Der vaskes stadig flittigt hænder på skolerne i Norge, Sverige, Finland og Danmark
Foto: SDI Productions/istock.com
Skolerne i Skandinavien holdes åbne
Norge, Sverige, Finland holder ligesom Danmark skolerne åbne trods høje smittetal. De nationale regeringer mener, det er vigtigt, at børnene kan komme i skole.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, meddelte i går, at over halvdelen af europæerne forventes at være blevet smittet med omikron indenfor seks til otte uger.
Alligevel er de skandinaviske lande enige om at holde deres skoler åbne, og faktisk ligner landenes restriktioner på skoleområdet meget hinanden.
I Norge har man indført trafiklysmodellen med grønt, gult og rødt niveau. For tiden er grundskoler på gult niveau - man tager nogle forholdsregler - mens ungdomsuddannelser (rettet, red.) er i rødt niveau. Det gule niveau i grundskolerne gælder indtil videre til midten af januar.
Det betyder, at eleverne så vidt muligt er i skole, men at online-undervisning kan forekomme og eleverne skal holde 1 meters afstand til andre.
De norske elever skulle være ny-testede, da de begyndte i skole efter juleferien, det samme skulle lærere og pædagoger - og arbejdsgiverne betalte.
Eleverne skal ligesom i Danmark helst være i deres stamklasser, og så må der maksimalt være 20 til indendørs idræt og fodbold, hvis de er fra samme klasse. De unge på ungdomsuddannelserne må kun spille fodbold udendørs.
I Norge er én meter nok: Så forskelligt tackler de tre lande krisen
De norske lærere og pædagoger må gerne bruge mundbind i undervisningen, men det bliver ikke anbefalet af kommunerne, og den norske lærerforening Utdanningsforbundet vil ikke udtale sig om brug af mundbind.
I Norge har man bedt kommunerne prioritere 3. vaccinestik til lærere og pædagoger.
Elever må gerne køre i kollektiv trafik
I Sverige gælder Folkhälsomyndighedernes generelle anbefalinger om hjemmearbejde ikke for ansatte i grundskoler og gymnasier. Men møder og forberedelse skal gerne ske hjemmefra.
For børn og unge indskærper man, at undervisningen foregår på skolerne fra efter juleferien.
Det understreges fra myndighedernes side, at transport med kollektiv trafik - som man ønsker begrænset for mange ansatte - ikke handler om elever og studerende. De må gerne færdes med den kollektive trafik, hvis de har brug for det for at komme i skole.
Sverige: Flere skoler må gå over til fjernundervisning på grund af sygemeldinger
Myndighederne anbefaler vaccination til alle over 12 år og indskærper gode hygiejneregler, og idræt i grundskolerne og i fritidsordningerne anbefales at foregå udendørs. Der er regler for, hvordan covid-smitte skal håndteres, men elever uden symptomer må gerne gå i skole selv om de har været nærkontakt til en smittet.
Skolens ledelse kan lave særregler for både enkelte ansatte og elever, hvis der er behov for det.
Det understreges, at lærere enten har almindelig undervisning med fysisk tilstedeværelse eller online-undervisning. Det bør ikke blandes. Karaktergivning til eleverne kan udskydes, hvis man mangler tid eller arbejdskraft til det.
Status på coronaskoledagen: Sverige skiller sig fortsat ud
Den svenske regering skriver, at det hele tiden har været dens linje, at børnehaver og grundskoler så vidt muligt skal være åbne, fordi eleverne har ret til undervisning - selv under en pandemi - og at børnehave og skole er et vigtigt sted for børn og unge.
De finske politikere er uenige
I Finland erklærer myndighederne, at lukning af skoler er sidste udvej i pandemien. Udgangspunktet er normal undervisning fysisk på skolerne.
Hjemmetest to gange om ugen er blevet indført for eleverne.
Der er stor uenighed om muligheden for at gå over til online-undervisning. Diskussionen har stået på her i begyndelsen af januar, og statsminister Sanna Marin fra Finlands Socialdemokratiske Parti har bagefter sagt, at det har skabt unødig uro blandt lærere, forældre og elever.
Statsministeren mener, at diskussionen burde have foregået internt blandt partierne og ikke i det offentlige rum. Nogle fremhævede, at øget sygdom kunne betyde, at det ikke var muligt at undervise fysisk på skolerne. En beslutning om online-undervisning er dog ikke taget.
Elever over hele Europa bruger mundbind i skolen
I Finland er der ingen nationale bestemmelser for brug af mundbind i grundskolerne, men det kan man beslutte regionalt, og det er der regioner, der går ind for. Men brug af mundbind kan ikke håndhæves, da det ikke er en national beslutning.
Den finske lærerorganisation har længe opfordret til, at lærere og pædagoger blev prioriteret til at få 3. vaccinestik.