Knap 39 timer om ugen i 42 uger skal lærerne være til stede på Hældagerskolen i Vejle næste skoleår. Ledelsens udmelding giver anledning til spørgsmål i faglig klub.
Foto: Palle Peter Skov
Vejen til en ny hverdag
Fast arbejdstid på skolen i knap 39 timer om ugen i 42 uger, lyder meldingen fra ledelsen på Hældagerskolen i Vejle. Folkeskolereform og arbejdstid fører til mange spørgsmål på skolens møde i faglig klub.
Camilla Grønnebæk,
lærer
»Vi har været i en proces her på skolen, hvor man har ventet medat fortælle os noget, indtil man vidste noget. Det har været enpositiv ting. Men nu er forventningerne om mødetiderne meldt ud, også kommer alle frustrationerne. Jeg tror, vi tror, at nogle ting ermere besluttet, end de måske er.
Men i virkeligheden er vi først lige gået i gang.Reformgruppemøderne her på skolen er lige begyndt, og det sammegælder møderne i pædagogisk råd«.
Line Velling,
lærer
»Jeg er klar til at møde klokken syv hver morgen. For så kan jeggå klokken 15.00 og hente mine børn. Der er mange grunde til, atjeg blev lærer, men én er helt sikkert fleksibiliteten i arbejdet.Det harmonerer godt med et familieliv. Det bliver taget fra mig.Hvis jeg kunne møde klokken 7.00, ville det være fantastisk formig.
Jeg tror, det bliver svært til august. Jeg synes, det ergrotesk, at der er nogle, der snakker om, at der skal være etpanikrum, hvor man kan hente forberedelse, hvis man ikke har hafttid til at forberede sig. Et panikrum højner i hvert fald ikkefagligheden«.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
»Kan jeg nå at hente børn?« »Hvordan bliver min arbejdsplads på skolen?« »Skal jeg selv forhandle min forberedelsestid med lederen?« Vejle Lærerkreds bliver i disse uger bombarderet med spørgsmål fra lærerne. I mails, i telefonen, på kredskontoret og på kredsens roadshow på kommunens 27 skoler.
Lærerne i Vejle og Guldborgsund får fuld tilstedeværelse
Egentlig har formand Rikke Vagn-Hansen og næstformand Trine Fyn Rafaelsen en bunke slides fra Danmarks Lærerforening gemt på computeren, men de bliver ikke blæst op på lærredet, da de står foran Hældagerskolens lærere i samlingssalen den sidste torsdag i november. Både kredsformanden og skolens tillidsrepræsentant, Søren Andersen, vurderer, at lærerne på skolen ikke er klar til det store slideshow. Det må vente. Det, der er behov for, er at møde lærerne, der hvor de er lige nu. Udfordret af en folkeskolereform og ledelsens udmeldinger om, hvordan arbejdstiden bliver næste skoleår.
Torsdag 7.45-17.00
Duften af varme æbleskiver bølger på gangene på en af Vejles største skoler. Omkring halvdelen af skolens 60 lærere er mødt op og får som lovet i invitationen lidt sødt til mødet. Men julefreden er udfordret. For nylig meldte skolens ledelse på et møde i pædagogisk råd ud, at den som udgangspunkt forventer, at lærerne er på skolen 7.45-15.45 mandag, tirsdag og onsdag. Torsdag er arbejdstiden fra 7.45-17.00 og fredagen fra 7.45-13.30. Politikerne i Vejle er klare i mælet. Der skal ikke indgås nogen former for aftaler i kommunen, og lærerne skal undervise 2,5 timer mere om ugen. Det er op til den enkelte skole, hvordan rammerne skal udmøntes.
»Det lyder, som om ledelsen er fast besluttet på, hvordan arbejdstiderne bliver. Bliver vi slet ikke hørt? Jeg vil meget hellere møde klokken 7 hver dag og forberede mig, inden dagen går i gang«, siger én.
Rikke Vagn-Hansen beroliger dem.
»Alle skal involveres. Processen er tilrettelagt, så alle skal være med. Det er vigtigt, at alle får medejerskab«, siger Rikke Vagn-Hansen.
Skolens tillidsrepræsentant, Søren Andersen, tror også, at der er plads til drøftelser om tiderne. Han fortæller, at der hver måned indtil sommerferien bliver indkaldt til møder, hvor forskellige emner bliver taget op.
DLF: Arbejdstidsregler skal ikke være den enkelte lærers hovedpine
Arbejdsplads på skolen
Mange har spørgsmål om, hvordan deres arbejdsplads på skolen bliver.
»Jeg har brugt år på at gå og samle materialer. Jeg har brugt mine egne penge på bøger. Hvis de skal herhen, så skal de låses inde«, siger en.
Kommunen har nævnt en trolleyløsning som mulighed, hvor hver lærer har et rullende bord med sine ting i, fortæller næstformanden. Budskabet vækker forundret latter blandt lærerne.
»Jeg tror ikke på trolleyløsningen på denne skole. Med omkring 60 lærere kan jeg ikke lige se, hvor alle de trolleyer skal stå. Jeg tror, vi får faste arbejdspladser«, lyder meldingen fra tillidsrepræsentanten.
»Men hvor skal de arbejdspladser være?« »Det kunne være i grupperummene«.
»Men hvad så med undervisningen? Vi har jo 28 elever, kan vi så ikke dele dem op længere?«
»Vi kunne også indrette det her«, foreslår en, og alle kigger søgende rundt i samlingssalen.
Frustrationstavler
Mange synes, det godt kan være svært at få plads til spørgsmål og frustrationer over uvisheden om næste års skoleliv. Lærerne er blevet opfordret til at skrive på lærerintra, når spørgsmålene melder sig. Men indtil nu er der kun trykket send på ét spørgsmål. Alle bliver hurtigt enige om, at det ville være godt at have en synlig tavle, hvor man anonymt kan stille spørgsmål og komme med forslag, og hvor alle kan følge med, efterhånden som spørgsmålene bliver besvaret.
Tillidsrepræsentanten lover at tage ønsket med til ledelsen.
Forberedelsestid
»Er der en anvisning fra DLF om, hvordan jeg forhandler med ledelsen, når min forberedelsestid skal afgøres?« spørger en.
»Du skal faktisk ikke forhandle forberedelsestid med ledelsen. Du får en dialog med ledelsen, og du får en plan, men der står ikke nødvendigvis, hvor meget tid du har til forberedelse. Hvis du eksempelvis har haft sløjd i mange år, kan det være, at ledelsen vurderer, at du ikke har brug for så meget forberedelse. Så må du prøve det, og hvis det ikke virker, må du tilbage til ledelsen, så I sammen kan rette op på det«, siger Rikke Vagn-Hansen og understreger, at lærerne altid kan få tillidsrepræsentanten med til møder med ledelsen.
Klokken nærmer sig halv fem. Lærerne pakker langsomt sammen. Smider paptallerknerne med vådt syltetøj og flormelis i skraldespanden og siver ud af lokalet.
»Sig til, hvis vi skal komme igen«, siger Rikke Vagn-Hansen. »Vi kommer gerne. Held og lykke med det. Og pas på jer selv«.