Arkivfoto: Lise Frank
Nu kan du læse til børnehaveklasseleder
Endelig er den her - uddannelsen til at undervise i folkeskolens første år, børnehaveklassen. Der er ansøgningsfrist 1. maj til den et-årige uddannelse, som bygger oven på pædagoguddannelsen. Man kan dog også nøjes med at tage et enkelt modul.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
For Børnehaveklasseforeningen med formand Pia Jessen er det en gammel drøm, som endelig går i opfyldelse - og forhåbentlig et skridt på vejen mod det store mål: "Vi synes jo, at uddannelsen bør være et krav for at undervise i børnehaveklassen, så alle børnehaveklasseledere kan få uddannelsen".
Børnehaveklasse-uddannelse på trapperne
Pia Jessen har været med til at sammensætte den nye diplomuddannelse, som udbydes af professionshøjskolen UCNordjylland. Den rummer tre obligatoriske moduler, Pædagogisk viden og forskning, Undersøgelse af pædagogisk praksis og afgangsprojektet. Derudover skal man vælge tre ud af de fem særlige moduler målrettet børnehaveklassearbejdet. Det er:
1. Læreprocesser i skolestarten
2. Sprog og udtryksformer i skolestarten
3. Natur og naturfaglige fænomener i skolestarten
4. Social inklusion
5. Forældresamarbejde i skolestarten
"Jeg håber også, at uddannelsen kan opkvalificere nogle børnehaveklasseledere til at indgå i to-lærerordninger i indskolingen", fremhæver Pia Jessen.
Både hun og den ansvarlige for uddannelsen på UCNordjylland Kirsten Pedersen er spændt på, om der bliver børnehaveklasseledere nok, der kan få et helt års orlov til at tage den fulde uddannelse. En af grundene til, at den er lagt til rette som fuldtidsuddannelse er, at man så kan få Statens Voksenuddannelsesstøtte, SVU, undervejs i uddannelsen. Hvis en kommune altså vælger at satse på at opkvalificere sine børnehaveklasseledere, ligesom man måske i en periode har uddannet lærere til læsevejledere eller AKT-vejledere, så kan man få dækket en del af lønudgiften til vikaren i form af SVU-midlerne.
Vælger man kun at læse ét enkelt modul, varer det seks uger som fuldtidsstudium:
"Men der er kun 36 lektioners undervisning plus opgaveskrivning og vejledning mv. Vi tilrettelægger det som to gange tre dages undervisning, og vi bor 10 minutter fra lufthavnen og 20 minutter fra toget - et fedt sted i Nørresundby lige ned til Limfjorden. Vi kan skaffe vandrerhjemlignende overnatning til en billig pris", siger Kirsten Pedersen, som derfor godt mener, det kan lade sig gøre også for sjællændere at tage uddannelsen, selvom den foreløbig kun udbydes i Nordjylland.
Hent pjecen om den nye uddannelse til højre.
Læs mere
Pjece: Pædagogiske Diplommoduler forbørnehaveklasseledere