Analyse- og forskningschef Hans Hummelgaard, Kora, her netop overtaget ledelsen af det danske Pisa-konsortium.

Ny i spidsen for Pisa-undersøgelsen

Midt i marts er det Pisa-tid igen. 9000 unge danskere født i 1999 skal besvare Pisa-opgaver, og denne gang foregår det 100 procent digitalt. Men når resultaterne offentliggøres i december næste år, er det for første gang ikke professor Niels Egelund, der fører ordet. Analyse- og forskningschef Hans Hummelgaard er ny i spidsen for det danske Pisa-konsortium.

Offentliggjort

Pisa 2015

Pisa 2015 er sjette runde af Pisa-undersøgelserne og gennemføresi marts-april 2015 på cirka 400 danske skoler. Fokus er denne gangpå naturfag, og det betyder, at alle elever testes i naturfag. Niud af ti elever vil blive testet i to af fagområderne, dvs. éntimes naturfag og én time i enten læsning, matematik ellerproblemløsning i samarbejde med andre. De øvrige elever testet itre fagområder, hvoraf den ene time er i naturfag. Alle eleverbesvarer således ikke de samme opgaver, men samlet set for Danmarkafdækkes det, der svarer til ca. syv times testmateriale. Herudoverbesvarer eleverne nogle spørgeskemaer. Også skolelederen besvarerspørgeskemaer med baggrundsoplysninger om skolen.

Læs mere på pisa.sfi.dk

Danmark i Pisa2012

Matematik 500 p., lige overOECD-gennemsnittet, tilbagegang for fjerde Pisa i træk. I 2012 vartilbagegangen dog ikke statistisk signifikant

Læsning 496 p., på OECD-gennemsnittet,stort set som tidligere

Naturfag 498 p., på OECD-gennemsnittet,stort set som tidligere

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Egelund tager én runde mere i spidsen for Pisa

Niels Egelund afleverede som planlagt stafetten videre til seniorforsker Chantal Pohl Nielsen, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), i marts 2013. Men fra årsskiftet er den division af SFI, der er mest involveret i Pisa, SFI Survey, fusioneret med Danmarks Statistik, og dermed har SFI nu så lille en rolle i Pisa-undersøgelsen, at konsortiet har valgt at overdrage ledelsen til Hans Hummelgaard fra forskningsinstituttet Kora.

Pisa 2015 gennemføres på omkring 400 danske skoler - flest folkeskoler, men også friskoler, gymnasier med videre - fra midt i marts til midt i april. Testadministratorer fra Danmarks Statistik kommer ud på skolen og sætter et memorystick i hver af computerne. Når eleverne så har siddet ved skærmen og besvaret opgaver og spørgeskemaer i tre timer, samler de memorystickene ind igen og drager videre.

Det er første gang, at alle Pisa-opgaverne skal besvares på en computer. Derfor blev opgaverne afprøvet både på papir og pc ved sidste års pilotundersøgelse, og det internationale konsortium, som OECD har hyret, har i forberedelserne til Pisa 2015 analyseret data fra pilotundersøgelsen for bl.a. at vurdere, om der er nogle af opgaverne, som har vist sig nemmere eller sværere for eleverne at gennemføre på en computer.

"Så vil man korrigere for den forskel i data, så resultaterne fra Pisa 2015 bliver sammenlignelige med de tidligere Pisa-undersøgelser", forklarer Hans Hummelgaard.

Computersimuleret samarbejde

Niels Egelund er stadig med i Pisa-konsortiet. Han står i spidsen for nyskabelsen 'problemløsning i samarbejde med andre'.

"Eleven vil samarbejde med computersimulerede samarbejdspartnere, der repræsenterer gruppemedlemmer med forskellige roller, holdninger og kompetenceniveauer", forklarer Hans Hummelgaard. Eleverne chatter med deres simulerede gruppe ved at vælge mellem mulige svar, hvor de kan være for eksempel initiativrige, støttende eller kritiske. I starten af forløbet er der flere muligheder, men opgaverne er indrettet sådan, at feltet af muligheder snævrer sig ind, så der i sidste ende er oplagte og mindre oplagte svar på den enkelte opgave. Formålet er bl.a. at vurdere i hvor høj grad eleven evner at respondere på informationer, tage initiativ og håndtere eventuelle samarbejdsproblemer med henblik på at løse gruppens fælles opgave, fortæller Hans Hummelgaard.

Igen ekstra mange tosprogede i Pisa