Folkeskolen bad i efteråret læserne om at sende billeder ind af de meget forskellige arbejdspladser, der etableres til forberedelse rundt om i landet

Planen er tre lærere per arbejdsplads i København

Kommunerne er i fuld gang med at planlægge, hvordan der bliver plads til lærerne, når de skal bruge en større del af arbejdstiden på skolen. I København regner forvaltningen med, at tre lærere skal deles om én arbejdsplads. På 6-7 skoler kan det ikke lade sig gøre.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I går mødtes Københavns Lærerforening (KLF), Københavns Skolelederforening og skoleforvaltningen i Københavns Kommune for at drøfte, hvordan der bliver plads til, at lærerne kan forberede sig på skolen, når den nye lov om arbejdstid træder i kraft efter sommerferien.

København: Lærernes arbejdstid skal registreres

Her var meldingen fra forvaltningen, at man regner med, at der næste skoleår vil være en arbejdsplads per tre årsværk på kommunens skoler. Det falder ikke i god jord hos KLF.

"Vi vurderer, at behovet er, at man som ansat har en arbejdsplads, og vi mener, at vi har en sag i forhold til arbejdsmiljøloven. Rent logistisk vil det også være svært at deles tre mand om en arbejdsplads. To må være det maksimale", siger næstformand i Københavns Lærerforening, Lars Sørensen.

"Det er vi ikke enige med forvaltningen om. De har fået en anden melding og har også snakket med Arbejdstilsynet. Indtil videre bevæger vi os derfor i et farvand, hvor vi ikke rigtig ved, hvor vi er på vej hen".

På mødet kom det også frem, at 6-7 af de københavnske skoler ikke vil kunne garantere, at der er en arbejdsplads per tre lærere.

"Det er et problem, at man fra politisk side har meldt ud, at reformen skal fungere fra dag nummer ét, og at vi så får af vide, at man på nogle skoler ikke vil være i stand til at imødekomme forvaltningens egen udmelding om tre personer om en arbejdsplads", siger Lars Sørensen.

"Meldingen er, at det i nogle tilfælde er ganske lidt, der mangler, men det er stadig ikke tilfredsstillende".

Arbejdspladser følger DLF-anbefaling

Alt i alt er næstformanden for de københavnske lærere dog godt tilfreds med mødet med skoleledere og forvaltning.

"Bortset fra det med, at der er flere, der skal deles om en arbejdsplads, så hæfter vi os ved, at man har taget udgangspunkt i afsnittet om arbejdsmiljøloven i den pjece, DLF har udgivet i samarbejde med Bascon. Så der er, som vi forstår det, tænkt i belysning, akustik, hæve/sænke-borde og adgang for naturligt lys", siger Lars Sørensen.

DLF præsenterer ny pjece om indretning af lærerarbejdspladser

Københavns Kommune har afsat 42 millioner kroner til at etablere arbejdspladser til lærerne, og Lars Sørensen ser det som positivt, at KLF bliver hørt i processen.

"Vi bliver orienteret og inddraget. Vi er blevet lovet en opfølgning på, hvordan man har tænkt sig at indrette arbejdspladser for pengene, og hvordan man har tænkt sig at finde nogle flere penge i 2015-budgettet", siger han.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Københanvs Skolelederforening, forvaltningen eller børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V).