»Nu er det kommunalpolitikernes ansvar at sikre, at lærerne har vilkår til at skabe en god skole. Men det betyder ikke, at DLF fralægger sig ansvaret«, understregede Anders Bondo efter den lukkede kongres.

»Helt ny situation: Nu er skolen politikernes ansvar«

Lukket ekstraordinær kongres i Danmarks Lærerforening 22. maj med første diskussion af foreningens rolle i en virkelighed, hvor DLF ikke længere er aftalepart på arbejdstid.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Vi har tidligere haft et medansvar. Den enkelte lærer har ikke kunnet kræve tid til en opgave, som vi havde aftalebelagt. Og jeg fatter ikke, at arbejdsgiverne ikke kunne se en kæmpe fordel i det. Men det kunne de ikke, og nu står kommunalpolitikerne med ansvaret for kvaliteten i folkeskolen«, sagde Anders Bondo efter kongressen.

Konflikten kommer til at koste dig mindre end ventet

»Det er en helt ny tankegang, vi skal vænne os til på alle niveauer i organisationen. Vi har været frustrerede over, at vi har oplevet, at politikerne er løbet fra deres politiske ansvar og gjort teknokraterne til de egentlige magthavere både centralt og i kommunerne. Nu må vi forlange nogle politikere med ansvar og ambitioner, ikke kun for økonomien, men også for kvaliteten«.

Adskillige på talerstolen på kongressen citerede lærer Ditte Jensen, der i sin blog på folkeskolen.dk skrev, at selvom hun smilede, da hun gik på arbejde den første dag under lockouten, så havde hun en vrede indeni. Og det var med den samme følelse, at Anders Bondo og næstformand Dorte Lange, næsten inden blækket var tørt på lov nummer 215, tog imod en invitation til kaffe hos børne- og undervisningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne).

Indflydelse - ikke klynk

»Det var svært at gå derop til hende, der som repræsentant for regeringen havde et kæmpe medansvar for situationen. Men det med at kaste håndklædet i ringen - det er ikke mig«, sagde Anders Bondo. Han sagde ja til at fortsætte arbejdet i partnerskabet om folkeskolen, i Ny Nordisk Skole, Vi læser for livet-projektet og så videre, selvom han og lærerne følte sig nedgjort og trådt på.

»Danmarks Lærerforening skal arbejde for at sikre den bedst mulige skole i Danmark, og vi skal sikre os al den indflydelse, vi kan få«.

Det vigtigste budskab, Anders Bondo tager med sig fra dagens lukkede kongres, var netop budskabet om, at DLF og lærerne skal holde den fagpolitiske fane højt og ikke »elendiggøre« sig, som en taler udtrykte det.

»Det var det, der gav os respekten under konflikten - at vi holdt den fagpolitiske fane højt og ikke klynkede«.

Også en lederforening i DLF i fremtiden

Skoleledernes rolle i konflikten og i Danmarks Lærerforening blev også diskuteret på kongressen, hvor de to formænd, Bondo og Balle, begge understregede, at det er samarbejdet mellem lærere og ledere, der skal skabe en god folkeskole. Kongressen fandt sted dagen før et repræsentantskabsmøde i Skolelederforeningen. For Anders Bondo er der ikke nogen tvivl om, at der også i fremtiden er en lederforening i Danmarks Lærerforening.

»Jeg er overbevist om, at hvis lederne havde stået uden for DLF i den her konflikt, så havde vi set en helt anden polarisering efterfølgende«.

»Men jeg tror, at mange lærere har været skuffede over, at deres egen leder ikke var mere aktiv i konflikten. De har brug for, at skolelederen giver dem et skulderklap og siger: 'Jeg ved godt, du gør det godt'«.