Med DM i fagene hylder vi de mange elever, der hver dag gør sig umage og bliver fagligt dygtige af at gå i skole, siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby
Foto: Flemming Leitorp
Ellen Trane om DM i fagene: "Vi hylder den elev, der er dygtig"
Danske Skoleelever og Undervisningsministeriet skyder i dag DM i Fagene i gang. Det er første gang, der afholdes Danmarksmesterskab i folkeskolens fag.
DM i Fagene
• Kickstarten finder sted onsdagden 26. oktober kl. 10:30-12:00 på Nørre Fælled Skole, Biskop KragsVænge 7, 2100 København Ø.
• DM i Fagene drives af Danske Skoleelever sammen med etkonsortium bestående af;
Aalborg Kommune, Randers Kommune, Via University College,Professionshøjskolen Metropol, Danmarks Matematiklærerforening,Danmarks Privatskoleforening, Dansk Erhverv, Dansk Industri, LO,Alinea, Det Danske Spejderkorps og Ministeriet for Børn,Undervisning og Ligestilling.
• DM i Fagene er finansieret af Ministeriet for Børn,Undervisning og Ligestilling med 10 millioner kroner i foreløbigttre år. Herudover bidrager alle konsortiets medlemmer med enegenfinansiering på 100.000 kr. hver.
• Alle opgaverne til DM i Fagene kvalitetssikres af DanmarksMatematiklærerforening og Via University College.
• Skolekvalifikationen foregår via en online platform pådmifagene.dk. De regionale mesterskaber og landsmesterskabetforegår ved, at eleverne mødes fysisk og dyster i casebasseredeopgaver, der er udarbejdet i samarbejde med en række danskevirksomheder, blandt andet Dansk Supermarked, Jysk, Novozymes, ogEnergi Fyn.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I dag kickstartes DM i Fagene med et arrangement på Nørre Fælled Skole. Det er første år, der afholdes DM i Fagene.
"Med DM i Fagene sætter vi fokus på, at det er sejt at være dygtig til fagene, og på den måde hylder vi de mange elever, der hver dag gør sig umage og bliver fagligt dygtige af at gå i skole", udtaler minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.
"Når det handler om idræt, tør vi godt dyrke talenterne, men det kniber med at hylde den elev, der er dygtig til for eksempel matematik. Jeg håber, at DM i Fagene kan være med til at gøre det klart, at det faktisk er smart at være fagligt dygtig", tilføjer ministeren.
Danske Skoleelever: I orden at være dygtig i skolen
Danske Skoleelever deler ministerens synspunkt. Det skal være legitimt at være dygtig i skolen, mener foreningen.
"Ofte er det ikke særligt sejt at være dygtigt i skolen, og nogle steder bliver der ligefrem set ned på dem, der går op i, hvad de lærer i de forskellige fag. Derfor er jeg rigtig glad for initiativet til DM i Fagene", siger formanden for Danske Skoleelever, Jens Vase.
"Jeg håber, at DM i fagene kan være med til at sætte fokus på, at det faktisk er fedt at blive dygtigere i skolen", tilføjer han.
Initiativet til oprettelsen af et DM i fagene i folkeskolen er udgået fra Undervisningsministeriet, og Danske Skoleelevers sekretariat er arrangør for mesterskaberne. Ministeriet betaler gildet. Ti millioner kroner. Et større konsortium, bestående af blandt andet Undervisningsministeriet og Danmarks Matematiklærerforening, står bag Danske Skoleelever.
DM i fagene: Nu kan dine elever blive Danmarksmestre i dansk
Spot på talenter
"DM i Fagene er Danmarksmesterskaberne i folkeskolens fag. Konkurrencen skal være med til at sætte spot på talenter og det at være dygtig i skolen", skriver ministeriet i sin pressemeddelelse.
Her første år konkurrerer eleverne - mand mod mand eller hold mod hold - i fagene dansk, matematik eller idræt. Planen er, at konkurrencen bliver udvidet til flere af folkeskolens fag over de næste tre år.
DM i Fagene er inspireret af DM i Skills, hvor erhvervsskoleelever konkurrerer om at være dygtigst inden for de forskellige erhvervsuddannelser.
Spejdere, elever og matematiklærere skal holde DM i fagene
'De stolte nørder'
"I DM i Fagene får elever fra folkeskoler og frie grundskoler mulighed for at dyste med og mod hinanden i folkeskolens fag. DM i Fagene skal sætte fokus på forskellige fagligheder under overskriften 'De stolte nørder'", skriver Undervisningsministeriet.
"Projektet skal være med til at udvikle læringsmiljøer, hvor det at have lyst til at være dygtig skal opfattes positivt af eleverne. DM i Fagene har både fokus på elevernes interesse for fagene og på koblingen mellem fagene og det omkringliggende samfund som videreuddannelse og det fremtidige arbejdsmarked", tilføjer ministeriet.
DM i Fagene starter så her i dag med skolekvalifikationer, hvor eleverne deltager via en online platform, og i begyndelsen af januar 2017 bliver der holdt regionale mesterskaber.
Den 3. februar 2017 bliver der så afholdt landsmesterskabet, hvor danmarksmestrene findes.
8. og 9. klasse
I år er det elever fra 8. og 9. klasse, der deltager. De konkurrerer individuelt mod hinanden. Andre er på et hold, der så er oppe mod andre hold. Der bliver kåret vindere både i de enkelte fag og et vinderhold.
"Konsortiet bag DM i Fagene har planer om at udvide mesterskaberne til flere af folkeskolens fag og åbne for, at elever fra flere klassetrin kan deltage i de kommende år. Indtil videre er det planlagt, at DM i Fagene skal finde sted de næste tre år", skriver ministeriet.
Undervisningsministeren vil i dag sammen med repræsentanter fra konsortiet og elever fra Nørre Fælled Skole gå en 'walk'n'learn' og løse opgaver i dansk, matematik og idræt.