Martin Damm, der er formand for KL og borgmester i Kalundborg, talte på KL’s Kommunalpolitisk Topmøde, stærkt imod muligheden for at skolerne kan forsøge sig med forskellige måder at indrette skolendagen.
KL: ”Vi har ikke brug for misforstået frihed”
På KL's kommunaltopmøde talte formand Martin Damm i formidddag dunder mod forandringer og frihedsforsøg med folkeskolen. ”Den fuldstændig omvendte verden”, siger lærerformand Anders Bondo Christensen, der plejer at høre KL tale for mere kommunal frihed.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Den relativt nyudnævnte undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil i et forsøg give 50 skoler mulighed for at forkorte skoledagen, og en enig forligskreds på Christiansborg vil reducere antallet af bindende mål i skolen, og for nylig har Folketinget vedtaget en række justeringer af folkeskoleloven. Men KL's formand Martin Damm (V) var altså ikke begejstret for forsøg og justeringer i sin åbningstale på KL's Kommunalpolitisk Topmøde.
Riisager om forsøg med kortere skoledag: Resurserne skal bruges på god undervisning
Fuldstændig omvendt
"Vi har ikke brug for forstyrrende og forvirrende forsøg om ændringer i grundlaget for reformen. Vi har heller ikke brug for misforstået frihed, der sætter skolerne så fri, at vi fpr 1300 små joller, der sejler i hver deres retning. Vi kan kun levere, hvis vi får arbejdsro til at få reformen helt i hus. Det er det, som Christiansborg har lovet os, og vi skal ikke med negativ retorik jage befolkningen fra folkeskolen til privatskolerne", sagde Martin Damm (V). Han undrede sig over den måde, der bliver talt om folkeskolen og folkeskolereformen:
"Det er blevet alt for nemt og almindeligt at tale skolen og reformen ned. Især underligt nok på Christiansborg, hvor reformen blev vedtaget. Dér burde man om noget sted stå op for den og dens intentioner og ambitioner. Kommunerne har ansvaret for føre den ud i livet, og det står vi naturligvis ved. Men ansvaret for reformen er Folketingets", sagde han. og pegede på, at kommunerne allerede er i gang med at levere positive resultater med folkeskolereformen.
"Tallene peger i den rigtige retning: Trivslen er høj, niveauet i de nationale test er stabil, og vi er begyndt at klare os historisk godt i de seneste Pisa-målinger. Men det er blevet alt for nemt og almindeligt at tale skolen og reformen ned", sagde Martin Damm, der til daglig er bborgmester i Kalundborg.
Lærerformand Anders Bondo Christensen er med på det kommunalpolitiske topmøde i Aalborg og er meget forundret over KL's linje.
"Det er den fuldstændig omvendte verden. Jeg har deltaget i adskillige KL-topmøder igennem årerne, og KL plejer at sige, at nu skal de have frihed, og tordne mod centrale bestemmelser, og nu står der en KL-formand og gør det stik modsatte. Hvad er det egentlig for en stemme, man hører fra talerstolen?" spørger lærerformand Anders Bondo Christensen og peger på et læserbrev fra Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S), der for et par dage siden råbte vagt i gevær omkring den kommunale virkelighed.
Talsmand for Frederikshavn-strejke: Nu lytter de til os
"Det handler blandt andet om, at kommunerne skal kunne prioritere resurserne, og nu står KL's formand så og tordner imod, at man kan lave 50 forsøg. I virkeligheden burde formanden for KL stå og sige, at det er nødvendigt, at der bliver mulighed for at prioritere resurserne på den bedst mulige måde, men han siger det stik modsatte", siger Anders Bondo Christensen og fortsætter:
"Det er absurd, at KL bruger det her topmøde som et frontalangreb på, at en minister vil give skolerne mulighed for at prioritere resurserne mest hensigtsmæssigt", siger han.
Ud over forsøget med de 50 skoler, der skal kunne forkorte skoledagen, er den store skolepolitiske dagsorden, at forligskredsen bag folkeskolereformen vil reducere antallet af bindende mål. Selvom Martin Damm ikke nævnte målene direkte, kritiserede han altså Christiansborg for ikke at stå ved reformen.
"Det lyder som en stemme fra Moderniseringsstyrelsen eller Finansministeriet og ikke en kommunal-virkelighed", siger Anders Bondo Christensen.
Forligspartier: Det var aldrig meningen at gøre alle målene bindende