”Jeg får ondt i maven over, at jeg har teenagere, der gerne vil i skole og have normal undervisning, og det kan vi bare ikke give lige nu”, siger lærer Maria Roneklindt.
Foto: Privat
Lærer: Coronafravær skaber kaos på skolen
Smittede elever og lærere gør det svært at undervise alle elever på en tilfredsstillende måde, mener lærer Maria Roneklindt. Hun frygtede før skolestart, at en tidlig genåbning ville skabe kaos på skolen. I dag synes hun, at de dystre forventninger er gået i opfyldelse.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Maria Roneklindt vil ikke sige 'hvad sagde jeg' - men læreren på Byskovskolen i Ringsted har det alligevel lidt sådan.
Hun blev interviewet til TV2News den 3. januar forud for skolernes åbning. Her fortalte hun, at hun frygtede kaostilstande, halve klasser og manglende lærere og vikarer grundet smitte og isolation. 10 dage efter udtalelsen har hun seks smittede elever i sin 9.-klasse, og én der er i isolation på grund smitte i hjemmet.
Syv ud af 23 elever mangler altså i skolen på grund af corona. Tre lærere i hendes afdeling er blevet smittet med corona siden nytår.
"Døm selv, om jeg var pessimistisk. Døm selv, om det skaber noget kaos, når vi ikke kan få bemandingen til at hænge sammen, og når en tredjedel af klassen er sygemeldt og pænt pressede over den undervisning, de mister", skrev hun i går i et opslag på Facebook.
Skolerne i Skandinavien holdes åbne
Svært at honorere elevernes forventninger
Hun mærker tydeligt, at hendes elever ønsker undervisning.
"De må ikke komme i skole, fordi de er smittede. Nogle er syge, men nogle har det fint, og de kan egentlig godt være med i undervisningen. Men konsekvensen ved, at vi åbner op er, at jeg må prioritere dem, som er i skolen. Var alle hjemme, var vi i samme båd, og jeg kunne prioritere undervisningen efter det", siger hun.
Klassen har netop haft terminsprøver, og her har de elever, der var raske nok, forsøgt at gennemføre terminsprøverne hjemmefra. Men Maria Roneklindt er også blevet kontaktet af forældre, der spørger, om det er muligt at gennemføre en ny terminsprøve, når eleverne kan være tilbage på skolen.
"Det har kunnet lade sig gøre at tage terminsprøven hjemmefra - sådan da. De manglede en lydfil, og så har de været usikre. Jeg har siddet med en klasse og holdt øje med dem, der var på skolen, og så været på telefon og computer med de andre samtidig".
Hun har måtte sige til forældrene, at det ikke kan lade sig gøre med ekstra terminsprøver, da det vil tage tid fra anden undervisning.
Hun mærker tydeligt, at eleverne er ambitiøse, men det er svært at hjælpe dem, når der er så meget frafald.
"Jeg får ondt i maven over, at jeg har teenagere der gerne vil i skole og have normal undervisning, og det kan vi bare ikke give lige nu".
2.822 lærere testede positiv i årets første uge
Coronafraværende lærere sætter pres på de raske
Tre coronaramte kollegers fravær fra afdelingen presser de andre læreres skemaer.
"Det er svært at få det til at hænge sammen, for der er også nogle, der er syge med andre ting, sådan som der altid er i januar, og vikarerne lægger sig lige så meget som andre. Det er kaotisk. Vi har også nogle, der bliver smittede for anden gang. Jeg har lyst til at være optimistisk. Men nogle gange er det svært at tro på, at det bliver bedre".
Hun fik den seneste coronasygemelding fra en elev i går morges. Hun ville ønske, man kunne sende klasser hjem, hvor det er tydeligt, at eleverne smitter hinanden, men det er tilsyneladende umuligt.
"Hvis man så havde gjort, som DLF anbefalede og åbnet op på en mere forsigtig måde, så eleverne var i skole hver anden uge eller hver anden dag, så kunne vi måske holde det nede. De sidder megatæt. Vi har små klasselokaler. Vi er indenfor, for det er koldt. Og så kan jeg kan overhælde dem med så meget sprit, jeg magter, og lufte ud, og det gør jeg. Men det hjælper ikke. De smitter hinanden".
Første dag i skole: "Det føles som at køre ud i et lyskryds, der ikke virker"
Går forholdsvis tryg på arbejde
Maria Roneklindt er gravid, og det har tidligere fået hende til at tænke over risikoen ved selv at blive smittet. Men med de nye retningslinjer, hvor vaccinerede gravide ikke er særligt sårbare, har hun valgt ikke at tænke over det, når hun går på arbejde.
"Hvis vi skal se på det positive, så virker de selvtest, eleverne har fået udleveret. Det er dem, som fanger de positive, så de kan gå hen og få en PCR-test. Og så betyder det noget, at jeg har de store. De ved godt, at de skal holde afstand og er gode til at bruge sprit. Jeg har overvejet at bruge visir, men der er jeg ikke endnu".