Formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen forventer, at der næste år vil være flere lokale arbejdstidsaftaler for lærerne, end der er i år.

68 ud af 98: DLF forventer flere lokale aftaler om arbejdstid

68 kommuner har indgået en lokal aftale om arbejdstid eller fælles forståelse med en lærerkreds i dette skoleår. DLF forventer, at antallet fælles forståelser og aftaler stiger til næste skoleår. (redigeret 5/5-2017 kl.10.47)

Offentliggjort

Her er kreds og kommune enige omarbejdstid 2016/17

1 Albertslund kommune

2 Allerød kommune

3 Ballerup kommune

4 Bornholms kommune

5 Brøndby kommune

6 Brønderslev kommune

7 Dragør kommune

8 Egedal kommune

9 Esbjerg kommune

10 Fanø kommune

11 Favrskov kommune

12 Faxe kommune

13 Fredensborg kommune

14 Fredericia kommune

15 Frederiksberg kommune

16 Frederikshavn kommune

17 Frederikssund kommune

18 Furesø kommune

19 Gentofte kommune

20 Gladsaxe kommune

21 Glostrup kommune

22 Greve kommune

23 Gribskov kommune

24 Guldborgsund kommune

25 Halsnæs kommune

26 Hedensted kommune

27 Helsingør kommune 2

28 Herlev kommune

29 Hillerød kommune

30 Hjørring kommune

31 Holbæk kommune

32 Horsens kommune

33 Hvidovre kommune

34 Hørsholm kommune

35 Jammerbugt kommune

36 Kerteminde kommune

37 Kolding kommune

38 Københavns kommune

39 Lejre kommune

40 Lyngby-Taarbæk kommune

41 Morsø kommune

42 Norddjurs kommune

43 Nordfyns kommune (kun fix- og flekstidsaftale tilføjet5/5-2017)

44 Næstved kommune

45 Odder kommune

46 Odense kommune

47 Odsherred kommune

48 Randers kommune

49 Rebild kommune

50 Ringsted kommune

51 Rudersdal kommune

52 Rødovre kommune

53 Samsø kommune

54 Silkeborg kommune

55 Skanderborg kommune

56 Skive kommune

57 Slagelse kommune

58 Solrød kommune

59 Struer kommune

60 Svendborg kommune

61 Sønderborg kommune

62 Vejle kommune

63 Vesthimmerlands kommune

64 Viborg kommune

65 Vordingborg kommune

66 Aabenraa kommune

67 Aalborg kommune

68 Aarhus kommune

Kilde: DLF

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I går blev Stevns Kommune og Lærerkreds 44, Køge og Stevns enige om en arbejdstidsaftale for lærerne næste skoleår. Og formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen kender til flere kredse, som ikke tidligere har haft en lokal arbejdstidsaftale, men lige nu forhandler om at få en.

Direktør i Stevns Kommune Jakob Bigum Lundberg fremhævede, at arbejdstidsaftalen gør kommunen mere attraktiv for lærere. Han fremhævede blandt andet, at en aftale om, at nye lærere får lidt mindre undervisningstid kan betyde noget for rekruttering af lærere.

Og det er ikke kun på Stevns, at man har fået øjnene op for, at lokale arbejdstidsaftaler betyder noget, når man skal tiltrække de bedste lærere til ledige lærerjob, fortæller Gordon Ørskov.  

"I indeværende år har vi 68 kommuner, som har indgået en form for aftale eller fælles forståelse med lærerkredsen. Jeg tror, at der kommer flere kommuner, der siger, at vi er nødt til at skabe attraktive arbejdspladser, som man har gjort det i Stevns. Mit bud er, at vi har lidt flere aftaler til næste år, end vi har haft i år", siger han.

Lærerne på Stevns bliver sikret tid til forberedelse 

Lokalaftaler smitter

Han mener, at de arbejdstidsaftaler, som allerede er, har en afsmittende effekt på nabokommunerne.

"Vi ved, at det har en betydning for, hvor lærere søger job, at der er en lokalaftale. Flere kommuner lægger mærke til, at nabokommunerne, som har en aftale tiltrækker lærere, og det tror jeg simpelthen er medvirkende årsag til, at flere vælger at gå ind i forhandlinger".

Da regeringen indførte Lov 409 blev alle centrale arbejdstidsregler med et snuptag fjernet. Loven åbnede muligheder for lokale aftaler kunne danne rammer om lærernes arbejdsvilkår. Og hvert år har flere og flere valgt at bruge den lokale aftalemulighed, fortæller Gordon Ørskov Madsen.

Men er der ikke meget stor forskel på, hvilke rammer, de forskellige aftaler sætter om lærernes arbejdsvilkår?

"Set henover årene, så er omfanget af aftaler i antal blevet større, men omfanget af, hvad der bliver aftaledækket er også blevet større og større. Det kan vi også se i de nye aftaler, der bliver indgået nu og i de forbedringer af de aftaler, der bliver indgået rundt omkring i disse måneder".

DLF er hele tiden i tæt kontakt med kredsene og giver sparring, når kredsene forhandler de lokale aftaler. Selv om der hele tiden er flere lærere, der får aftalte rammer om arbejdstiden, er der også lærere, der arbejder helt efter Lov 409.

"Vi arbejder for at få alle med, både i kredsene og centralt. Derfor rejser vi også arbejdstidsspørgsmålet ved OK 18. Vi har et særligt fokus på de steder, hvor det lokale samarbejde og vilkårene er for dårlige". 

DLF's medlemmer er i disse uger inviteret til medlemsdebat om, hvilke krav, lærerne skal stilles ved overenskomstforhandlingerne i 2018. Møderne foregår i kredse og på skoler. Medlemsdebatten afsluttes 19. maj, hvorefter overenskomstudvalget i DLF og hovedstyrelsen samler op på tilbagemeldingerne fra kredsene.