Formand for KL Martin Damm har skrevet til undervisningsminister Ellen Trane Nørby og ønsket, at hun ikke tilgodeser privatskoler frem for folkeskoler.
Pressefoto.
KL og forældrene: Friskolerne skal ikke tilgodeses for meget
Regeringens finanslov styrker friskolernes økonomi ved at hæve statstilskuddet fra 73 procent til 75 procent. Og det er ikke gået ubemærket hen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Nu er der mulighed for at hæve friskolelærernes løn. Sådan lød budskabet fra formand for Frie Skolers Lærerforening Uffe Rostrup i kølvandet på finanslovsaftalen.
"Så hvis der nogensinde har været et tidspunkt, hvor det har været på sin plads at få forhandlet en ordentlig lønaftale på plads - så er det nu! De to ekstra procent på koblingsprocenten har ingen regnet med eller budgetteret med, og det giver forhåbentlig mulighed for, at I lokalt kan lægge lidt på lønnen - det ville i hvert fald klæde skolerne at tænke sådan", skriver Uffe Rostrup på foreningens hjemmeside.
Formand for KL Martin Damm lægger vægt på, at man ved at tilgodese friskoler frem for folkeskoler risikerer at øge incitamentet for, at lærere skifter til friskolerne. Derfor har han skrevet et brev til Undervisningsministeren, hvor han udtrykker bekymring om finanslovens fordeling af penge.
KL til minister: Tilgode se ikke privatskoler fremfor folkeskoler
"Det er centralt, at der er ensartede vilkår for at levere på den opgave, som vi har på grundskoleområdet. Derfor er det vigtigt for KL, at vi følger tæt, at de forskellige vilkår ikke fører til uhensigtsmæssige bevægelser i for eksempel lærerrekruttering. Det er endvidere vigtigt, at de frie skoler også lever op til folkeskolelovens skærpede krav og andre opgaver i forhold til for eksempel tosprogede og inklusion," skriver Martin Damm blandt andet i brevet, hvor han også gør det klart, at KL meget gerne bidrager i drøftelser om kravene til privatskoler.
'Forældre er loyale overfor folkeskolen'
I går sendte TV2 dokumentaren 'Flugten fra Folkeskolen', som handler om forældre, der i frustration over folkeskolens vilkår starter friskoler for deres børn. 18 procent af eleverne går i dag i friskole.
Med et større og større økonomisk tryk på folkeskolen, forstår Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre, godt de forældre.
"Egentlig er det imponerende, at andelen af elever i friskolerne kun er steget nogle få procentpoint de sidste år, når man tænker på alle skolelukningerne, balladen om lærernes arbejdstid, inklusion, mere IT, folkeskolereform og længere skoledage. Forældre er utroligt loyale over for folkeskolen - hvis de ellers kan få lov", skriver Mette With Hagensen i et indlæg på Skole og Forældres hjemmeside.
Folkeskolen holdes udenfor i finansloven
Uffe Rostrup berører også den bevægelse, man kan se hos forældrene henimod friskolerne.
"Og selvom det er gået grundskolerne godt i finansloven, så efterlader finansloven også en uforløst stemning af, at det kan være svært at se, hvad det er politikerne vil med det samlede uddannelsesdanmark. Når man sparer og sparer på de offentlige tilbud, så søger flere forældre og børn tilflugt i betalingstilbud. Ikke nødvendigvis, fordi de søger den alternative skolegang og den frie skoles værdigrundlag, men for at sikre et ordentligt skoletilbud til sit eget barn. Og det er et problem", skriver Uffe Rostrup.