Uddannelsesordførerne fra Folketingets partier blev i går på en høring opdateret på status med at fremme anvendelsen af it i folkeskolen

KL: 84 kommuner leverer allerede stabilt internet på alle skoler

84 kommuner lever nu op til aftalen om stabilt netværk på alle skoler, og resten når at blive klar inden august. Det var meldingen fra Ralf Klitgaard Jensen fra KL på en høring om it i folkeskolen på Christiansborg i går. Det er dog et område, hvor det er svært at snakke om at være i mål, erkender han.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som et led i strategien med at øge anvendelsen af it i folkeskolen har kommunerne forpligtet sig til at levere stabilt trådløst internet på alle skoler til skolestart i august 2014. Og det mener kommuneforeningen KL, at langt de fleste kommuner allerede kan leve op til.

Regeringens it-strategi på plads

"84 kommuner melder ind, at de er i mål allerede nu. Enkelte af kommunerne melder snusfornuftigt tilbage, at der for eksempel er en skole under ombygning, hvor det ikke giver mening at være klar 1. august. Men basalt set mener vi, at de 84 kommuner er på plads, og de resterende 14 kommuner melder, at de er klar 1. august", lød det fra afdelingschef Ralf Klitgaard Jensen på en høring i Folketingets uddannelsesudvalg i går eftermiddag.

"Om det trådløse netværk dækker lige godt i det bageste hjørne af skolen og ude på fodboldbanen, kan man altid overveje lokalt. Det er heller ikke sikkert, at kapaciteten er til, at alle elever kan streame youtube-videoer i spisefrikvarteret. Der må det være en lokal beslutning, hvad man synes er ret og rimeligt".

KL-repræsentanten i høringspanelet understregede dog, at det er svært at snakke om at være i mål per 1. august.

"Vi har kunne konstatere det interessante, at nogle af de kommuner, der allerede sidste år meldte, at de var klar, nu melder ind, at behovet allerede nu er steget så meget, at de er gået i gang med at bygge ud igen", lød det fra Ralf Klitgaard Jensen.

Konsulent i KL: Skolerne skal spare op til vedligehold af it-infrastruktur

"Det illustrerer, at vi skal være opmærksomme på, at det er en løbende proces, hvor behovet vil stige. Det niveau vi har nået til sommer er ikke et mætningspunkt. Der vil være behov for at bygge ud i årene der kommer".

Stadig udfordringer med elevers medbragte udstyr

Kommunerne har også satset på at være klar til, at eleverne kan arbejde med deres eget it-udstyr i skolen - den såkaldte 'bring your own device'-strategi (BYOD).

Også her melder kommunerne om, at infrastrukturen er på plads, fortalte Ralf Klitgaard Jensen.

"Men når man når til mulighederne for at bruge elevernes udstyr i selve undervisningen, er billedet lidt mere broget".

Udfordringerne består her i svingende kvalitet af det medbragte udstyr og at eleverne medbringer forskellige platforme med forskellig software.

"Hvis den ene elev kommer med en iPad og den anden med en pc, er det ikke sikkert, at begge passer til undervisningssituationen og til det undervisningsprogrammel, man benytter", forklarede Ralf Klitgaard Jensen.

'Bring your own device' betyder også 'any device'

Endelig mangler man at finde en model for support af udstyret, så det altid er opdateret med seneste versioner af software som browsere og antivirusprogrammer.

Afslutningsvist slog Ralf Klitgaard Jensen fast, at man fra KL's side mener, at alt tyder på, at man lever op til den aftale, der blev indgået.

"Det er ikke det samme som at sige, at nogle elever ikke vil synes, at der godt kunne være mere fart på nettet. Der kan også være et par af de 1300 skoler, hvor den tekniske installation ikke falder så godt ud som håbet, men vi oplever en øget professionalisering af den måde skolerne håndterer opgaven på".

Rapport: It i skolen er for ringe

Du kan se hele høringen på video via linket til højre for artiklen.

Læs mere

Se video fra høringen her