Behovet for undervisning på engelsk i grundskolen stiger i takt med, at udenlandsk arbejdskraft kommer til Danmark, mener regeringen. Alex Ahrendtsen er uenig.

DF: Internationale skoler er forligsbrud

Regeringen vil gøre det lovligt at åbne fritstående kommunalt ejede internationale skoler. Men det er forligsbrud, siger Dansk Folkepartis (DF) Alex Ahrendtsen.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag fremlagde regeringen sit nye lovprogram, der er et skriv om, hvilke lovforslag regeringen forventer at fremstille i det nye folketingsår, der blev skudt i gang af statsministerens åbningstale kl. 12. 

Behovet for undervisning på engelsk i grundskolen stiger i takt med, at udenlandsk arbejdskraft kommer til Danmark, mener regeringen. Derfor vil den gøre det lovligt for kommunerne at drive internationale skoler.

Bag folkeskoleloven står en forligskreds bestående af alle Folketingets partier pånær, Enhedslisten, Liberal Alliance og Alternativet. Forligskredsens medlemmer har vetoret og DF's uddannelsesordfører mener, at det er et brud på forligspartiernes aftale om folkeskoleloven.

"Det er forligsbrud og en underlig måde at omgå den aftale, vi har lavet", siger Alex Ahrendtsen og tilføjer, at der ikke er brug for den slags skoler, da det allerede er lovligt for friskoler at undervise på engelsk.

"Men erhvervslivet vil have, at der skal gå skattekroner til at lave de her skoler, og det går ud over de (ikke internationale, red.) kommunale skoler".

De internationale grundskoler vil blive reguleret i en ny hovedlov og ligger dermed uden for folkeskolelovens rammer. Derfor kan DF som forligspart ikke stille noget op.

Antorini afviser DF-kritik af udskolingsforsøg

Frygter a- og b-hold

Alex Ahrendtsen tror, at de internationale skoler kun bliver for nogle samfundsgrupper, hvilket går ud over den nationale sammenhængskraft.

"Vi frygter a- og b-hold i skolen. A-holdet er for dem med pengepungen og et internationalt udsyn med fra hjemmefronten, mens b-holdet er almuens børn", siger han.

"Folkeskolen er en af de få nationale institutioner, som samler os som folk. Skal vi nu også have internationale skoler, som underminer, det vi er - danskere?", spørger Alex Ahrendtsen retorisk.

Dansk Folkeparti er det eneste af forligspartierne, der ikke vil være med i en aftale om de nye skoler.

Primært for børn på midlertidigt ophold

Ifølge Undervisningsministeriet bliver der tale om nogle skoler, der i udgangspunktet er tilbud til børn af forældre uden permanent opholdstilladelse i Danmark.

"Den primære personkreds for kommunale internationale grundskoletilbud vil være børn af forældre med midlertidigt opholdstilladelse i Danmark. Kommunerne vil dog få mulighed for at udbyde eventuelle ledige pladser i kommunens internationale grundskoletilbud til børn med varigt ophold i Danmark", skriver ministeriet i en mail til folkeskolen.dk.

S og SF vil have flere internationale skoler

For nyligt åbnede Europaskolen i København. Skolen er kommunal og international, men der er tale om en anden konstruktion, end den som regeringen nu vil have gjort lovlig. 

Europaskolen er et europæisk skoletilbud, som sikrer internationale skolepladser til både udenlandske og danske børn. I maj 2013 vedtog Folketinget en lov, der gjorde Europaskolen lovlig. 

Hverdagen på Europaskole er i gang