"Med en nulpunktsundersøgelse kan vi sammenligne, hvordan arbejdsmiljøet er nu og om et, to eller tre år", siger næstformand Dorte Lange om foreningens nye måling af arbejdsmiljø, som er en del af spørgeskemaundersøgelsen.
Foto: Thomas Arnbo
Lærerforeningen laver stor medlems-undersøgelse
Danmarks Lærerforening vil afdække medlemmernes behov og arbejdsmiljø, inden folkeskolereformen træder i kraft. Samtlige medlemmer, der arbejder i folkeskolen, vil modtage undersøgelsen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
48.000 medlemmer har modtaget Danmarks Lærerforenings nye medlemsundersøgelse. Det er hele den gruppe medlemmer, der arbejder i folkeskolen, enten som folkeskolelærer eller børnehaveklaseleder.
Klassens bedste: DLF får pris for medlemsloyalitet
Det er sjældent, at DLF udfører undersøgelser i så stort omfang. Foreningen ønsker med de udsendte spørgeskemaer at klarlægge medlemmernes behov og ønsker for deres fagforening, inden folkeskolereformens mange forandringer træder i kraft. Den første halvdel af spørgeskemaet handler om medlemstilfredshed, mens den sidste halvdel handler om arbejdsmiljø.
"Vi vil undersøge, hvad lærerne synes er det vigtigste ved en fagforening. Egentlig synes vi, at vi gennem kredsstrukturen har en god fornemmelse for medlemmerne. Folkeskolen går en forandringstid i møde, og derfor er det særlig vigtigt for os at vide, hvordan foreningen kan udvikles", siger næstformand i DLF, Dorte Lange.
År 0 før reformen Anden halvdel af spørgeskemaet omhandler arbejdsmiljø og er en såkaldt "nulpunktundersøgelse". Det bliver en årlig tilbagevendende måling, så foreningen kan følge udviklingen i lærernes arbejdsmiljø og se, hvordan arbejdsmiljøet påvirkes af folkeskolereform og arbejdstidsloven.
Gode råd om den nye virkelighed til DLF's medlemmer
"Det kan være meget belastende at være lærer, og vi ser i stigende grad, at det er psykisk frem for fysisk nedslidning, der rammer lærerne. Med en nulpunktsundersøgelse kan vi sammenligne, hvordan arbejdsmiljøet er nu og om et, to eller tre år. Det er vigtigt som samfund at vide, hvordan lærerne har det, både af hensyn til lærerne og til elevernes udbytte af undervisningen", siger næstformand Dorte Lange.
Medlemsundersøgelsen blev i sidste uge sendt ud til medlemmer via e-mail. DLF oplyser, at der vil blive udsendt en lignende undersøgelse for de øvrige medlemsgrupper.