Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (tv), finansminister Kristian Jensen og Kalundborgborg-mester Martin Damm præsenterede i dag aftalen for kommunernes økonomi i 2018.
Foto: Esben Christensen
Ingen ekstra folkeskolepenge i økonomiaftalen
"Regeringen og KL er enige om at sikre ro om folkeskolen". Men der er ikke ekstra penge til skolen med den nye aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi i 2018. Dog får kommunerne generelt lov til at bruge 300 millioner mere på drift end i 2017.
DET STÅR DER I ØKONOMIAFTALEN OMFOLKESKOLEN
Ro om skolen: KL og regeringen er enige om atsikre ro om folkeskolen og fortsat følge reformen.
Sårbare unge: Tidligere igangsatte udredningaf, hvordan elevers progression og trivsel kan følges videreføres.Lars Løkkes pulje på 500 millioner til løft af de fagligst svagestenævnes.
Lederuddannelse: Udvikling afdiplomuddannelsesmuligheder, så de bliver mere praksisnære og givermuligheder for øget specialisering i skoleledelsen.
Efteruddannelse af lærere: Målsætningen omfuld kompetencedækning i 2020 fastholdes. I 2019 drøftes, om der erbehov for at ændre på målene, hvos kompetenceudviklingsmidlerneskal bruges bedst muligt.
It: Regeringen og KL vil følge udviklingenaf it i folkeskolen og sammen udarbejde et sæt dataetiskeprincipper for anvendelse af persondata på folkeskoleområdet.
Ny forberedendegrunduddannelse: Regeringen og KL enige om, atkommunerne skal have et betydeligt større ansvar for de elever, derskal gå på den ny forberedende grunduddannelse. Kommunerkompenseres økonomisk for det større ansvar.
Se hele økonomiaftalen via link under denne artikel
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Jeg er tilfreds med, at vi i dag har indgået en ansvarlig aftale. For første gang i flere år får vi vendt kurven og får mulighed for et lille økonomisk løft, som kan hjælpe med at imødegå den markante demografiske udvikling med ikke mindst flere ældre, som vi ser i disse år. Det er et skridt i den rigtige retning for den borgernære velfærd, at vi får lidt flere penge til service og investeringer i bygninger og anlæg i 2018", sådan siger KL-formand Martin Damm (V) om den aftale, som kommunerne har indgået med regeringen.
Ny økonomiaftale giver skattelettelser
Aftalen betyder, at den kommunale serviceramme - der for eksempel skal betale lærernes løn i folkeskolen - løftes med 300 millioner kroner i 2018 i forhold til 2017. Det er dog en meget lille stigning. I 2018 forventes kommunerne samlede serviceudgifter at være på 246 milliarder kroner. På anlægssiden får kommunerne lov til at bruge 17 milliarder kroner på nybyggeri og renovering af kommunale bygninger og anlæg. Endelig er aftalt et finansieringstilskud - også kaldet balancetilskuddet - på 3,5 milliarder kroner, hvoraf 2 milliarder fordeles på baggrund af kommunernes økonomiske vilkår.
I økonomiaftalen står der om folkeskolen:
"Regeringen og KL er enige om at sikre ro om folkeskolen, så den får de bedst mulige rammer for at virkeliggøre folkeskolereformens intentioner. Regeringen og KL vil fortsat følge implementeringen af reformen".
Men der er ikke afsat ekstra penge til folkeskolen, selv om 2017 er det sidste år, hvor kommunerne får tilskud til implementeringen af folkeskolereformen. I år får kommunerne de sidste 300 millioner kroner af de i alt 1,8 milliarder, der var sat af til implementeringen.
KL's næstformand Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) har forhandlet aftalen sammen med formand Martin Damm. Han mener, at kommunerne er meget forskellige, og at det derfor er op til den enkelte kommune, hvor meget man vil bruge på folkeskolen.
Implementeringsbidraget er blevet brugt til drift af folkeskolen - kan man "sikre ro om folkeskolen", når man ikke får noget i stedet for det biddrag?
"Vores ambition er at sende et signal om, at der ikke skal ske alle mulige nye ændringer omkring folkeskolen, men at sikre, at det, der er sat i værk bliver kørt i mål", siger Jacob Bundsgaard.
Reform-tilskud er gået til implementering og drift
Gik I efter øremærkede midler i stedet for implementeringsbidraget?
"Grundlæggende er vi ikke fortalere for øremærkede midler, vi vil gerne have midler generelt i forhold til den enkelte kommune og så man kan lave en lokal prioritering ude i den enkelte kommune. Der er stor forskel på, hvor langt man er på de enkelte skoler, både i forhold på tværs og internt i kommuner. Det er en stor reform, hvor man har valgt at fokusere på nogle forskellige ting, alt efter, hvad der er meningsfyldt lokalt", siger han til folkeskolen.dk
Bondo om økonomiaftalen: Politikerne tager ikke ansvar for skolen
Læs mere
Aftale om kommunernes økonomi 2018