Rudersdal Kommune har svært ved at holde på lærerne.
Godt 20 procent af lærerne i Rudersdal har sagt op (rettet)
I løbet af 2014 har 147 lærere forladt skolevæsenet i Rudersdal Kommune. Det svarer til 27-28 procent af de 540 lærerstillinger, der er i kommunen. Og det er seks gange flere end de 25 lærere, der sagde op i 2012. Og over fire gange flere end de 35 lærere, der tog deres afsked i 2013. ”Forfærdeligt”, siger Danmarks Lærerforening. Opdateret 11.03.2015.
Årsopgørelse
i RudersdalKommune:
Birkerød:26
Bistrup:13
Dronninggård:9
Høsterkøb:3
Ny Holte:9
Nærum: 6
Sjælsø: 9
Skovly:17
Toftevang:5
Trørød:19
Vangebo:23
Vedbæk: 7
Spc. Klasserne:1
TOTAL:147
Kilde: RudersdalKommune
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I 2014 - året med indførelse af ny skolelov og arbejdstidslov - har 147 lærere sagt farvel og goodbye til skolevæsenet i Rudersdal Kommune. Det viser en ny årsopgørelse fra kommunens personaleafdeling.
Det er mange i et skolevæsen, hvor der er ansat i alt 540 lærere. Faktisk er det 28 - 29 procent af lærerne, der har søgt nye græsgange i andre kommuner. Eller er gået over i andre erhverv. Eller på efterløn eller pension. Et sted mellem hver fjerde og hver tredje af kommunens lærere. Det er aldrig før set i den nordsjællandske velhaverkommune.
(redaktionen har fjernet et afsnit, som baserede sig på forkerte tal for 2012 og 2013 er forkerte - se nedenfor)
DLF: Bekymrende
"Det er bekymrende, at så mange holder op i et skolevæsen, der har ry for at være godt. Så det vil jeg tage op med borgmesteren igen", siger lærerformand i Rudersdalkredsen Marianne Toftgaard til folkeskolen.dk.
Kommunen har ind til videre ikke ønsket at indgå en aftale med lærerkredsen, men kører rent på lov 409.
"Det er en besparelsesøvelse. Lærerne skal bare klare to klokketimer mere per uge", sige kredsformanden.
"Vi foreslog én time mere - kommunen ligger højt i forvejen - men det var der ikke lydhørhed over for. Lærerne skal lære at forberede sig på en ny måde, så de ikke har brug for så meget tid til forberedelse, sagde kommunen", tilføjer hun.
Aflyst undervisning og krisemøde: 75 procent af lærerne har sagt op
Mindre tid til forberedelse
Rudersdal Kommune er ved at starte et skoleudviklingsprojekt op med nabokommunerne Gentofte, Gladsaxe og Lyngby-Tårnbæk, fortæller Marianne Toftgaard. Det handler om, hvad der kaldes synlig læring, og det skal blandt andet give lærerne nogle nye redskaber, så de ikke skal bruge så meget tid til at forberede sig, som de plejer.
"Men projektet starter først til næste år, så man kan sige, at kommunen har kapitaliseret den forventede tidsbesparelse på forhånd ved at kræve, at lærerne underviser to timer mere allerede nu, før de har fået de nye redskaber".
Det er netop derfor, at lærerkredsen foreslog kommunen, at den hellere skulle øge mængden af undervisningstimer per lærer gradvist, så lærerne kunne nå at lære at bruge de nye redskaber først, siger Marianne Toftgaard. Men det ville kommunen altså ikke høre på.
Det er sandsynligt, at kommunens forcerede håndtering af arbejdstiden og skoleloven er en hovedårsag til, at så mange lærere flygter ud af kommunen, vurderer kredsformanden.
Reform og lov om arbejdstid skræmmer lærere væk fra folkeskolen
DLF: Forfærdeligt
Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, er chokeret over det høje tal i Rudersdal.
"Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal bruge af ord - forfærdeligt", siger lærerformanden til Frederiksborg Amts Avis, der også skriver en artikel om de nye tal i dag.
"Vi står med en kæmpe samfundsmæssig udfordring de kommende år med at sikre, at der er dygtige lærere til at undervise på folkeskolerne. Selvfølgelig er tallene for Rudersdal helt exceptionelle, men det er kun et billede af, hvad vi ser rundt omkring. Altså en afgang fra lærerfaget, som jeg tror ingen af os havde drømt om. Når vi oveni købet kombinerer det med, at de kommende årgange på læreruddannelsen er historisk små - for to år siden faldt det med 23 procent og i sidste år faldt det yderligere med 17 procent. Det vil sige, at det tager tid, før det igen bliver populært at læse til lærer, så der er virkelig grund til at tage de her tal alvorligt", tilføjer Anders Bondo Christensen.
Chef for skole- og familieområdet i Rudersdal Kommune Martin Tinning forudser, at antallet af opsigelser vil fortsætte, men sandsynligvis ikke i samme omfang som sidste år.
"Det er et højt tal, og måske også højere end det burde være, men det kommer ikke bag på mig, at der har været en stigning i personaleomsætningen. ", siger han til Frederiksborg Amts Avis.
Lærere flygter fra Rudersdal Kommune