Fra på tirsdag er der ikke længere krav om, at besøgende på skoler skal bære mundbind, og der vil ikke længere være krav om at vise coronapas på skoler. Men der opfordres stadig til to ugentlige test.

Ministeriet: Der opfordres stadig til test i skolerne efter på tirsdag

På tirsdag udløber alle covid-19-restriktioner. For skolerne betyder det, at kravet om mundbind og coronapas bortfalder, men anbefalingen om to test om ugen fortsætter. Lærernes formand håber, at man fastholder de nuværende anbefalinger til blandt andet opdeling af klasserne.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi kan nu fjerne de sidste coronarestriktioner i Danmark".

Sådan lød det i går fra statsminister Mette Frederiksen (S), der smillende fortalte, at Danmark fra på tirsdag igen vil være "helt åbent".

Men betyder det så, at alle de nuværende restriktioner og anbefalinger for skolerne også forsvinder?

Folkeskolen.dk har spurgt Børne- og Undervisningsministeriet. Her lyder svaret, at alle retlige restriktioner på skoleområdet ophører.

"Dvs. at der ikke længere vil være krav om coronapas og mundbind. Der vil fortsat være en opfordring til to ugentlige screeningstest i dagtilbud m.v., på grundskoler og på ungdoms- og voksenuddannelser, og der vil ligeledes fortsat være gratis selvtest til rådighed", oplyser ministeriet i et skriftligt svar. 

Ministeriet er endnu ikke klar til at melde ud, hvad der sker med de nuværende anbefalinger om fx ikke at blande eleverne på tværs af klasser.

"De relevante ministerier og myndigheder er ved at se på øvrige særlige anbefalinger på grundskoleområdet, fx anbefaling om undervisning i stamklassen, og vil melde nærmere ud herom snarest muligt", lyder det videre i svaret.

Smitten blandt lærerne buldrer fremad: Sidste uge fik hver 12. lærer en positiv test

DLF: Hold fast i corona-anbefalingerne på skoleområdet

Formand for Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen håber, at myndighederne holder fast i eksempelvis anbefalingen om undervisning i stamklasser.  

"Vi har et problem på skolerne uanset meldingen i går, og hvad den betyder på skoleområdet. Der sker voldsom smitte på skolerne. På mange skoler finder der ikke meget undervisning sted, fordi man som lærer skal holde øje med to eller tre klasser på en gang. Det er decimererede klasser, og en stor del af lærerne også er syge og dermed hjemme", siger han.

Han vurderer, at nogle skoler blev ramt i januar og er ved at være tilbage til mere normal skolegang, mens andre er ramt nu, og nogle formentlig vil blive ramt i de kommende uger.

 "Det går hurtigt, når smitten tager fart", siger han.

DLF, KL og skoleledere: Kræv ikke erstatningstimer for onlineundervisning

DLF efterlyser klare meldinger fra ministeriet

Han er glad for, at anbefalingen om test af elever bliver opretholdt, men der er brug for mere end det, siger han.

"Man må på skolerne have redskaber til at opfange smitten og dæmpe smitten, når den bryder ud. Der er jævnlige test blandt eleverne og anbefalingen om ikke at blande elever på tværs af klasser nogle af redskaberne", siger han.

Han efterlyser ligesom KL og skolelederne, at der kommer en klar melding fra ministeriet om, hvad der skal ske med den undervisning, som elever ikke får på skolen lige nu.

"Uanset meldingen i går har vi brug for en afklaring på, hvad der sker med den aflyste undervisning eller den undervisning, som bliver givet online. Hvis man skal indhente den undervisning på et andet tidspunkt, så hænger resten af skoleåret ikke sammen".

Skoleleder har sendt elever hjem: "Vi er blevet enige om at lade den sunde fornuft råde"