaler i år. Men der er også nogle, som har haft en aftale, som ikke har fået gode nok vilkår fra kommunen, og derfor er gået tilbage på Lov 409. Men samlet set er der kommet lidt flere aftaler", siger formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen.
"Mange steder har der været hårde forhandlinger", fortæller han.
68 ud af 98: DLF forventer flere lokale aftaler om arbejdstid
Brug for forbedringer
Det er kongressen, som har vedtaget, at hvis en kreds kan komme igennem med noget, som er bedre en Lov 409, så skal man umiddelbart gå efter det - også selv om det ikke er så godt, som lærere og kreds kunne ønske sig.
"Lov 409 er ikke en god ramme om lærerarbejdet. Og der er nogle, som ikke er hjulpet godt nok af den aftale, de har, selv om den er bedre end Lov 409", siger Gordon Ørskov Madsen.
I 26 kommuner arbejder stadig lærerne efter en ren arbejdstidslov - og det er slet ikke godt nok, mener Gordon Ørskov.
Minister: Lærernes arbejdstidsregler skal fastholdes ved OK18
"Nu er der gået fire år, og det niveau som Lov 409 har er langt fra godt nok. Vi kan ikke acceptere en fortsættelse af Lov 409 ved OK18. Vi skal have et centralt forhandlet kompromis. Det er uacceptabelt, at arbejdsgiverne som udgangspunkt ikke vil forhandle arbejdstidsregler for lærerne", siger han og hentyder til, at både KL's cheforhandler og en minister har udtalt, at lærerne ikke skal forvente forhandlinger om arbejdstid ved forårets overenskomstforhandlinger.
KL vil ikke åbne lærernes arbejdstid
Skal DLF gå efter minimumsniveauer i lokale aftaler?
Formand for Ballerup Lærerforening og medlem af DLF's hovedstyrelse Morten Refskov har forhandlet en god arbejdstidsaftale hjem for lærerne i Ballerup. Alligevel mener også han, at der ved de kommende overenskomstforhandlinger skal kæmpes for et centralt kompromis, så hele landets lærere er sikret bedre vilkår, end tilfældet er i dag.
Men når overenskomstforhandlingerne er ovre, så han gerne, at Hovedstyrelsen og kongressen tager fat på diskussionen om, hvornår en lokalaftale er god nok - han mener ikke, at man fremover kan blive ved med at have retningslinjen, at alt, der er bedre en Lov 409 er godt nok.
"Vi må efterhånden være nået så langt, at aftaleindholdet skal have mere vægt, for at vi vil være med til at tage et fælles ansvar for anvendelsen af lærernes arbejdstid. Det har været strategisk vigtigt for os at indgå aftaler for at komme til bordet og markere betydningen af den danske aftalemodel, men herfra må kvaliteten af disse aftaler vægte højere end antallet. Tiden må med andre ord snart være inde til at drøfte, hvornår en aftale er 'god nok'", lyder det fra Morten Refskov.
OK 18: »Vi kan ikke leve med, at der ikke sker noget på arbejdstid«
Gordon Ørskov Madsen er også klar til at åbne den diskussion efter overenskomstforhandlingerne, men han understreger, at han glad for den model, DLF har valgt.
"Flere steder er man begyndt med meget sparsomme aftaler mellem kommune og kreds, men så har man bygget til år efter år og nu fået en fornuftig aftale", siger han og påpeger, at der lokalt er store forskelle eksempelvis på, hvor mange resurser, kommunerne bruger på skolen, og hvor mange udviklingsprojekter, kommunerne ønsker i skolerne.
Og umiddelbart er hans personlige vurdering, at minimumsniveauer vil være svære at blive enige om.
"Jeg tror, at et eksakt minimumsniveau vil være svært at håndtere og det vil stække kredsenes forhandlingsmuligheder", siger Gordon Ørskov.