Otte dage i gabestokken
Uden forvarsel oplevede de ansatte på 17 folkeskoler at blive hængt ud som Danmarks dårligste skoler af Ministeriet for Børn og Undervisning. En uge efter blev listen trukket tilbage.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Mandag den 24. september om eftermiddagen sender Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen en mail til hoved-mail-adressen i 12 kommuner. I mailen står, at en eller flere af kommunens skoler viser »tegn på vedvarende dårlig kvalitet«. Vedhæftet er en rapport med 17 navngivne skoler.
Tirsdag den 25. september bliver listen over de 17 skoler offentliggjort på uvm.dk. Folkeskolen.dk's journalister ringer til lederne på flere af listens skoler. De har intet fået at vide om, at deres skole ville blive offentliggjort som en af Danmarks 17 dårligste. Men nogle af dem vil gerne udtale sig - for eksempel viceskoleleder på Hanstholm Skole Søren Ottosen.
»Jeg synes ærlig talt, det er fattigt at udarbejde den liste«, siger han. »Listen er udarbejdet på baggrund af resultaterne fra de sidste års afgangsprøver, og når man her går ind og måler på et meget smalt område i dansk og matematik, så synes jeg egentlig, det er den metode, der er noget galt med. Jeg ved, at vores skole gør en god indsats med at skabe unge, som tror på sig selv og ved, at de har nogle kompetencer, de kan bruge til noget«.
Ministeriet: 17 folkeskoler lever ikke op til kvalitetskravene
Onsdag den 26. september skriver metroxpress.dk: »Se listen over landets dårligste folkeskoler«.
Torsdag den 27. september breder listen sig i netmedier, tv og aviser. For eksempel præsenterer Ekstra Bladet på forsiden »Danmarks værste skoler«. Ministeriets udhængning af 17 navngivne skoler vækker forargelse blandt politikere og organisationer. Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og Københavns socialdemokratiske skoleborgmester skriver et fælles protestlæserbrev: »Ranglisterne er ikke blot uretfærdige og forældede, de er faktisk også skadelige«, skriver de. »Det bliver op ad bakke for de skoler, der nu er blevet udstillet i en offentlig gabestok«.
DLF: Skån skoler for offentlig gabestok
Fredag den 28. september kontakter flere af skolerne både medier og Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen - de er helt uforstående over for, at deres skole er havnet på en sådan liste. Det gælder for eksempel Uddannelsescenter Nygård, som er et 10.-klasse-center og alligevel er på en liste over skoler med dårlige resultater ved 9. klasses afgangsprøve. Skolen har på 9. klassetrin kun en meget lille specialklasse for elever med indlæringsvanskeligheder.
»Vi finder det foruroligende, at nuværende og kommende elever og forældre til elever i 10. klasse kan finde deres skole på listen blandt de 17 dårligste skoler, når sandheden er, at elever på 10. klassetrin til 10.-klasse-prøven på Uddannelsescenter Nygård klarer sig aldeles glimrende«, skriver skoleleder Mona Schleppegrel.
Antorini undskylder over for fire udhængte skoler
Det er også først fredag formiddag, at folkeskolen.dk får svar fra børne- og undervisningsminister Christine Antorini på de spørgsmål, redaktionen har stillet hende, herunder om hun har ændret holdning til ranglister over skoler. Hun oplyser blandt andet: »Når regeringen fremlægger udspil til løft af folkeskolen senere på året, vil vi komme med forslag til en ny måde at arbejde med faglig udvikling på skolerne på. Vi vil i langt højere grad lægge vægt på, hvordan vi kan understøtte fagligt udfordrede skoler sammen med kommunerne og de berørte skoler«.
Antorini: Nu ændrer vi tilsynet med skolerne
Fredag aften sender ministeriet en pressemeddelelse ud via Ritzaus Bureau. Fire af skolerne, herunder Uddannelsescenter Nygård, burde slet ikke have været på listen: » Jeg vil gerne beklage over for de berørte skoler og kommuner, at de på et fejlbehæftet grundlag er blevet udtrukket i screeningen«, siger Christine Antorini.
Tirsdag den 2. oktober om aftenen trækker ministeriet hele listen tilbage, fordi det viser sig, at der er problemer med hele datagrundlaget.
»Det er helt uacceptabelt, og jeg har derfor bedt Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen om at trække rapporten tilbage. Jeg beklager dybt, at skolerne og kommunerne er blevet hængt ud på denne her måde i medierne, og jeg har givet hver enkelt en undskyldning«, siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini i en pressemeddelelse.
Ministeriet trækker fejlagtig skoleliste tilbage
Folkeskolen har spurgt Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen om, hvad det er, der er galt med datagrundlaget, og om det har konsekvenser for nogle af de andre statistikker, der ligger på uvm.dk - for eksempel over karaktergennemsnit, socioøkonomisk reference eller overgang til ungdomsuddannelser. Ved bladets deadline havde vi endnu ikke fået svar.