Gordon Ørskov Madsen mener, at politikerne har lukket øjnene for skolernes problemer efter genåbningen.
Foto: Thomas Arnbo
DLF’s formand: Det bliver ikke normalt fra i dag - og heller ikke de næste uger
Det kan godt være, at skolerne i dag må åbne uden restriktioner. Men undervisningen kan ikke blive normal – og det bliver den ikke de næste uger, siger DLF’s formand. Han venter stadig på en afklaring, om aflyste og online-timer skal erstattes.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Fra i dag gælder der ikke længere restriktioner for skolerne. Men det er ikke ensbetydende med, at skolehverdagen fra i dag ser normal ud igen, lyder det fra formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen.
"Nogle skoler står i en voldsom smittebølge nu, og andre får den om et øjeblik. Der er stadig mange sygemeldinger blandt lærere og elever ude på skolerne, så det er ikke normalt derude, og det bliver ikke normalt de næste uger", siger lærernes formand.
"Det kan godt være, at man siger, at omikron ikke er så farlig og ikke er en samfundsskadelig sygdom, men lige nu fungerer det ikke ret godt på mange skoler, hvor de står i aflyst undervisning, eller hvor én lærer skal holde øje med flere klasser samtidig", lyder det videre fra Gordon Ørskov Madsen.
Anbefalinger om klasseopdelt undervisning ophører også fra tirsdag
Han mener ikke, at man politisk har gjort nok for at hjælpe skolerne efter nytår, hvor rigtigt mange elever og lærere har været syge.
"Man burde have hjulpet skolerne bedre i januar og også nu, hvor skolerne åbner helt uden restriktioner. Vi har fået at vide fra ministeriet, at der er en afklaring på vej, men vi har ventet længe - og ved stadig ikke, hvornår den kommer. Jeg synes, at politikerne har lukket øjnene for skolernes problemer. Skolerne burde være hjulpet bedre".
Efterlyser afklaring
DLF-formanden mangler afklaring på flere punkter. Fx om aflyst undervisning eller virtuel undervisning udløser erstatningsundervisning. For så får man problemer på mange skoler.
Fra i dag er der ingen restriktioner: To skoler ser vidt forskelligt på de nye muligheder
"Jeg håber, at den afklaring, der er på vej, vil sige, at aflyst undervisning ikke kræver erstatningsundervisning. For det er urealistisk. Og så venter vi også på en afklaring om afgangsprøverne. Her har vi anbefalet, at pensum bliver tilpasset i alle fag. Hvis man så vælger lokalt at holde afgangsprøve, så anbefaler vi, at eleven får mulighed for at få overført sin årskarakter, hvis prøvekarakteren bliver dårligere".
Han hører om mange måder at klare sig igennem hverdagen på ude på skolerne, og han mener, at den enkelte skole må prøve at finde sin balance i det.
"Der ligger et stort pres på de raske lærere. Det er svært at få undervisningen til at hænge sammen mange steder, og så skal vi også huske, at der er kolleger i særligt sårbare situationer - med kroniske sygdomme og gravide fx . Desuden er der ikke mange redskaber til at dæmpe smitten. Man anbefaler stadig, at eleverne bliver testet hjemme to gange om ugen, og at man holder en god hygiejne og bruger håndsprit - men det er, hvad man har", siger Gordon Ørskov Madsen.
Lærer: Jeg blev smittet af elevernes jubel