Skolen blev oprettet af den gamle Farsø Kommune, så børnene fra områdets mange opholdssteder kunne komme i skole.

Hårde tider for opholdssteder koster særlig specialskole livet

Så sent som i 2009 havde Den kommunale Specialskole i Farsø 41 elever. Nu er tallet faldet til seks, og det har fået Vesthimmerland Kommune til at nedlægge skolen, som i sin tid blev oprettet til børn fra opholdssteder. Men i de senere år er flere lokale opholdssteder lukket.

Offentliggjort
Skolen flytter ind i de nye lokaler om en uge, så reolernes indhold er pakket i flyttekasser.

TO ANDRE SPECIALSKOLER NEDLÆGGES

I alt nedlægges tre specialskoler med udgangen af dette skoleår.Udover Den kommunale Specialskole i Farsø er det Tejbjergkolen iKalundborg Kommune og Bækgårdsskolen i Skjern.

I Kalundborg fortsætter eleverne på specialskolen SvallerupSkole, og i Ringkøbing-Skjern Kommune flyttes eleverne til RindumKjærgaard i Ringkøbing, som også er en specialskole.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Traditionelt har der ligget mange opholdssteder i Vesthimmerland. De fleste har haft det til fælles, at de ikke ville drive interne skoler, så derfor oprettede den gamle Farsø Kommune for år tilbage en skole specielt til disse børn. Den kommunale Specialskole lagde ud med cirka 45 elever, og så sent som i 2009 havde den 41. Siden er det faldet støttet, så elevtallet nu er nede på seks.

"Flere af opholdsstederne er lukket. Det er i det hele taget ikke opholdsstedernes tid. Vi har også elever fra plejefamilier, men først i de senere år er vi begyndt at få visiteret elever fra private hjem. Det har dog været begrænset, for jeg har været modstander af, at de skulle gå hos os, for de ville ikke have godt at komme sammen med belastede og ofte stærkt kriminelle børn fra store byer som København, Aarhus og Odense. Den holdning har jeg ikke fortrudt", siger skoleleder Svend Erik Olesen.

Ingen storhej om lukningen

To opholdssteder i Vesthimmerland Kommune har drevet egne skoler, men for et år siden blev der indført en ny regel om, at en intern skole kræver mindst ti elever. Det kunne ingen af stederne opfylde.

Specialskole nedlægges som konsekvens af inklusion

"Når opholdsstederne ikke må drive skole med færre end ti elever, skal vi heller ikke. Ud fra den betragtning giver det god mening, at politikerne har valgt at nedlægge skolen", siger Svend Erik Olesen.

Ofte skaber det dønninger i lokalsamfundet, når politikere nedlægger skoler, men det har ikke været tilfældet med Den kommunale Specialskole i Farsø.

"Mange i byen ved ikke, at vi eksisterer, og det kan være et godt tegn, for så har de ikke mærket noget til vores elever", siger Svend Erik Olsen.

Eleverne kan ikke rummes i eksisterende tilbud

Specialskolens elever fortsætter deres skolegang på Farsø Skole, hvor der oprettes en speciel AKT-afdeling med Svend Erik Olesen som afdelingsleder. I forvejen har skolen en almindelig AKT-klasse og en afdeling for elever med ADHD.

Vestjyske elever mister deres specialskole og får op mod 50 kilometer i skole

"Lige nu ser det ud til, at vi får 11 elever til august, hvoraf jeg har de fem med fra specialskolen. Det er elever med forskellige diagnose, som ikke kan rummes i de eksisterende tilbud, men vi håber, at vi med tiden kan inkludere nogle af dem i en af de andre specialklaser eller i normalklasser i et eller andet omfang. Det vil ikke kunne lade sig gøre med alle elever, men vi har altid haft et godt samarbejde med Farsø Skole og har gennem årene inkluderet elever i enkelte fag, så det regner vi med at kunne fortsætte med", siger skolelederen.

Efter mange afskedigelser skal der ansættes nye lærere

Den Kommunale Specialskole havde 12 fuldtidsansatte lærere, da den var på sit højeste. I dag er der én tilbage, og hun har netop meddelt, at hun har fået et andet job, så Svend Erik Olesen bliver den eneste, som følger med til Farsø Skole, der ligger 150 meter væk.

Skoleledere på specialskoler: God ide at nedlægge vores skoler

"Jeg er ked af, at jeg gennem årene har måttet sige farvel til dygtige medarbejdere. Jeg vil ikke sige, at deres erfaring er gået tabt, for langt de fleste har fået job på andre skoler og ofte i specialafdelinger. Men erfaringen er gået tabt for vores elever".

Nu opstår den omvendte situation. Elevtallet bliver fordoblet i den nye afdeling på Farsø Skole, så nu skal der ansættes nye lærere.

Specialskoler glæder sig til at rykke i større rammer

"Det betyder naturligvis en vis usikkerhed for de fem elever, jeg tager med, for de er afhængige af, at de er omgivet af kendte personer. Til gengæld betyder det ikke noget for de seks nye elever, som under alle omstændigheder ville møde nye lærere", siger Svend Erik Olesen.

Perfekt timing for nedlæggelsen 

Skolelederen ved af gode grunde ikke, hvem der søger job i hans afdeling, men han sætter sin lid til, at interessen vil være stor. De nye lærere får indflydelse på det kommende skoleår og dermed på, hvordan skolereformen skal udfoldes for eleverne.

To specialskoler lægges sammen uden dramatik

"Jeg har haft travlt med at undervise og har derfor ikke haft den store tid til at planlægge næste skoleår. Det er svært at overskue, hvordan vores elever skal kunne klare en længere skoledag, men det må vi se på. Man kan sige, at vi flytter på det rigtige tidspunkt, for med reformen skulle vi alligevel skulle have været i gang med at tænke nyt", siger Svend Erik Olesen, som fortsat selv skal undervise, da han er ansat som afdelingsleder med undervisningspligt.

Stor forskel på hvor godt fusionsskoler fungerer