"Måske er der en stor del af den danske befolkning, som faktisk er glade for en tryg og stabil pensionsordning, som de kan regne med – det er der meget der tyder på, at lærerne efterspørger", siger Paul Brüniche-Olsen
Foto: lppension.dk
Ny aftale går ud over lærernes pensionspenge
Selvom Lærernes Pension har en sund økonomi, tvinges pensionsselskabet nu til at give medlemmerne - lærerne - et dårligere renteafkast af deres pensionsopsparing. Det sker som følge af en aftale mellen branchen og regeringen, som skal hjælpe de selskaber, som er i krise.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærernes Pension giver i dag en depotrente på 3 procent efter skat. Men efter den nye aftale må selskabet ikke udbetale mere end 2 procent i rente ind til 2014.
"Aftalen betyder, at vores medlemmer nu bliver tvunget til at acceptere en lavere depotrente, selv om vi som selskab sagtens kan give medlemmerne mere", siger adm. direktør i Lærernes Pension Paul Brüniche-Olsen.
Han er glad for, at det er lykkedes brancheorganisationen Forsikring & Pension at indgå en aftale med regeringen, der kan være med til at sikre pensionerne for de mennesker, der har sparet op i selskaber med en usund økonomi. Men aftalen sætter lærerne bagud pensionsmæssigt, mener han og er dybt uenig med de eksperter, der mener, at pensionsopsparing skal ske på markedsrente-vilkår:
"Styrken ved en veldrevet arbejdsmarkedspension med gennemsnitsrente er, at den er stabil, og altså ikke er så følsom over for perioder med dårlige afkast eller meget lave renter, som lige pt. er en udfordring. Når pensionsordningen er med markedsrente, så er det den enkelte lønmodtager, der bærer hele risikoen. Når det er svært for det enkelte pensionsselskab at leve op til garantierne, så er det klart, at markedsrente-produktet er en vej ud af garantiproblemet, men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning for lønmodtageren. I stedet for at pensionsselskabet bærer risikoen, så flyttes risikoen over på lønmodtageren. Derfor er markedsrenten ikke vejen frem, hvis medlemmerne ønsker stabilitet og forudsigelighed. Derimod er ansvarligt administrerede pensionsordningerne med en indbygget realistiske garanti et fundament for et bæredygtigt pensionssystem", siger Paul Brüniche-Olsen i en pressemeddelelse.
LP kan stadig give gode pensioner til lærerne
Lærernes Pension har valgt at køre med en gennemsnitsrente, hvor man i gode år sparer op til dårlige år, således at renten er nogenlune stabil, og lærerne dermed har ganske godt styr på, hvad de kan forvente at have til rådighed, når de går på pension.
En analyse fra analyseinstituttet Aalund viser, at lærerne ønsker tryghed frem for risiko. Kun to procent er meget risikovillige med deres pensionsopsparing, men hele 96 procent er meget lidt risikovillige eller slet ikke.
Læs mere
Læserbrev fra formand for Lærernes Pension AndersBondo i Jyllands-Posten