Fra august skal lærerne på Heibergskolen i København forberede sig til undervisningen få meter fra elevernes legeplads.
Skoleleder: Lærernes forberedelsesforhold er for dårlige
På Heibergskolen i København henvises lærerne fra august til at forberede sig i larm og træk i en pavillon i gården. Ledelsen bakker lærerne op i, at betingelserne er problematiske. Borgmester Pia Allerslev lover bod og bedring.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"De lokaler er ikke til ordentlig forberedelse", siger skoleleder Peder Green. "Lærerne bliver forstyrret af larm fra eleverne, og jeg synes, at nogle af de anviste arbejdspladser her på skolen er problematiske".
Da antallet af elever pludselig oversteg de fysiske rammer for Heibergskolen, fik man opstillet en af de velkendte skolepavilloner som en midlertidig løsning, og det var så meningen, at den skulle udfases fra i år. I stedet er det klasselokale i pavillonen, der fra august står tomt, nu tiltænkt rollen som møde- og forberedelseslokale for skolens lærere.
Planen er tre lærere per arbejdsplads i København
Peder Green er utilfreds med, at 15 arbejdspladser skal række til 45 lærere (årsværk). 9 af de 15 arbejdspladser er placeret i pavillonen, mens de resterende får et andet - og bedre - lokale på skolen.
"Det er ikke i orden, at tre lærere skal deles om én arbejdsplads. Vi mangler stillezoner, hvor lærerne kan arbejde i fred og ro. Der er plads til, at man kan udbygge skolens arealer, men det er jo en politisk beslutning, om det kan komme til at ske", siger skolelederen.
Uhumske forhold
Pavillonen er placeret i skolegården og levner meget tilbage at ønske for en lærer, der vil gøre sit arbejde ordentligt, siger TR på skolen, Christa Nørby Stammerjohan.
"Om vinteren er der lukket for vandet derude, og der er ikke noget toilet", fortæller hun. "Der er så kraftigt træk fra udsugningen i lokalerne, at hverken os eller eleverne kan holde ud at stå lige ved siden af dem. Desuden er der larm fra alle sider af pavillonen, fordi den ligger, lige hvor børnene leger".
DLF præsenterer ny pjece om indretning af arbejdspladser
Lærerne på skolen har foreslået ledelsen, at der kan frigøres plads ved at flytte for eksempel tandklinikken til en anden adresse, så der bliver frigjort plads til underviserne.
"Vi har brug for et sted, hvor der er plads og mulighed for også at snakke om eleverne. Man skal jo være forsigtig med, hvad man siger ude i pavillonen, fordi vi er omringet af klasseværelse, skolegård og elevernes garderobe", siger Christa Nørby Stammerjohan.
Borgmester lover flere midler
Københavns Kommune har afsat 44 millioner kroner til, at skolerne kan gøres parate til de nye tider, hvor lærerne skal være på deres arbejdspladser i langt flere timer om ugen, end de har været vant til. På mange skoler vil faciliteterne til august dog stadig være langt fra det ønskelige, erkender børn- og ungeborgmester Pia Allerslev (V), som ikke kan svare på, hvornår man er i mål med at sikre lærerne gode vilkår til foreberedelse.
"Jeg anerkender fuldt ud, at det på mange skoler er vanskeligt for eksempel at skulle deles tre lærere om en arbejdsplads. Jeg kan ikke sige, hvornår vi har løst problemet med lærernes arbejdspladser, men det er ikke om fem-syv år", siger hun.
Borgmester vil belønne gode skoleledere med pengebonus
Borgmesteren mener, at der skal afsættes flere penge til området, og hun glæder sig over politisk enighed over dette i Borgerrepræsentationen.
"Min vurdering er, at der skal afsættes flere penge til det her, og jeg er meget tilfreds med, at samtlige partier på rådhuset har tilkendegivet, at vi skal have løst problemet", siger Pia Allerslev.
Københavns Lærerforening har sagt, at den mener at have arbejdsmiljølovgivningen på sin side i nogle af de tilfælde på skolerne, hvor det ser værst ud for lærerne, og her skal der gøres noget med det samme, siger Pia Allerslev.
"Vi er forpligtet til at overholde loven som alle andre, så hvis der findes eksempler, hvor forholdene ikke lever op til lovens krav, er vi forpligtet til at gøre noget ved det".
Ledelsen på Heibergskolen er i gang med at udforme et brev til byens politikere, hvor i man beskriver de udfordringer, skolen står over for i forhold til at sikre bedre betingelser til forberedelse af undervisning.