Der skal andre løsninger til end akutjob, hvis ledige lærere skal have en mulighed for at finde arbejde, mener Gordon Ørskov Madsen.

550 ledige lærere er i fare for at miste dagpengene

På trods af at regeringen i november vedtog en akutpakke er situationen stadig ganske alvorlig, siger formanden for Lærernes A-kasse, som gerne vil have mere gang i jobrotationsordningen. To lærere har allerede mistet dagpengene, og 30 har tre uger til at finde et arbejde

Offentliggjort

FAKTA OM AKUTJOB

Regeringens mål er, at der skal oprettes 12.500 akutjob, somfortrinsvist skal gives til de langtidsledige, der er i fare for atmiste deres dagpenge.

Arbejdsgiveren får en kontant præmie på 12.500 kroner, hvisansættelsen har en varighed på minimum et halvt år.

Varer ansættelsen mere end et år, belønnes arbejdsgiveren med25.000 kroner.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Siden september har 716 ledige medlemmer af Lærernes A-kasse modtaget et brev om, at de mister retten til dagpenge inden for et halvt år. Siden da har 166 fundet arbejde. Dermed er der stadig 550, der går rundt med truslen om inden længe at stå uden dagpenge. Af dem har 30 kun indtil udgangen af januar til at finde beskæftigelse.

"Situationen ser fortsat alvorlig ud. Der er ganske mange, der står til at miste deres dagpenge inden for det næste halve år, og vi mangler stadig nogle afgørende håndtag at dreje på", siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Lærernes A-kasse.

Han opfordrer kommunerne til at få sat skub i jobrotationsordningen, hvor en ledig afløser en fastansat, der skal efteruddannes.

Ledig lærer vikarierer for fastansatte på efteruddannelse

"Det er en god ordning, for der er et stort efteruddannelsesbehov og masser af ledige lærere. Det vil kunne afhjælpe problemet. Mange kommuner er i gang med at etablere jobrotationsordninger, men der skal søges en pulje, så det tager tid", siger han.  

Derudover henviser Gordon Ørskov Madsen til DLF's forslag til en ordning, hvor ledige lærere kan ansættes på deltid til en løn svarende til dagpengene.

"Vi kunne som a-kasse godt tænke os, at få brugt de ledige lærere mere målrettet. Der er ledige lærere og et stort behov for at få løst nogle opgaver ude i skolen. Der er masser af arbejdskraft, men ingen penge til at ansætte den", siger han.

Ikke nok akutjob

A-kasse-formanden er glad for, at 166 lærere har kunnet melde sig fra jobcenteret "i sidste sekund", men på trods af regerings akutpakke mener han ikke, at det vil kunne lade sig gøre for alle, da der slet ikke er nok akutjob slået op på undervisningsområdet.

Dags dato giver en søgning på 'akutjob folkeskolelærer' på jobnet.dk 75 resultater - heraf mange vikariater.

Hjælp til ledige på nettet

Før jul oprettede Danmarks Lærerforening en hjemmeside med oplysning om jobrotation, løntilskud, traineeordninger og andre tiltag, der har til formål at få ledige i arbejde.

Meningen er, at hjemmesiden skal fungere som informationsorgan til ledige lærere, men også som en hjælp til DLF's lokale kredse.

"På hjemmesiden kan man finde lovgivning, bekendtgørelser og politikbeskrivelser. For eksempel lokale aftaler om jobrotationsordninger. Information, som kredsene kan bruge til at målrette indsatsen for de ledige. Der har været en stor efterspørgsel over overblik på området", siger Gordon Ørskov Madsen, der også er formand for DLF's overenskomstudvalg.

DLF sætter fokus på ledige lærere

Det er også med den kasket på, han forholder sig til, at der går lærere ledige samtidig med at der er fastansatte i folkeskolen uden læreruddannelse.

"De blev ansat dengang, der var lærermangel. I de tilfælde, hvor der skal afskediges lærere, sker der en samlet vurdering af deres kompetencer, som indgår i de principper, de enkelte kommuner går ud fra i den forbindelse", siger Gordon Ørskov Madsen.