Til sommer flytter læreruddannelserne Zahle og Blaagaard/KDAS sammen med en række andre uddannelser ind i det nye Campus Carlsberg. Rektor Laust Joen Jakobsen håber, at det vil hjælpe på ansøgertallet.

14 undervisere må forlade læreruddannelsen i København

I alt har 56 medarbejdere på Professionshøjskolen UCC mistet jobbet, og særligt læreruddannelsens undervisere har måttet holde for. Årsagen er de voldsomme besparelser på finansloven og faldende ansøgertal på læreruddannelsen Blaagaard. De studerendes formand frygter for timetal og feedback.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tirsdag fik de studerende på læreruddannelsen Zahle og Blaagaard/KDAS besked på at gå hjem. Deres undervisere skulle nemlig have besked på, hvem der fremover skulle finde andre steder at arbejde. I alt skulle rektor Laust Joen Jacobsen finde 56 medarbejdere, som kan undværes fremover. "Årsagen hos os er en vanskelig cocktail. For det første finanslovens udmelding, som vil være hård for alle. Og her har vi valgt med det samme at se ikke kun på de to procent, vi skal finde i år, men også de i alt fire procent til næste år. Oveni har læreruddannelsen hos os haft en meget stor tilbagegang. Så vi har været tvunget til at tage et drøjt hug".

Finanslovs-besparelser rammer læreruddannelsen

38 af de 56 medarbejdere er fundet som fratrædelsesordninger, men 18 er varslet til afsked. Læreruddannelsen er hårdt ramt - otte fratrædelsesordninger og seks afskedigelser. Til sammenligning er der 17 fratrædelsesordninger på pædagoguddannelsen, som i UCC er dobbelt så stor som læreruddannelsen. Blaagaard har tidligere fået mange 2. prioritetsansøgninger. "Rigtigt mange søgte midtbyen, og da ikke alle blev optaget derinde, søgte de Blaagard og KDAS som 2. prioritet. Men der er et nyt mønster nu, hvor ansøgerne, som ikke kan komme ind på læreruddannelsen i byen, har en helt anden uddannelse i centrum som deres 2. prioritet. For os er det derfor lidt et kapløb med tiden. For vi forventer jo, at vi får flere ansøgere, når vi til sommer flytter alle uddannelserne ind i det nye Campus Carlsberg, som ligger centralt", siger Laust Joen Jakobsen.

Læreruddannelser flytter i kæmpe-campus på Carlsberg

Studerende frygter for timetallet Formand for de lærerstuderendes klub på Zahles og medlem af de studerendes råd på UCC Jenny Maria Jørgensen er bekymret over de mange fyringer. "Besparelserne på læreruddannelsen og fyringerne som konsekvens vil formentlig betyde lavere kvalitet og færre undervisningstimer på uddannelsen. Det er ærgerligt, at man afskediger dygtige undervisere, som skal kvalificere de kommende lærere til at undervise i folkeskolen i fremtiden". Hun frygter også for kontakten mellem undervisere og studerende "Det bliver svært at undgå, at der kommer yderligere pres på feedback og vejledning. Jeg synes, at noget af det, der kvalificerer allermest, er når vi arbejder og reflekterer med underviser og medstuderende, så jeg vil være meget ked af, hvis der kommer mindre undervisning og kontakt med underviserne.

Lærerstuderende advarer: Læreruddannelsen er ikke blevet bedre

Laust Joen Jakobsen lover, at de gør alt, hvad de kan for at fastholde niveauet.  "Vi har flyttet rundt og sparet på ledelse. Og jeg tror på, at vi kan fastholde niveauet i forhold til de tilbud de studerende får. Det kan være at vi kommer til at reducere marginalt i timetallet, men vi gør alt for at undgå det. Og vi forventer fortsat at kunne udbyde alle fag. Vi vil gerne opretholde, at læreruddannelsen skal være en uddannelse, hvor der bliver stillet krav til studerende, og hvor man skal gøre en indsats for at komme igennem. Og vi har taget langt størstedelen af besparelserne til og med 2017.  Jeg er jo enormt deprimeret over det, vi er nødt til at gøre, men ret optimistisk i forhold til fremtiden, når vi kommer over i det nye campus". Campus Carlsberg bliver ifølge Laust Joen Jakobsen økonomisk hverken en besparelse eller udgift for uddannelserne.