For andet år i træk er andelen af ikke-uddannelsesparate elever langt over de forventede 20 procent.

Ministeriet: 27 procent er ikke klar til en ungdomsuddannelse

Mere end hver fjerde elev i 8. klasse er ikke uddannelsesparat. Det viser de endelige tal for dette skoleår fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. 27 procent af alle elever i 8. klasse blevet vurderet ikke-uddannelsesparat. Sidste år lå tallet på knap 26 procent.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen.dk skrev for snart tre uger siden, at andelen af elever igen i år ville være langt over den forventede gruppe på 20 procent, som blev udmeldt i forbindelse med erhvervsuddannelsesreform (EUD-reformen) fra 2014. Tallene byggede den gang på en indsamling fra Ungdommens Uddannelsesvejledning af indberetninger fra fire ud af fem UU-centre. I dag har Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling offentliggjort det samlede tal.

Næsten hver tredje elev er ikke klar til en ungdomsuddannelse 

I en pressemeddelelse fortæller ministeren, at det høje andel af ikke-uddannelsesparate har fået statspuljepartierne til at afsætte 20,8 millioner kroner til at støtte op om intensive læringsforløb, "for dem, der halter efter". Beslutningen om at afsætte beløbet blev dog truffet ved satspuljeforhandlingerne i efteråret.

"Lige nu svigter vi en betydelig del af vores unge i grundskolen. Det bliver vi simpelthen nødt til at gøre noget ved", siger Ellen Trane Nørby i pressemeddelelsen.

"Der er allerede gode erfaringer med intensive læringsforløb for dem, der er udfordrede fagligt og personligt. Med midlerne fra satspuljen kan vi integrere de erfaringer i folkeskolen og give endnu flere børn og unge den ekstra hjælp, der skal til for, at de klarer sig godt i grundskolen og kommer videre i en ungdomsuddannelse", fortsætter hun i meddelelsen.

Turboforløb skal bygge på forskning

Ifølge ministeriets pressemeddelelse skal satspuljeprojektet over de næste fire år føre til, at flere elever tilbydes et turboforløb. Ministeriet understreger, at forløbene skal bygge videre på erfaringer fra eksisterende forskning, og samtidig inddrages Egmont Fonden i projektets styregruppe for at bidrage til udvælgelse og udvikling af forløbene.

Vejledningen til unge er blevet dårligere efter EUD-reformen

Interesserede kommuner vil i år, næste år og i 2018 have mulighed for at søge del i dele af satspuljemidlerne. Det vil i løbet af foråret blive offentliggjort, hvilke turboforløb der vil blive afprøvet i satspuljeprojektet.

Formand for UU Danmark har tidligere over for folkeskolen.dk fortalt, at uu-centrene er stærkt pressede af det høje antal 8. klasses elever, som ikke vurderes til at have de faglige, personlige og sociale forudsætninger til at starte på en ungdomsuddannelse. For med EUD-reformen blev der skåret 140 millioner kroner på centrenes midler, da det politisk blev forventet, at andelen af ikke-uddannelsesparate ville ligge på 20 procent.