Louise Langhoff undrer sig over, hvorfor alle taler om lærermangel, mens hun oplever, at det er svært at få job

Nyuddannet lærer: Jeg troede det ville blive nemt at få job

Med et dugfrisk eksamensbevis fra Frederiksberg Seminarium og vikarerfaring troede 28-årige Louise S.W. Langhoff, at det ville blive en smal sag at få et lærerjob. Men efter mange afslag har hun svært ved at se, at der er lærermangel.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Louise Langhoff startede med at søge job allerede i maj. Hun har søgt bredt både i Storkøbenhavn og uden for og været til to samtaler, men har hver gang fået afslag. Hun har for lidt erfaring eller ikke den rigtig linjefagskombination.

"Det virker paradoksalt. Og jeg bliver voldsomt provokeret, når jeg så hører, at fx Helsingør Kommune har en masse ansat, som ikke er læreruddannede. Der kommer folk, som ikke er uddannet, og tager min plads. Det er et politisk problem, men jeg kan ikke lade være at tænke på, om kommunerne også spekulerer i det økonomisk, fordi de er billigere", siger hun til folkeskolen.dk.

Louise Langhoff har forhørt sig i sin tidligere seminarieklasse og i parallelklassen og her har fire ud af tyve nyuddannede lærere endnu ikke fået job. Det tal stemmer overens med tal fra Lærernes A-kasse, som fortæller at hver femte nyuddannet på landsplan går arbejdsløs.

Afslog vikariat i starten

I begyndelsen af jobsøgningen fik Louise Langhoff tilbudt et vikariat på en kristen skole, men det sagde hun nej tak til.

"Jeg troede jo, at det ville blive meget nemt. Jeg har aldrig haft problemer med at få job tidligere, jeg har et godt cv og gode kvalifikationer både uddannelsesmæssigt og privat. Jeg har sprogkundskaber, førstehjælpskursus, frivilligt arbejde og har arbejdet to år som lærervikar", forklarer hun.

Louise Langhoff har linjefag i dansk, dansk som andetsprog, biologi og billedkunst. Men hun oplever, at skolerne mangler lærere med tysk og musik.

Mange skoler melder ikke tilbage

Jobsøgningen tager meget tid, for opslagene er ikke samlet ét sted, og mange skoler melder ikke tilbage på ansøgningerne.

"Man er meget sårbar og bruger meget tid på det. Så det er rigtig svært, at de ikke melder tilbage. Det er grotesk, at der ikke er kutyme for, at de i det mindste bekræfter, at de har modtaget ansøgningen eller at den er besat til anden side".

Louise Langhoff undrer sig også over, hvorfor hun skal bruge tid på at oprette et cv hos Jobnet, når der i de måneder, det har ligget der, ikke har været en eneste henvendelse fra en arbejdsgiver.

"Hvis der er så stor lærermangel, hvorfor går arbejdsgiverne så ikke ind og ser i den store bank, hvor alle ledige lærere står?".

Senest har hun ringet til tre skoler, som havde lærerjob slået op - alle tre steder frarådede de hende at søge, fordi de enten havde fået bunker af ansøgere eller allerede havde én i kikkerten. Hun er nu begyndt at søge bredere end almindelige folkeskoler, fx på VUC.

"Det er meget muligt at jeg ender med at tage et job som voksenunderviser, og så går skolen jo glip af mig som ny lærer".

rettet 12.50)