Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
To år sad Hans Stokholm i skolelederens stol på Holmegaardsskolen i Næstved. I august sidste år blev Holmegaardsskolen blev lagt sammen med Lundebakkeskolens to afdelinger. Og en ny samlet skolebestyrelse trådte til.
"Efter sommerferien kunne jeg mærke, at en stor del af medlemmerne ikke havde tillid til det, vi gjorde på skolen. Der var hele tiden en kamp om, hvem der havde magten", siger Hans Stokholm.
Da Hans Stokholm i foråret 2016 fremlagde budgettet for de to skolebestyrelser, ville de ikke godkende det, og bølgerne gik meget højt. Medlemmer af skolebestyrelsen brugte ord over for Hans Stokholm, han ikke vil gentage.
"Der røg finker af panden. Men det kan man nok komme over. Det er sket før i min tid som leder. Det var mere den manglende tillid og fornemmelsen af kontrol, der begyndte at gå mig på", fortæller Hans Stokholm.
Facebookhetz drev skoleledelsen væk
Forældre ønskede kontrol med ledelsen
På de efterfølgende skolebestyrelsesmøder valgte han, at tre ledere deltog i møderne, så de kunne hjælpe hinanden. Og skolebestyrelsens kompetence blev drøftet.
"Men medlemmerne ringede til Skole og Forældre og til Undervisningsministeriet for at sikre sig, at rammerne blev overholdt. De bad om skriftlige redegørelser med den begrundelse, at de ville holde øje med, hvad der skete på skolen. Det føltes som en koncernbestyrelse, hvis udgangspunkt var, at vi skulle gøre, hvad de sagde. Jeg oplevede, at der var mistillid til mig".
Skolebestyrelsesmedlemmerne bad om, at blive orienteret om alt, hvad skoleledelsen skrev ud til forældrene.
"På den måde kan skolebestyrelsen bedre bakke skolen op, når de for eksempel møder forældre nede i Netto. Og det giver jo på sin vis også mening. Men det kammede over. Det virkede mere som kontrol, end som om det gavnede skolen. Jeg følte, jeg spildte min tid".
På et tidspunkt blev han klar over, at han ikke kunne fortsætte i det arbejdsmiljø, som skolebestyrelsen skabte for ham.
"Jeg følte ikke, jeg kunne ændre den kultur. Når samarbejdet går skævt og en bestyrelse klager over en leder, så ender det som regel med, at det er skolelederen, der går. Arbejdsmiljørepræsentanterne på skolen kæmper for lærerne - ikke for dlederen. Så vi kan ikke gøre meget andet end at sige op".
Opbakning fra forældre og lærere
Han understreger, at skolebestyrelsen på intet tidspunkt har sagt, at de ønskede hans opsigelse.
"Jeg kunne have fortsat i jobbet. Men så var jeg måske gået helt ned. Det ville jeg ikke vente på. Så ville jeg hellere gå, mens jeg har energi tilbage".
Men undervejs har det været hårdt.
"I forløbet har jeg da tænkt om mig selv - er du overhovedet robust nok til at stå distancen?", siger Hans Stokholm.
Han vidste godt, at lærerne bakkede ham op, men han blev alligevel overrasket over, hvor positive tilkendegivelser, de kom med på Facebook og direkte til ham, da han tog beslutningen om at forlade skolen. Og en mor til en elev på skolen har startet en underskriftsindsamling for at vise sympati. Over 300 havde i tirsdags skrevet under på, at de ønsker, at Hans Stokholm bliver på Holmegaardsskolen, skriver Næstved Tidende.
Skoleleder siger op: Supertankeren kører derudad - mennesket bliver glemt
Også skolechefen i Næstved Lars Nedergaard tog fat i Hans Stokholm med budskabet om, at kommunen gerne ville holde fast på ham som leder. Derfor begyndte han i går på et nyt job som daglig leder på Kobberbakkeskolen, afd. Sjølund.
"Opbakningen har betydet meget for mig. Det har været et cadeau. Mit arbejde har betydet noget, og det gør det meget lettere at komme videre", siger Hans Stokholm.
Han valgte at stå frem i den lokale avis Sjællandske og nu også på folkeskolen.dk med en klar begrundelse.
"Hvis jeg går uden at sige noget, vil personalet på Holmegaardskolen måske tro, at det er noget med dem at gøre, og kulturen i samarbejdet i skolebestyrelsen vil måske blive det det samme for den næste skoleleder", siger Hans Stokholm.
"Jeg håber, at der i det offentlige Danmark bliver opmærksomhed på, at selv om vi er offentligt ansatte, så behøver vi ikke finde os i at blive svinet til. Jeg håber at skærpe opmærksomheden om at tale ordentlig til hinanden i stedet for at være på krigsstien".
Leder. Når man stikker næsen frem
Folkeskolen.dk har været i kontakt med formand for skolebestyrelsen på Holmegaardskolen Thomas Jensen. Han fortæller, at bestyrelsen af udsendt en udtalelse til forældrene på skolen og aftalt, at de indtil videre ikke udtaler sig til pressen.
Administrativ leder Jørgen Wilms konstitueres som skoleleder, indtil en ny skoleleder ansættes på Holmegaardskolen.
Mistillid fra skolebestyrelsen fik leder til at sige op