Tegning fra 2013, der viser hvordan den nye Europaskole kan komme til at se ud på Carlsbergområdet i fremtiden.
Hverdagen på Europaskole i København er igang
Europaskolen er den første af sin slags i Danmark og skiller sig ud ved ikke at være en privatskole som i andre europæiske byer. Den indvies officielt på onsdag i midlertidige lokaler i Sydhavnen, men eleverne - to børnehaveklasser og to 1.klasser - er allerede begyndt i skole.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Modsat Europaskolen i Bruxelles, er 'European School Copenhagen' en gratis kommuneskole, der primært er rettet mod børn af EU-ansatte og børn, hvis forældre arbejder i internationale virksomheder i København.
Men skolen optager også danske elever fra lokalområdet og i år er der oprettet en børnehaveklasse, hvor der tales dansk og en, hvor der tales engelsk. Samme sprogopdeling gælder de to 1.klasser.
Formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg kalder det en fin idé, som han har bakket op om fra starten:
"Det var også mit synspunkt, da vi blev spurgt for seks-syv år siden, at hvis man kunne gøre det gratis og undgå at lave en privat skole med alle mulige forkromede forhold til det offentlige system, så var det fint", siger han og fremhæver værdien i, at også almindelige københavnske skolebørn får lov at gå på skolen.
"Det er en chance for dem. På Europaskolen i Bruxelles er det jo total elite i og med, at det er så dyrt, at ingen almindelige mennesker har råd til at sætte deres børn der", siger han.
Et interessant sted at få job Skolen er en del af de internationale Europaskoler og får stort samarbejde med en af de største, den ved EU-institutionen i Bruxelles. Organisatorisk bliver den en afdeling af Sankt Annæ Gymnasium.
Elite: Sang-folkeskole har optagelsesprøve
Jan Trojaborg fortæller, at det ikke ligefrem har været nogen nem proces, da gymnasielærerne her følte, at deres særpræg ville blive truet, og folkeskolelærerne heller ikke var begejstrede i begyndelsen.
"Men det er fint, at det kom igennem og det er en spændende løsning. Jeg tror også, det bliver et utrolig interessant sted for nogle københavnske lærere at få arbejde".
Det er meningen, at skolen skal flytte til et nyt Campus-område på Carlsberg-grunden i 2018. Og det forventes, at Københavns Kommune i den forbindelse køber en 14.000 kvadratmeter stor ejendom i området. "Når det engang bliver lavet på Carlsberg, så har man jo en helt unik institution i København", siger Jan Trojaborg.
'European School Copenhagen' tilbyder en flersproglig og multikulturel uddannelse med vægt på sprog, idræt, musik og naturvidenskab med et samlet uddannelsesforløb fra indskoling til og med gymnasium.
Fonde bidrager med 300 mio. Byggeriet af Europaskolen er blevet muliggjort med bidrag fra de fire fonde: Realdania, Novo Nordisk Fonden, Nordea-fonden og Industriens Fond. De fire samarbejdspartnere bidrager samlet set med godt 300 mio. kroner, mens Københavns Kommune finansierer byggeriet med 150 mio. kroner.
På onsdag d. 27. august vil blandt andre H.K.H. Prinsesse Marie og børne- og ungdoms-borgmester Pia Allerslev (V) åbne den første danske Europaskole i de midlertidige lokaler i Sydhavnen.