Selvom kun omkring 20 kommuner får muligheden for at samarbejde med ministeriets inklusionsrådgivning, vil erfaringerne fra samabejdet komme alle kommuner til gode, vurderer Anja Ougaard, daglig leder af inklusionsteamet.

Ministeriets inklusionsteam er klar fra i dag

I dag begynder Ministeriet for Børn og Undervisnings rådgivningsteam for inklusion sit arbejde. En række kommuner har henvendt sig for at få hjælp, og efter 1. oktober vil tyve kommuner blive valg ud til at indgå samarbejde med rådgivningsteamet. Flere kommuner burde dog få muligheden for at deltage i samarbejdet, mener DLF.

Offentliggjort

 Her er rådgivningsteamet:

Anja Ougaard, uddannet jurist med arbejdsbaggrund i en rækkeministerier. Tidligere leder af ministerietstosprogs-taskforce.

Lone Johansen, pædagog i specialfeltet, uddannetCand.Pæd.Pæd.Psyk og børnefaglig konsulent i Børns Vilkår

Dorthe Nørgaard, Cand.Scient.Adm. og socialpædagog. Konsulent iKL, blandt andet med ansvar for området vedrørende udsatte børn ogunge.

Jonas Wittendorff, uddannet folkeskolelærer med diplomuddannelsen"Fleksibel diplomuddannelse i innovationsledelse, projektstyring ogorganisationsudvikling". Udviklingskonsulent i HolbækKommune.

Jesper Dybdal, uddannet folkeskolelærer og Cand.Pæd. i PædagogiskPsykologi. Diplomuddannelse i psykologi på DPU/CVU ogLP-vejlederuddannelsen på Høgskolen i Hamar, Norge. Nu ansat somspecialundervisningskonsulent i PPR i Solrød Kommune.

Anne-Mette Greve Olesen, uddannet Cand.Soc. i Socialvidenskab ogKultur- og Sprogmødestudier, RUC. Har arbejdet iIntegrationsministeriet i en årrække med blandt andet tosprogedesmåbørn og satspuljeprojekter. Ansat i teamet med fokus påprojektstyring

Mette Madelaire, uddannet Cand.Scient.Soc. i Pædagogik ogUddannelsesstudier samt Socialvidenskab, RUC, samtprojektstyringskursus fra Niels Brock. Har været tilknyttet dentværgående integrationsgruppe i Hørsholm Kommune. Pt. ansat somkoordinator/projektleder på landsdækkende undersøgelser på Businessand Social Science, Aarhus Universitet. Ansat i teamet med fokus påprojektstyring

Helle Rasmussen, uddannet Cand.Scient.Pol med en lang rækkeefteruddannelser/kurser inden for kommunikation. Pt. ansat somkommunikationskonsulent i SEBI. Ansat i teamet som medarbejder medkommunikationsprofil.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Allerede nu har en række kommuner ansøgt om at få inklusionsrådgivningen som samarbejdspartner. Fristen for ansøgninger udløber den 1. oktober, og rådgivningsteamet vil blandt andet bruge tiden indtil da på at analysere de interesserede kommuners behov, så de 60 millioner kroner, der er sat af til projektet, kan gøre størst muligt gavn.

Kommuner kan nu søge hjælp til inklusion

"Vi er de folk, vi nu engang er, så vi skal lave en strategi for, hvordan vi bruger vores resurser bedst. Derfor skal vi også have gjort klart, hvad kommunernes behov helt specifikt er. Senere vil vi ansætte yderligere fem konsulenter til teamet, der har de profiler, vi helt nøjagtig får brug for i forhold til samarbejdet med kommunerne," fortæller Anja Ougaard, der også har været leder af ministeriets tosprogs-taskforce.

Når de har klargjort kommunernes behov, vil det være nemmere at rådgive projektets styregruppe, som blandt andet består af ministeriet og KL, om, hvilke kriterier kommunerne bør vælges ud fra.

Rådgivningsteam og center skal hjælpe kommunerne med inklusion

DLF: Flere kommuner skulle have været med Bjørn Hansen, formand for Skole- og uddannelsespolitisk udvalg i Danmarks Lærerforening, er glad for, at teamet nu begynder at hjælpe kommunerne med inklusionen. Han havde dog gerne set, at langt flere kommuner havde fået muligheden for at samarbejde med inklusionsrådgivningen.

"Jeg synes, det er ærgerligt, at man efterlader 70 kommuner, som ikke får den hjælp. For det her er en stor opgave i kommunerne, som rigtig mange af dem behøver hjælp til. Der burde måske være sat flere penge af, så man i højere grad kunne understøtte alle kommuner", siger han.

DLF: Kommuner skal tænke inklusion langsigtet

Leder af inklusionsrådgivningen, Anja Ougaard, mener dog, den afsatte mængde resurser er stor nok til at sikre en indsats, der på sigt kan komme samtlige kommuner til gode.

"Man kan altid bruge flere penge. Men jeg synes faktisk, det er en fin sum, rådgivningsenheden har. Vi får mulighed for at videndele, skabe samarbejde og lave en god platform for en rådgivning, der kan komme samtlige kommuner til gavn", siger hun.

Kommuner starter inklusionsarbejdet senere Bjørn Hansen regner med, at langt de fleste af de kommuner, som ikke bliver udvalgt, stadig sætter planer i gang for inklusion.

"Men det er ikke sikkert, at indsatsen bliver optimal. Rådgivningsteamet ville kunne have peget på løsninger, der kunne have været bedre end det, kommunerne nu sætter i værk", vurderer han.

"Men når det er sagt, så er det selvfølgelig godt, at der kommer hjælp til de 20 kommuner. Og det er positivt, hvis den viden, teamet får fra samarbejdet med de 20 kommuner, kan blive spredt til hele landet", siger Bjørn Hansen.

I forbindelse med indsættelsen af rådgivningsteamet, har samtlige kommuner haft mulighed for at få en gratis statusanalyse af deres inklusionsindsats. Den mulighed ser Bjørn Hansen også som et positivt tiltag, men det kan ikke sidestilles med den værdi, samarbejdet med inklusionsteamet vil få for de udvalgte kommuner.

"Det kan nemt betyde, at de 70 kommuner, som ikke bliver udvalgt, kommer senere i gang med at arbejde optimalt med udviklingen af inklusionsindsatsen - en udvikling vi ved allerede er i gang i hele landet", siger Bjørn Hansen.